Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti
 

Reacția Avocatului Poporului ref. declarațiile șefului DSU de suspendare a internărilor pentru intervenţiile chirurgicale
06.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept constitutional, Dreptul sanatatii
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 6 octombrie 2021, Avocatul Poporului a dat publicității:

Solicitarea adresată ministrului interimar al sănătății privind suspendarea internărilor pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii;

Solicitarea adresată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență privind suspendarea internărilor pentru intervenţiile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigaţii care nu reprezintă urgenţe, cu anumite excepţii.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în contextul prevederilor art. 22 și art. 34 din Constituția României privind dreptul fundamental la viață și la integritate fizică și psihică și dreptul la ocrotirea sănătății, cu privire la faptul că „Şeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunţat luni seară, 4 octombrie, la finalul şedinţei de Guvern, că din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru intervențile chirurgicale şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

Potrivit declarațiilor lui Raed Arafat publicate în presă: „Cifrele continuă să crească, aproape avem o cifră dublă față de lunea trecută. Nu vedem încă o tendință de plafonare sau de scădere. Din acest motiv, după discuții cu cei de la Ministerul Sănătății, suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede că managerii unităților sanitare publice cu paturi dispun măsuri pentru suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale şi pentru alte tratamente și investigații care nu reprezintă urgență și care pot fi reprogramate.”

Avocatul Poporului subliniază că asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii sănătății populaţiei care asigură accesul la un pachet de servicii de bază pentru asigurați.

Totodată, obiectivele sistemului de asigurări sociale de sănătate sunt:

a) protejarea asiguraților faţă de costurile serviciilor medicale în caz de boală sau accident;

b) asigurarea protecției asiguraților în mod universal, echitabil şi nediscriminatoriu, în condițiile utilizării eficiente a Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate.

Abordarea expusă pune probleme atât din perspectiva respectării obligaţiei statului ca garant al dreptului la ocrotirea sănătății, consacrată prin Constituția României, cât și raportat la asigurarea protecţiei asiguraților în mod universal, echitabil și nediscriminatoriu – accesul pacienților non-Covid la asistenţă medicală fiind limitat.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti