Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Koen Lenaerts, reales președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene. UPDATE: Publicare în JOUE


20.12.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: CJUE, Comunicare profesională, Dreptul Uniunii Europene, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. C-513 din 20 decembrie 2021 a fost publicată Alegerea președintelui Curții.

Judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene l-au ales pe Koen Lenaerts în calitate de președinte al Curții pentru perioada cuprinsă între 8 octombrie 2021 și 6 octombrie 2024.

***

Vineri, 8 octombrie 2021, în urma reînnoirii parțiale a membrilor CJUE, Koen Lenaerts a fost reales în funcția de președinte al Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru perioada cuprinsă între 8 octombrie 2021 și 6 octombrie 2024, potrivit unui comunicat.

Născut în anul 1954 la Mortsel (Belgia), Koen Lenaerts obține o licență în drept în 1977 la Katholieke Universiteit Leuven (Universitatea Catolică din Louvain, Belgia) înainte de a-și continua studiile la Harvard University (Universitatea Harvard, Statele Unite). Obține titlurile de Master of Laws în anul 1978 și de Master in Public Administration în anul 1979. Din nou la Katholieke Universiteit Leuven, devine doctor în drept în 1982.

Își începe cariera profesională în cadrul aceleiași universități în 1979, în calitate de asistent, iar ulterior în calitate de profesor de drept european, în 1983. În cursul carierei sale universitare, va preda de asemenea la Colegiul Europei la Bruges (Belgia), din 1984 până în 1989, precum și la Harvard Law School (Facultatea de Drept Harvard, Statele Unite), în calitate de profesor invitat, în anul 1989.

Koen Lenaerts intră în serviciul Curții de Justiție ca referent juridic pe lângă judecătorul René Joliet, funcție pe care o va ocupa în perioada 1984-1985, înainte de a exercita profesia de avocat între anii 1986 și 1989 în cadrul Baroului din Bruxelles.

Este numit judecător la Tribunalul de Primă Instanță al Comunităților Europene la 25 septembrie 1989, ziua instalării acestei instanțe nou create. Își va exercita funcția în cadrul său timp de peste 14 ani, înainte de a fi numit judecător la Curtea de Justiție la 7 octombrie 2003. I se încredințează de către colegii săi funcția de președinte de cameră pentru două mandate succesive, în perioada 9 octombrie 2006-8 octombrie 2012, apoi cea de vicepreședinte al Curții de Justiție la 9 octombrie 2012.

Este ales președinte al Curții de Justiție la 8 octombrie 2015 și exercită această funcție de la această dată.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro