Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Lideri pentru Justiţie XIII (2022). Program de leadership pentru tineri profesioniști în drept din România
11.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Selected, Sistemul judiciar, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al Fundaţiei Konrad Adenauer lansează apelul la candidaturi pentru cea de-a 13-a ediţie a programului de leadership pentru tineri jurişti din România – Lideri pentru Justiţie.

Programul este deschis tinerilor juriști între 22 și 35 de ani aflați în primii 5 ani de carieră profesională, masteranzilor, precum și studenţilor la drept aflați în ultimul an de studiu. Vor fi selectaţi 20 de tineri juriști cu potenţial de lideri.

Lideri pentru Justiție pune accent pe deprinderea abilităților și dezvoltarea cunoștințelor de leadership, o mai bună înțelegere a profesiilor juridice (prin interacțiunea cu participanții și absolvenții programului) și a sistemului de justiție în ansamblul lui (prin întâlnirile cu profesioniști din domeniu) dar și pe identificarea soluțiilor pentru rezolvarea problemelor din sistemului de justiție și din societatea românească în ansamblul ei.

Candidatura ta trebuie să conţină:

– un CV,

– o scrisoare de motivaţie de o pagină, și

– un eseu de maxim două pagini în care să prezinți, la alegere, o schimbare pe care vrei să o implementezi în folosul sistemului de justiție, al profesiei din care faci parte sau al instituției în care activezi. Identifică o problemă punctuală (o nevoie acută, ceva care te deranjează profund), vino cu soluții concrete (sustenabile pe termen mediu și lung) care să reflecte schimbarea și descrie cum îți aduci tu aportul, prezintă cum ar trebui să arate sistemul/instituția/profesia după implementarea schimbării.

Documentele vor fi redactate în limba română, mărime text font 11 și o distanţă de 1,3 între rânduri.

Trimite candidatura ta la adresa office.rspsoe@kas.de până la data de 17 octombrie 2021, ora 23:59. Fiecare candidat va primi o confirmare de înscriere, via email, în maxim 48 de ore de la expirarea termenului limită (19 octombrie, 23:59). În lipsa acestei confirmări, vă rugăm să ne contactați.

Procesul de selecţie va consta din 2 etape:

– preselecție a candidaturilor scrise (18 – 29 octombrie 2021) și

– interviuri cu cei preselectaţi (8 – 12 noiembrie 2021) offline sau online, în funcție de restricțiile în vigoare,

– discuții de clarificare cu o parte dintre candidați (18-19 noiembrie 2021), desfășurate online, via Zoom.

Comunicarea rezultatului final: până la data de 10 decembrie 2021.

Atât candidaţii (pre)selectați, cât şi cei respinşi vor fi anunțați prin e-mail.

Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți, intră pe site-ul www.kas.de/leadership, pe pagina oficială de Facebook www.fb.com/LeadersforJustice, pe platforma www.lideripentrujustitie.ro sau pe canalul de Youtube LeadersforJustice.

Aşteptăm candidatura ta!

Ce presupune Lideri pentru Justiţie 2022?

Șase sesiuni de training și o întâlnire cu absolvenții din comunitatea „Lideri pentru Justiție”, toate dedicate dezvoltării abilităţilor de lider:

ianuarie – Sesiunea 1 – Viziune şi creativitate. Misiune și valori comune / Vision and Creativity. Common Mission, Common Values

februarie – Sesiunea 2 – Cum să lucrezi în echipă şi să conduci o echipă. Povestea lui Eu vs. Noi / Team Leading and Team Work. The Tale of I Do vs. We Do

martie – Sesiunea 3 – Abilităţi de comunicare și inteligență emoțională / Communication Skills and Emotional Intelligence

aprilie – Sesiunea 4 – Managementul schimbării și arta de a lua cele mai bune decizii / Decision Making and Change Management. The Art of Sound Choices

mai – Sesiunea 5 – Managementul proiectelor. Instrumente care fac diferenţa / Project Management. The “HowTo” that will Make the Difference

10-13 iunie – Întâlnirea Anuală a comunității “Lideri pentru Justiție”/ Leaders for Justice Community Annual Meeting

iulie – Sesiunea 6 – Ce mai trebuie să ştii pentru a deveni un bun lider / What else do I need to know to become a good leader

Formatul în care va avea loc programul Lideri pentru Justiție 13 (2022) va depinde de evoluția crizei COVID-19 din această toamnă și de reglementările în vigoare, precum și cele preconizate pentru prima parte a anului 2021. Până în prezent, sesiunile de training s-au desfășurat de joi, ora 15:00 până duminică, ora 13:00, cu module de training în intervalele 09:00-13:00 și 15:00-19:00. Datele din lista de mai sus au titlu provizoriu. Locațiile și datele finale ale sesiunilor de training vor fi transmise candidaților selectați în luna decembrie. Toate costurile programului (cazare, mese, pauze de cafea, materiale de training, etc.), cu excepția transportului în țară, sunt acoperite de Programul Statul de Drept Europa de Sud-Est al KAS.

Vizită de studiu la Berlin (urmează a fi confirmată; septembrie/octombrie 2022): timp de o săptămână, participanții vor lua contact cu sistemul de justiție german prin întâlniri cu decidenți, vizite la instituții relevante și participarea la ședințe de judecată (civil și penal). Între instituțiile incluse în program, s-au numărat până acum Bundestag-ul german, Tribunalul de Land, Curtea Constituţională de Land, Biroul Procurorului General, Ambasada României la Berlin sau Asociația Magistraților din Germania. Pe tot parcursul vizitei de studiu va fi asigurată prezența unui interpret, iar toate costurile aferente vizitei vor fi acoperite de organizatori.

Implementarea unor proiecte de grup: pe parcursul sesiunilor de training, participanții vor dezvolta idei de proiecte care vizează probleme-cheie din sistemul de justiție sau din societatea românească privită ca ansamblu. Structura programului, prin succesiunea temelor celor 6 sesiuni de training, îi ghidează pe participanți în utilizarea abilităților învățate și le facilitează folosirea instrumentelor dobândite pentru îndeplinirea scopului practic al proiectelor de grup.

Întâlniri cu decidenţi şi profesioniști cu o activitate remarcabilă în domeniul justiției: fiecare sesiune de training include un modul de 3-4 ore în care participanții discută deschis, pe o temă de actualitate din justiție, cu unul sau mai mulți invitați. De asemenea, participanții vor avea acces la toate întâlnirile lunare ale comunității de absolvenți.

Leaders for Justice Community: candidații selectați se vor putea implica în activitățile comunității de absolvenţi formată din 190 de tineri din toate profesiile juridice (judecători, avocați, procurori, consilieri juridici, ofițeri de poliție, mediatori, asistenți universitari, juriști în ONG sau companii din mediu privat, ofițeri educatori în penitenciar, notari publici, masteranzi sau doctoranzi, etc.). În cadrul comunității de absolvenți, membrii implementează și participă activ la proiecte de grup care vizează probleme cheie din sistemul de justiție sau din societatea românească în general, organizează întâlniri de socializare sau discuții deschise cu profesioniști, participă împreună la diferite evenimente culturale sau sportive.

Asociația LiderJust: participanții au posibilitatea de a se înscrie şi a contribui activ la activitățile Asociaţiei LiderJust, organizație non-guvernamentală înființată de absolvenții programului cu scopul de a facilita și promova implementarea proiectelor inițiate de membrii comunității “Lideri pentru Justiție”. Mai multe detalii pe site-ul asociației la adresa www.liderjust.ro.

Lideri pentru Justiție – Scurtă descriere

Scopul principal al programului îl reprezintă formarea unei comunități de tineri motivaţi care să îşi asume valorile statului de drept şi integritatea profesională ca repere fundamentale în activitate şi care să fie pregătiţi să promoveze aceste valori în rândul colegilor din domeniu.

Obiectivele acestui program sunt formarea susținută a unor tineri jurişti talentaţi și dezvoltarea abilităţilor esenţiale de leadership, înzestrarea acestora cu informaţii de substanţă privind principiile democraţiei şi ale statului de drept şi, nu în ultimul rând, principiile de etică profesională. Tinerii selecţionaţi vor implementa proiecte individuale şi de grup pentru a avea o înţelegere practică asupra a ceea ce înseamnă să fii un adevărat lider.

Grupul ţintă al acestui program este constituit din tineri jurişti care se află fie în primii 5 ani de carieră profesională, fie sunt masteranzi în drept sau studenţi în ultimul an de studiu și care au potenţialul de a deveni lideri. Participanții selectați vor proveni de pe întreg teritoriul României și din toate domeniile juridice. În fiecare an selectăm 20 de tineri motivați să îşi asume un rol activ în evoluţia sistemului juridic şi socio-politic din România.

Activităţile cuprinse în acest proiect vizează trei componente majore: 1) deprindea de varii abilități de leadership și lucru în echipă, 2) înțelegerea mai profundă a mecanismelor sistemului de justiție și 3) interacțiuni cu personalități din justiție și societate.

Rezultatul pe termen lung al acestui program de leadership constă în crearea unei reţele naţionale de tineri profesionişti în domeniul juridic, dornici să-şi dezvolte aptitudinile de lideri, dar și capacităţile şi modalităţile de acţiune astfel încât să devină adevăraţi agenţi ai schimbării.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti