Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

ȚUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII a asistat cu succes organizatorul Festivalului Internațional George Enescu


08.10.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Comunicare profesională, Comunicate profesioniști, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 8 octombrie 2021, ARTEXIM a informat că a câștigat atât procesul, cât și apelul intentate de Casa de Licitații Historic, pentru a obține o ordonanță președințială care să oblige instituția să scoată de pe site-ul propriu fie comunicatul integral emis în data de 20 august, privind sesizarea MAI cu privire la cercetarea autenticității și a provenienței pieselor scoase la licitația din 22 septembrie, prezentate drept „manuscrisul partiturii Oedipe” și vioara care ar fi aparținut lui George Enescu, fie doar punctul 4 din acel text, care făcea trimitere la licitația cu privire la manuscrisele lui Eliade.

În ambele procese, ARTEXIM a fost reprezentat pro bono de casa de avocatură ŢUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII, care este furnizorul de servicii juridice al Festivalului Enescu din 2013. Din echipa ŢUCA ZBÂRCEA ȘI ASOCIAȚII care a reprezentat Artexim în instanță au făcut parte Ioana Hrisafi, Partener și Alin Ionescu, Avocat.

Instanța a pronunțat ieri, 7 octombrie, sentința în apelul făcut de reclamantă, urmând ca motivarea respingerii acestuia să fie dată publicității. Din motivarea publicată de prima instanță, după pronunțarea pe 13.09.2021, reținem următoarele argumente formulate de judecători în susținerea respingerii cererilor Casei de licitații Historic:

1. Acțiunea ARTEXIM de a emite acel comunicat de presă „nu are aparența unei fapte ilicite. „Art. 31 alin 2 din Constituție prevede că <<autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra treburilor publice.>> În mod evident, faptul că reclamanta organizează o licitație publică cu bunuri ce pot aparține lui George Enescu și care pot fi clasate în patrimoniul cultural național mobil este <<o treabă publică>>, în sensul avut în vedere de legiuitorul constituant, fiind creată astfel o evidență solidă a interesului public al informațiilor legate de această licitație”.

2. Comunicatul de presă emis are aproximativ același conținut cu sesizarea trimisă MAI, mai puțin un punct 5 și câteva rânduri din punctul 4, și prezintă faptele de manieră „imparțială”. Trimiterea la licitația anterioară pentru manuscrisele Eliade, din punctul 4, s-a făcut „într-o modalitate ce nu constituia, aparent, o acțiune de denigrare a imaginii reclamantei”, ci avea rolul de „prevenire a unor eventuale prejudicii legate de pierderea din patrimoniul național a unor bunuri de o importanță deosebită”.

3. ARTEXIM „și-a exercitat o responsabilitate constituțională în raport cu interesul publicului, art. 31, alin. 2 din Constituție, cât și o obligație legală în raport de obiectul său de activitate, ce se presupune că este guvernat de același principiu cu cel ce guvernează Ministerul Culturii, respectiv protejarea patrimoniului național cultural, ca factor determinant al identității culturale a României și ca resursă neregenerabilă art. 3, litera g din HG 90/ 2010”.

4. În procesele pentru obținerea unei ordonanțe președințiale, instanța judecă „aparența dreptului” și nu fondul problemei, iar Historic nu a reușit să dovedească aparența dreptului plângerii sale, care susținea că ARTEXIM i-ar fi prejudiciat imaginea.

Mai multe detalii se regăsesc aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro