Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Despre modalitatea neconstituțională de stabilire a despăgubirii în cazul exproprierii
14.10.2021 | Anamaria CREȚU

Secţiuni: Articole, Drept civil, Note de studiu, RNSJ, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Anamaria Crețu

Anamaria Crețu

Modul actual de stabilire a despăgubirilor cuvenite în cazul exproprierii ridică anumite probleme de neconstituționalitate, nerespectând dreptul proprietarilor de a obține o despăgubire justă. Prezentul articol se dorește a fi o analiză a modificărilor prevederilor legale în materia stabilirii despăgubirilor cuvenite proprietarilor în materia exproprierii, ridicând problema nerespectării exigențelor constituționale și a celor impuse prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Totodată, vom analiza natura juridică a Ghidului privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare.

Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică are natura unei legi-cadru în materia exproprierii, în anul 2010 fiind adoptată legea specială – Legea 255/2010 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes naţional, judeţean şi local.

Potrivit art. 26 din Legea 33/1994, nemodificat de la data intrării în vigoare:

(1) Despăgubirea se compune din valoarea reala a imobilului și din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptățite.

(2) La calcularea cuantumului despăgubirilor, experții, precum și instanța vor tine seama de prețul cu care se vând, în mod obișnuit, imobilele de același fel în unitatea administrativ-teritorială, la data întocmirii raportului de expertiză, precum și de daunele aduse proprietarului sau, după caz, altor persoane îndreptățite, luând în considerare și dovezile prezentate de aceștia.

Pe de altă parte, în forma sa inițială, art. 22 alin. 3 din Legea nr. 255/2010, prevedea următoarele: Acţiunea formulată în conformitate cu prevederile prezentului articol se soluţionează potrivit dispoziţiilor art. 21-27 din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, în ceea ce priveşte stabilirea despăgubirii.

Curtea Constituţională, prin Decizia Curții Constituționale nr. 380/2015, admite excepţia de neconstituţionalitate şi constată că prevederile art. 22 alin. (3), raportate la sintagma „la data întocmirii raportului de expertiză” cuprinsă în dispoziţiile art. 26 alin. (2) din Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, sunt neconstituţionale.

Prin Legea 233/2018 a fost modificat art. 22 din Legea nr. 255/2010:

(5) Pentru soluţionarea cauzei instanţa va constitui o comisie de experţi compusă dintr-un expert numit de instanţă, unul desemnat de expropriator şi un al treilea din partea persoanelor care sunt supuse exproprierii.

(6) Experţii, la realizarea raportului de expertiză, precum şi instanţa vor ţine seama de expertizele întocmite şi actualizate de camerele notarilor publici, la momentul transferului dreptului de proprietate.

(7) Despăgubirea acordată de instanţă nu va putea fi mai mică decât cea oferită de expropriator şi nici mai mare decât cea solicitată de expropriat sau de altă persoană interesată.

În aplicarea dispozițiilor art. 22 din Legea nr, 255/2010, chiar dacă nu mai există o trimitere expresă la prevederile art. 26 din Legea nr. 33/1994, se impune a se ține cont de prevederile art. 34 din Legea nr. 255/2010, conform căruia dispoziţiile acestei legi se completează în mod corespunzător cu prevederile Legii nr. 33/1994, precum şi cu cele ale Codului civil şi ale Codului de procedură civilă, în măsura în care nu contravin prevederilor prezentei legi.

La acest moment, potrivit dispozițiilor art. 26 alin. 1 și 2 din Legea nr. 33/1994, despăgubirea se compune din valoarea reală a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarilor, iar la calcularea cuantumului despăgubirilor, experţii, precum şi instanţa vor ţine seama de preţul cu care se vând, în mod obişnuit, imobilele de acelaşi fel, precum şi de daunele aduse proprietarilor, luând în considerare şi dovezile prezentate de aceştia, fiind declarată neconstituțională doar sintagma „la data întocmirii raportului de expertiză”.

Așadar, Legea nr. 255/2010, cu caracter special față de Legea nr. 33/1994, se completează cu prevederile celei din urmă, neputându-se susține că prevederile art. 26 alin. 1 și 2 din Legea nr. 33/1994 sunt contrare  prevederilor art. 22 alin. 6 din Legea nr. 255/2010, cele două fiind complementare și pe deplin aplicabile în mod concomitent.

Din sintagma “vor ține seama”, folosită în redactarea art. 22 alin. 6 din Legea nr. 255/2010, rezultă clar că expertizele întocmite de camerele notarilor publici nu sunt singurul reper avut în vedere la stabilirea despăgubirilor. Aceste prevederi se impun a fi coroborate cu prevederile art. 26 din Legea nr. 33/1994.

O interpretare contrară ar conduce la încălcarea prevederilor art. 44 alin. 3 din Constituția României (Nimeni nu poate fi expropriat decât pentru o cauză de utilitate publică, stabilită potrivit legii, cu dreaptă şi prealabilă despăgubire.) și a art. 1 din Protocolul Nr. 1 al Convenției europene a drepturilor omului.

Denumirea oficială a expertizelor întocmite de camerele notarilor publici este “Ghidul privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare”, iar temeiul întocmirii lor este art. 111 alin. 4-5 Cod fiscal, fără ca legiuitorul să fi adoptat vreun alt act normativ prin care să reglementeze aceste expertize.

Potrivit prevederilor art. 111 (5) Cod fiscal, Camerele notarilor publici actualizează cel puţin o dată pe an studiile de piaţă care trebuie să conţină informaţii privind valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent şi le comunică direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice din cadrul A.N.A.F.

În aceste condiții, având în vedere că valorile stabilite prin expertizele întocmite de camerele notarilor publici sunt doar niște valori minime, interpretarea dispozițiilor art. 22 alin. 6 din Legea nr. 255/2010 în sensul unei obligativități de a stabili valoarea despăgubirilor doar conform acelor expertize este profund neconstituțională, încălcând dreptul proprietarilor a căror imobil a fost expropriat la o despăgubire justă. Despăgubirea oferită proprietarilor trebuie să reflecte valoarea reală a imobilului, astfel cum în mod expres prevede art. 26 alin. 1 și 2 din Legea nr. 33/1994, orice interpretare sau aplicare a dispozițiilor legale care ar putea conduce la stabilirea unei despăgubiri inferioare valorii reale fiind contrară prevederilor art. 44 alin. 3 din Constituția României și a art. 1 din Protocolul Nr. 1 al Convenției europene a drepturilor omului. Concluzionând, doar o valoare egală cu valoarea de piață are natura unei despăgubiri juste.

În aceste condiții, valorile stabilite prin expertizele întocmite de camerele notarilor publici au doar un caracter orientativ, având natura unui reper stabilit de câte legiuitor care urmează a fi avut în vedere de către experți, însă prevederile legale aplicabile nu obligă experții sau instanța de judecată să ofere exact valoarea stabilită pe baza Ghidului privind valorile orientative minime ale proprietăților imobiliare și nu pot fi interpretate în sensul că orice valoare mai mare este nelegal stabilită.

Avocat Anamaria Crețu

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti