Secţiuni » Arii de practică » Business » Health & Pharma
Health & Pharma
CărţiProfesionişti

CJUE. C-538/19, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate și Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa. Asigurare de sănătate. Regulamentul (CE) nr. 883/2004. Cerința unui raport emis de un medic din sistemul public de asigurări de sănătate național care să prescrie un tratament. Prof. univ. dr. Camelia Toader, membru în completul de judecată
06.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Asigurări, CJUE, Dreptul Uniunii Europene, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Prof. univ. dr. Camelia Toader, judecătorul român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, a fost membru al completului de judecată.

Cererea a fost introdusă de Curtea de Apel Constanța în cadrul unui litigiu între TS, UT și VU, moștenitori ai lui ZY, pe de o parte, și Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Casa de Asigurări de Sănătate Constanța, pe de altă parte, în legătură cu refuzul acesteia din urmă de a le rambursa integralitatea costurilor tratamentului medical acordat lui ZY în Austria.

Curtea a statuat:

Articolul 20 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (CE) nr. 988/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009, coroborat cu articolul 56 TFUE trebuie interpretat în sensul că persoana asigurată care a primit, în alt stat membru decât cel de reședință, un tratament care figurează printre prestațiile prevăzute de legislația statului membru de reședință are dreptul la rambursarea integrală a costurilor acestui tratament, în condițiile prevăzute de acest regulament, atunci când persoana respectivă nu a putut obține o autorizație din partea instituției competente, în conformitate cu articolul 20 alineatul (1) din regulamentul menționat, pentru motivul că, deși diagnosticul și necesitatea punerii imediate în aplicare a unui tratament au fost confirmate de un medic din cadrul sistemului de asigurări de sănătate din statul membru de reședință, acest medic i a prescris un tratament diferit de cel pe care persoana în cauză l a ales în conformitate cu o a doua opinie medicală emisă de un medic dintr-un alt stat membru, tratament care, spre deosebire de primul, nu ar genera un handicap.

Hotărârea

Nota JURIDICE.ro: Avocatul ronân care a obținut această soluție istorică este av. Tudor Hașotti, HAȘOTTI & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti