Simona Vrăbiescu Kleckner la comemorarea Centenarului Jean Stanovici
13.10.2021 | JURIDICE.ro

Sub auspiciile Asociației Curtea Veche, Doamna Simona M. Vrăbiescu Kleckner a acordat recent un interviu inedit Prof. Dr. Adrian Cioroianu, managerul Bibliotecii Naționale a României, în memoria regretatului mare român Jean (Ion) Stanovici (1921 – 2017), la împlinirea a 100 de ani de la nașterea acestuia.
Jean Stanovici s-a născut pe 26 septembrie 1921 la Craiova și a absolvit cursurile unui institut francez și, ulterior, Facultatea de Drept a Universității din București, promoția 1944.
A fost numit și a funcționat ca judecător, iar atunci când i s-a ordonat de către regimul adus la putere de tancurile sovietice să contribuie la falsificarea rezultatele alegerilor din 1946 în favoarea comuniștilor, Jean Stanovici a refuzat, astfel că a fost exclus din magistratură. Ulterior a profesat ca avocat, dar a fost epurat și din barou.
Familiei sale fiindu-i confiscate de către regimul comunist casele și pământul, acesta, pentru a nu risca să fie arestat în urma unor acuzații nedrepte și a unui proces înscenat, dând dovadă de un mare curaj, în anul 1948 a fugit din calea comunismului trecând Dunărea înot. A ajuns inițial în fosta Iugoslavie, mai apoi, în Austria și a reușit, după multe peripeții și încercări, să-și reclădească viața în Franța.
Jean Stanovici s-a stabilit la Neuilly sur Seine și a devenit un cunoscut om de afaceri și dezvoltator imobiliar cu o carieră de succes, care a construit numeroase vile, blocuri și edificii publice, chiar și sedii de ambasade, inclusiv în București, bucurându-se de prețuire și apreciere atât în Țară, unde a revenit și a investit după 1990, cât și în străinătate. A locuit și a dezvoltat afaceri în Franța, Spania, Elveția și România, fiind activ până în ultimele sale momente de viață.
Toate aceste aspecte biografice sunt evocate amănunțit de Doamna Simona Vrăbiescu Kleckner în interviu, familiile Kleckner și Stanovici fiind legate printr-o veche și solidă prietenie.
Dintr-o primă căsătorie, Jean Stanovici a avut un băiat, iar din a doua, cu Doamna Evelyne Stanovici, o fată, Hélène, și un băiat, Michel, care a studiat în Franța Dreptul și afacerile imobiliare, iar după ’89 a deschis la București o societate de servicii informatice.
Pentru comemorarea Centenarului nașterii sale, familia Stanovici, care încurajează educația prin lectură, a donat 600 de cărți celor mai importante colegii din Craiova natală a acestei emblematice personalități.
Totodată, fiica sa va oferi anual un premiu în valoare de 2.000 de lei celor mai implicați elevi care participă la cluburile de lectură „Cărțile copilăriei„, înființate în comunități rurale de voluntarii Asociației Curtea Veche. Premiul „Jean Stanovici” va fi utilizat pentru achiziția de materiale educative, rechizite și aparatură care să le faciliteze copiilor și tinerilor accesul la educație și informație.