Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Violeta Saranciuc: În activitatea mea profesională, nu am întâlnit o satisfacție mai mare decât satisfacția victoriei într-un arbitraj internațional
13.10.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Arbitraj, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Violeta Saranciuc

Violeta Saranciuc

Alina Matei: Mulțumesc, Violeta Saranciuc, managing associate ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Una din opțiunile unui avocat este arbitrajul internațional. Cum se poate intra în această ”lume” selectă a arbitrajului internațional?

Violeta Saranciuc: Mulțumesc pentru invitație. Sunt mai multe posibilități de a intra în lumea arbitrajului internațional. Eu am început să lucrez în acest domeniu la ZRVP, care, încă pe vremea când eram avocat stagiar, gestiona mandate de arbitraj internațional, fiind printre puținele case de avocatură din țară cu un astfel de profil. Alți practicieni au făcut un master în străinătate și au rămas să practice arbitraj internațional acolo, de cele mai multe ori la firme cu departamente globale de arbitraj, la marile instituții de arbitraj internațional, în calitate de secretari arbitrali pe lângă cabinetele unor arbitri sau și-au construit o carieră în mediul academic. Așadar, opțiuni există, este nevoie de puțină ambiție.

Alina Matei: Dumneavoastră de ce ați ales această specializare?

Violeta Saranciuc: M-a fascinat diversitatea arbitrajului internațional: diversitatea sistemelor de drept şi a tradițiilor juridice, diversitatea culturală, diversitatea mentalităților și a opiniilor, diversitatea lingvistică, etc. Cea mai spectaculoasă este, probabil, îmbinarea tradiției anglo-saxone cu cea continentală în procedura arbitrală.

Alina Matei: Ce asemănări și deosebiri sunt între avocatură și arbitraj?

Violeta Saranciuc: Avocatura și arbitrajul nu sunt noțiuni comparabile. Există o legătură între avocatură și arbitraj, în sensul că avocații pot reprezenta părțile în arbitraj, pot fi arbitri sau pot fi experți care pun la dispoziția tribunalului arbitral opinii cu privire la conținutul dreptului aplicabil sau cu privire la o problemă de drept internațional.

Alina Matei: Cât de importantă este cunoașterea limbilor străine pentru un profesionist în arbitraj?

Violeta Saranciuc: Pentru a practica arbitrajul internațional în România este esențială cunoașterea limbii engleze la un nivel avansat. De preferat este ca practicianul să fie familiarizat cu vocabularul specific arbitrajului internațional, care se asimilează odată cu pregătirea teoretică, respectiv citind lucrări de specialitate, participând la cursuri de specialitate, absolvind programe de master în cadrul cărora se predă arbitrajul internațional, participând la evenimente dedicate arbitrajului internațional, etc. Într-o procedură în care participanții provin din țări diferite, mulți nefiind vorbitori nativi în limba arbitrajului, capacitatea avocaților de a se exprima coerent și precis din punct de vedere juridic în limba arbitrajului este crucială.

Alina Matei: Sunteți una dintre co-fondatoarele YRAP – Young Romanian Arbitration Practitioners. Ce v-ați propus să faceți prin intermediul YRAP?

Violeta Saranciuc: YRAP este o inițiativă tânără, dedicată comunității practicienilor români de arbitraj internațional din țară și din străinătate cu vârsta de până la 40 de ani. Am lansat această inițiativă anul acesta împreună cu Iuliana Iancu şi Andreea Nica, două specialiste în domeniu, care practică arbitrajul internațional în Belgia și, respectiv, Elveția. Între timp, ni s-au alăturat și alți colegi practicieni români care participă deja activ la dezvoltarea comunității tinere de arbitraj internațional din România.

Inițiative similare există în marile jurisdicții din domeniul arbitrajului internațional, dar și în multe jurisdicții emergente. Totodată, marile instituții și organizații internaționale specializate în arbitraj au grupuri „under-40” (ICC YAF, LCIA-YIAG, Young ICCA, ICDR Y&I, etc.). Modelul s-a dovedit a fi unul de succes. Mulți dintre practicienii care astăzi sunt lideri mondiali în domeniu spun că participarea la astfel de inițiative „sub-40” s-a dovedit a fi decisivă în construirea carierei și recomandă acest tip de interacțiune profesională.

Avem mai multe direcții de acțiune prin intermediul YRAP. În linii mari, dorim să promovăm interacțiunea profesională a practicienilor români de arbitraj internațional din generația sub-40 și să contribuim la extinderea comunității profesionale la nivelul noii generații; dorim să promovăm comunitatea tânără de arbitraj internațional din România în afară; dorim să contribuim la popularizarea arbitrajului internațional, ca formă alternativă de soluționare a disputelor, în România, în rândul potențialilor utilizatori.

Alina Matei: În avocatură sunt avocați tineri și avocați seniori. Așa este și în arbitraj?

Violeta Saranciuc: Cred că ideea de seniorat, în contextul acesta, provine din structura societăților de avocați. Sigur, și la gestionarea mandatelor de arbitraj internațional, la fel ca și la gestionarea altor tipuri de mandate, participă atât avocați tineri, cât și avocați seniori, inclusiv parteneri. Dat fiind că, de cele mai multe ori, dosarele de arbitraj internațional sunt proiecte mari, gestionarea lor, în mod normal, presupune implicarea unei echipe de avocați coordonată de avocați cu experiență.

Alina Matei: Succesul în arbitraj vine greu și fuge repede, și cu fiecare dosar trebuie să o iei de la capăt.

Violeta Saranciuc: În spatele imaginii spectaculoase a arbitrajului internațional se ascunde multă muncă și un efort continuu de formare și perfecționare profesională. Așteptările și exigențele în privința calității prestației apărătorilor și, respectiv, a arbitrilor sunt mari, iar domeniul devine din ce în ce mai tehnic din punct de vedere procedural. Totul și orice poate conta pentru rezultatul final: și conținutul, și forma, și prezentarea. Ca să ilustrez, într-o audiere de patru, cinci zile sau poate chiar câteva săptămâni, a câte opt ore pe zi, cum se întâmplă în arbitrajul internațional, nu ai cum să reprezinți decent partea dacă nu ești pregătit până la cele mai mici detalii, dacă nu ai pledoarii scrise foarte bune la dosar, dacă nu ai probele organizate exemplar și o tehnică adecvată. Audierile au loc spre sfârșitul arbitrajului sau spre sfârșitul unei etape și, atunci, toată munca avocaților este privită prin lupă. Până a ajunge la momentul de glorie în care poți excela la audiere ca avocat pledant este muncă multă în fiecare dosar și, da, succesul vine greu. Cu toate acestea, în activitatea mea profesională, nu am întâlnit o satisfacție mai mare decât satisfacția victoriei într-un arbitraj internațional. Pe de altă parte, dacă te bucuri numai la finalul arbitrajului și dacă numai destinația contează, nu poți fi un profesionist fericit. Trebuie să îți facă reală plăcere procesul și să simți cum câștigi pe parcurs, nu doar când se comunică hotărârea arbitrală.

Alina Matei: Cum se pregătește o carieră în arbitraj internațional?

Violeta Saranciuc: Separat de ce am spus mai sus referitor la muncă și formare profesională, aș mai adăuga două ingrediente. Primul ar fi răbdarea. Arbitrajul internațional este o arie de practică atractivă pentru mulți profesioniști ai dreptului și, prin urmare, este un mediu competitiv. Totuși, mulți renunță pe parcurs sau își pierd entuziasmul. Prin urmare, răbdarea poate fi un real avantaj competitiv. În al doilea rând, în domeniul arbitrajului internațional este foarte importantă interacțiunea profesională cu alți practicieni care practică în același domeniu.

Alina Matei: Ce recomandări aveți pentru tinerii avocați care doresc să se specializeze în arbitrajul internațional, ce pași de formare profesională ar trebui să parcurgă?

Violeta Saranciuc: În primul rând, aș sugera tinerilor practicieni să plece de la premisa că bagajul de cunoștințe teoretice din facultate este extrem de important, dar insuficient pentru a practica în domeniul arbitrajului internațional. Arbitrajul internațional este unul dintre acele domenii în care o iei de la capăt cu teoria. În al doilea rând, semnalez că, în arbitrajul internațional, sunt foarte importante competențele practice, cum ar fi tehnicile de advocacy, fie că se referă la pledoaria scrisă, orală sau examinarea martorilor și experților. Dat fiind că procedura arbitrajului internațional, așa cum o vedem cel mai des în arbitrajele internaționale, este o combinație între tradiția anglo-saxonă și cea continentală, există multe particularități care diferă de maniera în care se prezintă și se pledează cauza în litigiile clasice. Partea bună este că arbitrajul internațional nu este un domeniu inaccesibil sau necunoscut. Există numeroase resurse utile pentru cei interesați de o specializare în domeniu, acestea fiind sub formă de programe de masterat, cursuri specializate, academii, școli de vară, lucrări de specialitate, evenimente, etc. și aceste resurse educaționale nu se exclud, ci, din contră, se completează. Ca bonus, multe dintre ele sunt și prilej bun de networking. Majoritatea oportunităților de formare sunt, însă, în afară.

Alina Matei: Ce oportunități de formare există la nivel național?

Violeta Saranciuc: În România sunt mai puține oportunități de formare în domeniul arbitrajului internațional. Ar putea să fie mai multe, având în vedere că avem și specialiști cu reputație mondială, și public interesat. Totuși, aș pune accentul pe calitate și nu pe cantitate.

Momentan, astfel de oportunități de formare există la masterul de arbitraj internațional organizat de Facultatea de Drept a Universității din București și, sporadic, la conferințe și evenimente dedicate. Mai nou, m-am bucurat să văd că INPPA-ul a luat inițiativa în formarea profesională în cadrul acestei arii de practică, prin organizarea a două cursuri specializate de arbitraj internațional, acum, la mijlocul lunii octombrie, deschise atât cursanților de la INPPA, cât și altor practicieni interesați (detalii aici). Cursurile sunt susținute de Cosmin Vasile de la ZRVP, fără îndoială unul dintre cei mai buni specialiști în domeniul arbitrajului internațional din România.

La capitolul evenimentelor, care contribuie și ele la procesul de formare profesională, profit de ocazie și vă invit să participați la evenimentele YRAP și să urmăriți pagina LinkedIn YRAP pentru a fi la curent cu ultimele noutăți. 😊

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Violeta Saranciuc: Succes în tot ce faceți!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Violeta Saranciuc: Eu vă mulțumesc!

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti