Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti

Avizul Autorității Europene pentru Protecția Datelor ref. propunerea de directivă privind creditele de consum
07.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Banking, Data protection, Dreptul Uniunii Europene, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C 403/5 din 6 octombrie 2021 a fost publicat Rezumatul Avizului Autorității Europene pentru Protecția Datelor referitor la Propunerea de directivă privind creditele de consum.

Recomandarea Autorității Europene pentru Protecția Datelor (AEPD) este în sensul de limitare clară a categoriilor și surselor de date cu caracter personal care pot fi utilizate în scopul evaluării bonității, pentru a promova accesul echitabil la credite și protecția datelor. În special, AEPD invită legiuitorul să depună eforturi pentru o mai bună protecție a consumatorilor și armonizare prin specificarea clară a categoriilor de date care ar trebui și nu ar trebui prelucrate. AEPD recomandă, de asemenea, interzicerea explicită a utilizării oricărei categorii speciale de date cu caracter personal în temeiul articolului 9 din RGPD.

În ceea ce privește consumatorii, aceștia ar trebui să primească întotdeauna informații prealabile pertinente ori de câte ori evaluarea bonității lor se bazează pe prelucrarea automată. În cazul în care evaluarea bonității implică crearea de profiluri sau alte tipuri de prelucrare automată a datelor cu caracter personal, consumatorii ar trebui să poată solicita și obține o evaluare umană.

Legat de ofertele personalizate pe baza prelucrării automate, AEPD recomandă introducerea obligației creditorului de a furniza informații clare, pertinente și uniforme cu privire la parametrii utilizați pentru stabilirea prețului. În plus, AEPD încurajează legiuitorul să delimiteze clar categoriile de date cu caracter personal care pot fi utilizate ca parametri pentru elaborarea unei oferte personalizate.

AEPD recomandă să se confirme explicit aplicabilitatea deplină a Regulamentului 2016/679 („RGPD”) în cazul oricărei prelucrări de date cu caracter personal care intră în domeniul de aplicare al propunerii. Având în vedere propunerea de act legislativ privind inteligența artificială, AEPD recomandă să se asigure că normele relevante privind creditele de consum și protecția datelor sunt integrate în cadrul procesului (terț) de evaluare a conformității înainte de aplicarea marcajului CE.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti