« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CEDO. RISE Moldova și Sanduța Iurie v. Republica Moldova. Proceduri de defăimare a articolului prin care se pretinde finanțarea offshore în campania prezidențială din 2016 a Partidului Socialist
13.10.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Media & Publicitate | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , ,

Marți, 12 octombrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Association of Investigative Reporters and Editorial Security of Moldova and Sanduța v. the Republic of Moldova.

În unanimitate, CEDO a reținut că a existat o încălcare a articolului 10 (libertatea de exprimare), fapt pentru care Republica Moldova trebuie să plătească reclamanților 2.300 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 1.500 pentru alte taxe.

Cauza se referă la procedura de defăimare inițiată împotriva reclamanților, a unui ONG și a unui jurnalist pentru articolul lor referitor la presupusa finanțare a Partidului Socialist din Moldova de către o companie offshore cu legături rusești înaintea alegerilor prezidențiale din 2016.

Reclamanții, Asociația Reporteri de Investigație și Securitate Editorială din Moldova și Sanduța Iurie, au fost găsiți vinovați de calomnie în urma publicării articolului Banii lui Dodon din Bahamas care raporta despre presupusa finanțare a Partidului Socialist din Moldova de către o companie offshore cu sediul în Bahamas și cu legături cu Rusia. Se presupune că fondurile (1,5 milioane de euro) au sosit în țară înaintea alegerilor prezidențiale din 2016 în care liderul Partidului Socialist, Igor Dodon, a fost ales președinte al Moldovei.

În urma cererii introductive adresate Curții, Guvernul moldovean a inițiat proceduri de revizuire, iar deciziile prin care se constata că reclamanții sunt vinovați au fost anulate. Cu toate acestea, CEDO a considerat că reclamanții nu au obținut suficiente compensații, prin urmare Republica Moldova trebuie să plătească acestora 3.800 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

:: Hotărârea

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.