Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CtEDO: Polonia vinovată de durata prea mare a confiscării unor bunuri
13.10.2021 | Gianina CLOP

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Gianina Clop

Gianina Clop

În cazul Łysak c. Poloniei, statul a fost condamnat pe 7 octombrie 2021 pentru încălcarea art. 1 din Protocolul nr. 1 la CEDO pentru lipsirea de bunuri a unei persoane urmărită pentru contrafacerea unor mărfuri. 

Statul a sechestrat câteva sute de haine pentru vânzare ale unei persoane și ea a fost pusă sub acuzare pentru contrafacere într-un proces care durează de mai bine de șase ani.

Se știe că procesele penale durează mult, dar când e vorba de proprietăți trebuie să se desfășoare într-un termen util. În cazul de față, pentru două mărci s-a ajuns rapid la concluzia că produsele sunt contrafăcute, dar statul a suspendat cauza pentru a coopera internațional ca să fie găsiți complici în alte țări. Pentru o a treia marcă, inculpatul a fost achitat și, cu toate că producătorii originali nu au formulat pretenții civile, produsele au rămas sechestrate. Or, reclamantul nu își pierduse proprietatea asupra lor.

CtEDO a concluzionat că reținerea proprietății reclamantului timp de peste șase ani a constituit o sarcină individuală și excesivă asupra reclamantului, tulburând „echilibrul echitabil” care ar trebui stabilit între protecția dreptului la bucurarea pașnică a bunurilor și cerințele interesul general.

Mediator Gianina Clop
Membru VeDem Just

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti