Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CtEDO: Azerbaijan nu a făcut anchetă pentru traficarea a 33 de muncitori străini
11.10.2021 | Cristi DANILEȚ

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Dreptul muncii, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Cristi Danileț

Cristi Danileț

În cauza Zoletic ș.a., CtEDO a constatat că Azerbaijan a eșuat în a-și îndeplini obligația de a efectua o anchetă eficientă a pretențiilor reclamanților privind pretinsa muncă forțată și trafic de persoane, încălcând astfel art. 4 § 2 din CEDO.

Cei 33 de reclamanți au fost recrutați în Bosnia și Herțegovina și duși în Azerbaidjan ca muncitori străini temporari ai unei companii, pentru a lucra în domeniul construcțiilor. Au intrat cu vize turistice, la intrarea în țară pașapoartele lor au fost luate de către reprezentanții companiei, nu au fost obținute autorizații individuale de muncă pentru ei.

Au fost cazați în cinci case transformate în cămine, în camere cu paturi supraetajate împărțite de 12 până la 24 de persoane. Căminele nu erau dotate cu apă potabilă, apă caldă curentă, gaz sau încălzire. Condițiile erau insalubre din cauza acumulării de gunoi. Solicitanții nu au primit îngrijiri medicale. Erau duși la serviciu și înapoi cu un autobuz al companiei și, uneori, nu li s-a permis să părăsească cazarea fără o autorizație scrisă specială emisă de companie. Încălcarea regulilor a fost pedepsită cu amenzi, bătăi, detenție într-un „loc special desemnat” și amenințări. De la un moment dat nu au mai fost plătiți, astfel că au fost privați de aproximativ 10.000 USD fiecare.

CtEDO a stabilit ce înseamnă munca forțată, chiar dacă inițial muncitorii și-au dat acordul: angajatorul abuzează de poziția sa, amenință muncitorii cu pedepse (pot fi fizice, amenințări, inclusiv promisiunea de denunțare la poliție dacă este ilegal statutul de muncă), plătește puțin sau nu plătește deloc muncitorii, supraveghează atent muncitorii și le fac reguli stricte. Este acoperit de art. 4 din CEDO.

CtEDO a arătat că în mod greșit autoritățile azere au considerat că este vorba de conflicte de muncă între angajați și angajatori, căci aveau toate informațiile – reclamații ale muncitorilor, rapoarte ale unor ONG-uri, cereri de asistență de la parchetul bosniac – că e vorba de muncă forțată.

Judecător dr. Cristi Danileț
Membru VeDem Just

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti