Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Instituții și culturi politice – Primăvara arabă. The City Always Wins de Omar Robert Hamilton
12.10.2021 | Lucian OLARU

Secţiuni: Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Lucian Olaru

Lucian Olaru

Omar Robert Hamilton este un romancier și cineast de origine palestiniană care s-a mutat în capitala Egiptului odată cu izbucnirea revoluției din 2011, a înființat un grup media alături de mai mulți colegi jurnaliști pentru a documenta abuzul forțelor de ordine și a combate în mod activ dezinformarea atât de prezentă în spațiul public. Ca jurnalist profesionist, a scris pentru The Guardian, London Review of Books și Guernica și este cofondator al grupului media Mosireen din Cairo și al Festivalul de literatură din Palestina. Romanul său, The City Always Wins[i], se bazează pe experiența proprie a autorului din perioada Primăverii Arabe, mișcarea socială care reușește să aducă un sentiment revoluționar reformator printre popoarele din lumea arabă, iar cele două victorii de etapă din Tunisia și Libia îl poartă și în Egipt.

The City Always Wins îi are ca protagoniști pe Mariam și Khalil, doi jurnaliști tineri care se află în fruntea mișcării de rezistență din Cairo, fiecare dintre ei jucând un alt rol în calitate de revoluționari. Dacă pe Khalil îl vedem coordonând o echipă de jurnaliști și realizând transmisiuni media care prezintă o imagine precisă și brutală a revoluției, pe Mariam o găsim cel mai adesea fie pe străzile din Cairo livrând materiale medicale către corturile-spital improvizate, fie în birourile polițiștilor pledând pentru eliberarea protestatarilor reținuți ilegal sau în camerele reci și metalice ale medicilor legiști.

Gestul unui om simplu care își dă foc în fața clădirii Parlamentului în semn de protest față de condițiile economice din țară transformă Piața Tahrir în centrul unei ample mișcări de protest împotriva regimului autoritar al Președintelui Hosni Mubarak. Haosul devine cuvântul de bază în această perioadă, iar orașul prinde viață, în timp ce sute de mii de oameni cer să le fie respectate drepturile și libertățile fundamentale, prosperitate economică și organizarea de alegeri libere. La toate aceste revendicări regimul alege să răspundă prin forță brută, toate acestea creând o imagine dramatică a luptei unui popor cu o elită coruptă.

Privită dintr-o perspectivă constituțională, cartea aduce în discuție respectarea de către stat a primei generații de drepturi, anume drepturile civile și politice. Clasificarea propusă în 1979 de Karel Vasak, jurist de origine cehă, stabilește, în opinia mea, o ierarhie a drepturilor într-o societate democratică, în care drepturile civile și politice ocupă un loc fruntaș și sunt indisolubile de celelalte două categorii de drepturi. În Egiptul descris de Omar Robert Hamilton instituțiile sunt extractive, exploatând munca celor mulți, dar cinstiți, în interesul unei elite restrânse și corupte, iar statul este incapabil să construiască instituții funcționale care să lucreze în interesul cetățenilor și nu împotriva lor.

Lipsa domniei legii este speculată de numeroase grupuri de interese, precum Frăția Musulmană, Armata sau diverse facțiuni politice, fapt ce conduce, adesea, la ciocniri violente între grupări. Pentru că în Egipt funcționează rule of men (și nu rule of law), statul are la îndemână un sistem de represiune variat, bazat pe măsuri, precum interzicerea adunărilor publice, arestările ilegale și detenția pe termen nedeterminat, acte tipice pentru regimurile autoritare din toată lumea. Dacă cititorul european este familiar cu acestea, s-ar putea, în schimb, ca starea de urgență pe termen nedefinit, tortura prin electrocutare, militarizarea proceselor judiciare și violul, ca armă politică, să-l șocheze.

Într-o societate militarizată în care controlul asupra organelor de stat nu este exercitat de către autoritatea judecătorească, abuzurile statului sunt iminente. Lipsa oricăror mecanisme de control și echilibru a transformat rapid Egiptul cvasistabil din punct de vedere politic și social într-un stat haotic în care Constituția este caducă, iar conducerea este asigurată prin forță.

Top 3 citate

Cairo: the future city, the new metropole of plants cascading from solar-paneled roofs to tree-lined avenues with white washed facades abut careful restorations and integrated innovations all shining together in a chorus of new and old. Civil initiatives will soon find easy housing in the abandoned architectural prizes of Downtown, the river will be flooded with public transportation, the shaded spaces underneath bridges and flyovers will flower into common land connected by tramways to dignified schools and clean hospitals and eclectic bookshops and public parks humming with music in the evenings. The revolution has begun and people, every day, are supplanting the regime with their energy and initiative in this cement super colony that for decades of state failure has held itself together with a collective supraintelligence keeping it from collapse. Something here, in Cairo’s combination of permanence and piety and proximity, bound people together.”[ii]

“We are the target, we are the oppressed, we are the front line, and while everyone else has shattered their political axes into impotent fragments, what more cohesive force is there than simply: women.”[iii]

“Are we in some sick laboratory? Can you take this man, this black hole of charisma, this oozing miasma of featurelessness and turn him into a leader? Can you follow the simplest playbook of power and morph this Quasimodean combination of bureaucrat’s paunch, jowled cheeks, and balding scalp into a demagogue of the month to be washed down with your Coke? Identify existential enemy, mobilise killing forces, pump hysterical nationalism onto airwaves, pose for photos with lions, use basic fonts, invoke mythological pasts, have choirs of children sing your name, and voilà: sit back and look upon your works.”[iv]

Ce mi-a plăcut

Romanul de debut al lui Omar Robert Hamilton s-a dovedit a fi o surpriză foarte plăcută. Am apreciat limbajul simplu și fluiditatea acțiunilor din momentele tensionate, ambele elemente aducându-l pe cititor direct în mijlocul mulțimilor animate de speranță, prilej cu care acesta simte atât emoția, cât și drama unei generații de tineri care aspiră la valorile occidentale și care luptă pentru lucrurile în care cred. Mi-a plăcut curajul autorului de a descrie amănunțit numeroasele abuzuri prin care au trecut egiptenii în timpul revoluției, scenele descrise pictând o imagine grafică greu de imaginat pentru un cititor născut în Europa, continentul unde protecția drepturilor fundamentale ale omului este consacrată la nivel supraconstituțional, iar exercitarea liberă a drepturilor civile și politice este garantată.

Ce nu mi-a plăcut

Probabil cea mai mare problemă a cărții este lipsa introducerii în contextul situației politice și sociale din Egipt, romanul plecând de la premisa că cititorul este informat și cunoaște toate aceste informații. Este binecunoscut că situația politică din majoritatea statelor din Orientul Mijlociu și Africa este instabilă și variabilă, în cel mai bun caz. Astfel, presupunerea autorului și lipsa unei introduceri sumare sunt criticabile. Totodată, structura romanului nu este una tipică, liniară, iar cronologia evenimentelor nu este întotdeauna clară, motiv pentru care lectura poate părea greoaie uneori, dar asta n-ar trebui să descurajeze pe nimeni. Pentru a complini aceste lipsuri, recomandarea mea ar fi ca orice potențial cititor care nu este la curent cu situația din Egipt să realizeze o scurtă documentare pentru a se familiariza cu contextul din acest stat, putând, ulterior, să se bucure de informațiile furnizate în romanul lui Omar Robert Hamilton.


[i] Omar Robert Hamilton, The City Always Wins, Faber & Faber, 2017, disponibilă aici
[ii] „Inițiativele civile își vor găsi în curând locuințe ușoare în premiile arhitecturale abandonate din centrul orașului, râul va fi inundat de mijloacele de transport în comun, spațiile umbrite de sub poduri și zborurile vor înflori într-un teren comun conectat prin tramvaie cu școli demne și spitale curate și librării eclectice și parcuri publice fredonând cu muzică seara. Revoluția a început și oamenii, în fiecare zi, înlocuiesc regimul cu energia și inițiativa lor în această super-colonie de ciment care timp de decenii de eșec al statului s-a ținut împreună cu o suprainteligență colectivă care îl împiedică să se prăbușească. Ceva aici, în combinația de permanență, evlavie și apropiere din Cairo, i-a legat pe oameni împreună”, Idem p. 22.
[iii] „Noi suntem ținta, noi suntem cei oprimații, suntem prima linie și, în timp ce toți ceilalți și-au spart axele politice în fragmente impotente, ce forță mai coezivă există decât, pur și simplu: femeile.”, Idem p. 151.
[iv] „Suntem într-un laborator bolnav? Poți să-l iei pe acest om, această gaură neagră a carismei, această miasmă fără caracteristici și să-l transformi într-un lider? Poți să urmărești cel mai simplu joc de putere și să transformi această combinație quasimodeană din pumn de birocrat, obraji fălcoși și scalp chel într-un demagog al lunii pe care să-l sprijini cu Coca Cola ta? Identifică inamicul existențial, mobilizează forțele ucigașe, pompează naționalismul isteric în aer, pozează pentru fotografii cu lei, folosește fonturi de bază, invocă trecuturi mitologice, pune coruri de copii să-ți cânte numele și voilà: relaxează-te și privește-ți lucrările. ”, Idem p. 214.


Lucian Olaru

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti