Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Lucian Netejoru: Fără o Inspecţie Judiciară independentă şi puternică lucrurile în sistemul judiciar pot fi mult mai complicate
08.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 7 octombrie 2021, jud. Lucian Netejoru, inspector-şef al Inspecţiei Judiciare, a declarat în cadrul unui interviu acordat News247WorldPress, că: „Din punct de vedere disciplinar, în ciuda controverselor care apar frecvent în spaţiul public, situaţia este oarecum constantă în ultimii cinci ani. Sigur că există perioade în care asistăm la un număr mai mare de sesizări, însă din punct de vedere statistic nu aş putea să spun că asistăm la fluctuaţii notabile, fie că ne referim la sesizări, fie că ne referim la actiuni disciplinare.

Relația dintre sistemul judiciar şi mass media este o necesitate şi nu un moft. Transparența activităţii instituţiilor din sistemul judiciar, acolo unde acest lucru este posibil, trebuie să fie una efectivă şi sunt convins că lucrurile se vor îmbunătăţii odată cu implementarea noilor instrumente dezvoltate de Consiliul Superior al Magistraturii în cadrul proiectului TAEJ. Trebuie să înţelegem că e nevoie de timp însă şi de voinţă.

Este adevărat că în timpul mandatelor mele nu am fost ocolit de critici însă permanent am încercat să extrag din acestea elementele care au putut conduce la îmbunătăţirea activității Inspecției Judiciare. Din păcate apar şi atacuri nefondate, unele chiar din partea unor oficiali din sistemul judiciar, la care am ales, cel puțin în ultimul timp, să nu mai reacţionăm instituțional. Noi am înțeles că oamenii vor soluții, vor un sistem judiciar functional şi nu o stare de tensiune permanentă.

Inspecţia Judiciară cred că şi-a dovedit utilitatea, ca structură menită să evalueze sistemul judiciar, să identifice deficienţele şi vulnerabilităţile şi, în limitele competenţei stabilite de lege, să propună soluții pentru remedierea ori înlăturarea acestora. Ce se va întâmpla mai departe nu ştiu însă este evident că fără o Inspecţie Judiciară independentă şi puternică lucrurile în sistemul judiciar pot fi mult mai complicate.

De la începutul anului am reuşit să implementăm noua aplicație ECRISIJ care permite repartizarea aleatorie, în sistem informatic şi reprezintă primul pas în implementarea unui dosar electronic la Inspecţia Judiciară. Chiar dacă nu putem încă să vorbim de un veritabil dosar electronic, putem spune că principalele elemente din dosarul fizic se regăsesc acum şi în format electronic. Mai mult, împreună cu colegii de la Consiliul Superior al Magistraturii a fost dezvoltată o platformă unde acţiunile disciplinare sunt transmise complet în format electronic, iar membrii Secţiilor disciplinare şi chiar părţile ar trebui să aibă acces

Inspecţia Judiciară are o relaţie instituţională cu Consiliul Superior al Magistraturii. Sunt membri ai Consiliului care critică constant activitatea noastră, şi ne-am obişnuit cu această atitudine, însă există şi membrii care sprijină eforturile noastre, pentru că până la urmă Inspecţia Judiciară trebuie să furnizeze Consiliului analize pertinente şi complete pe baza cărora să poată fi luate cele mai bune decizii cu privire la eficientizarea sistemului judiciar.

Este adevărat că asistăm de multe ori la atacuri susţinute, aproape concertate, la adresa Inspecţiei Judiciare şi implicit a inspectorilor, însă nu pot spune că sunt de natură să ne afecteze modul in care ne desfăşurăm activitatea. Rezultatele muncii noastre se văd în rapoartele, rezoluţiile şi celelalte documente pe care le întocmim şi oricine poate aprecia liber asupra calităţii şi complexităţii acestora.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti