Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Mustrare pentru prelucrarea ilegală a datelor cu caracter personal de către poliție
08.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

Autoritatea pentru Protecția Datelor a emis o mustrare poliției din Finlanda pentru procesarea ilegală a datelor cu caracter personal cu ajutorul unui program de recunoaștere facială, potrivit unui comunicat.

În aprilie 2021, Consiliul Național de Poliție a notificat Autoritatea cu privire la o încălcare a datelor cu caracter personal care implică utilizarea programului de recunoaștere facială de către Biroul Național de Investigații la începutul anului 2020. Biroul Național de Investigații specializat în prevenirea abuzurilor sexuale asupra copiilor a făcut un experiment cu ajutorul tehnologiei recunoașterii faciale pentru identificarea potențialelor victime. Decizia de a folosi programul a fost luată în mod independent de unitatea de poliție, iar prelucrarea datelor cu caracter personal a fost efectuată fără aprobarea operatorului Consiliul Național de Poliție.

După examinare, autoritatea a concluzionat că era în sarcina Consiliului Național de Poliție să se asigure că personalul este familiarizat cu reglementările și procedurile impuse. Poliția nu a luat în considerare nici condițiile de prelucrare a unor categorii speciale de date cu caracter personal. În plus, prelucrarea fusese inițiată fără a obține informații cu privire la modul în care serviciul va utiliza datele cu caracter personal prelucrate. De exemplu, poliția nu a stabilit în prealabil durata stocării datelor sau dacă acestea puteau fi divulgate unor terțe părți.

Astfel, Autoritatea pentru Protecția Datelor a emis o mustrare oficială și a dispus ca Poliția să notifice persoanele vizate cu privire la încălcarea securității datelor cu caracter personal, în măsura în care identitatea acestora poate fi stabilită.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti