« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CtEDO: Azerbaijan vinovat de condamnarea unui activist antiguvernamental
14.10.2021 | Cristi DANILEȚ

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice
Cristi Danileț

Cristi Danileț

Pe 7 octombrie 2021, în cauza Hasanov și Majidli, CtEDO a condamnat Adzerbaijan pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil și a libertății de exprimare pentru că a arestat și condamnat două persoane ce au distribuit de pliante antiguvernamentale.

Reclamanții s-au plâns că în anul 2013 au distribuit pliante la metrou prin care arătau că oamenii sunt sursa puterii statului. Ei au fost duși la sediul poliției, ținuți peste noapte, fără acces la un avocat ales și prezentați la judecător a doua zi. Au fost acuzați că nu au respectat un ordin dat de polițist să nu lipească sau distribuie afișe și că au fugit. Împotriva lor a dat declarație polițistul. Au fost condamnați la 15 zile închisoare contravențională.

CtEDO a constatat două încălcări ale CEDO:

– art. 6, privind procesul echitabil: reclamanții au refuzat avocatul din oficiu și nu li s-a oferit posibilitatea să își angajeze un avocat; singurul martor a fost chiar polițistul care îi reținuseră; instanțele nu au analizat conținutul pliantelor distribuite;

– art. 10, privind libertatea de exprimare: reclamanții erau activiști din opoziție și au distribuit pliante care reluau pasaje din Constituție ce aminteau de dreptul cetățenilor de a-și alege conducătorii; or, libertatea de exprimare acoperă distribuirea ideilor politice.

În România, închisoarea contravențională nu mai este posibilă din anul 2003. Privarea de libertate poate avea loc doar în cazul unui proces penal.

Judecător dr. Cristi Danileț
Membru VeDem Just

 
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, JURIDICE.ro, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD