Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

România refuză vaccinarea etnicilor români


15.10.2021 | Vasile ȚIPLE
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept constitutional, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
Vasile Țiple

Vasile Țiple

Paradoxul vaccinării sau mai bine zis culmea vaccinării mioritice, să refuzi să vaccinezi persoane din categorii de risc deoarece, deși sunt etnici români, protejați de Constituția României, nu sunt cetățeni.

România este un stat înconjurat de comunități numeroase de etnici români care au rămas în alte state ca urmare a tratatelor internaționale și competențelor diplomatice deosebite ale României de-a lungul istoriei. Singura legătură a acestor comunități de români cu România este art. 7 din Constituție care le recunoaște existența și care stabilește un set de obligații juridice pentru România de protecție a acestor comunități. Aceste obligații juridice sunt foarte generice și lasă la latitudinea Guvernului (în special MAE să le stabilească și sunt în general de natura socio-economică, respectiv de la acordarea unor facilități de obținere a vizei fără plata taxelor consulare aferente pentru pensionari până la alocarea unui număr limitat de locuri cu bursă de studii.

Între timp, deși una dintre problemele vitale pentru supraviețuirea culturală și lingvistică a acestor comunități de români o reprezintă pachetul de legi noi adoptate în 2019 de Ucraina prin care se elimină dreptul la educație în limba maternă română așa cum acest drept este garantat de Constituția Ucrainei și Tratatul dintre Ucraina și România, și în legătură cu care România nu face nimic (detalii AICI), o problema de altă natură o afectează și mai grav – pandemia covid. Cu toate aceste România nu are niciun răspuns sau soluție la niciuna dintre cele două probleme, iar azi a mai bătut un cui de nepăsare în strategia de nerespectare a Constituției și de alienare a României din conștiința etnicilor români, prin refuzul nejustificat de a vaccina etnicii români care au venit în România în acest sens. De exemplu, zilele trecute a fost refuzată fără oferirea vreunui motiv vaccinarea în Sighetu-Marmației (nu știm numărul celor care au mai încercat și au primit același refuz inexplicabil – să nu uităm că statele civilizate donează vaccinul altor state care nu au luxul de a-l primi prin intermediul UE).

În prezentul caz, de exemplu pentru etnicii români din Slatina (Maramureșul istoric – Ucraina) este mult mai simplu să se prezinte pentru vaccin la un centru de vaccinare din Sighet unde se pot deplasa pe jos și să ajungă în 10-20 min. la un centru de vaccinare, decât să se deplaseze câțiva zeci de km spre un oraș mai mare din Ucraina (mulți nu au mașina și depind de autobuze cu program dificil) unde să aibă norocul să găsească un vaccin.

De altfel, Sighetu-Marmației și Slatina pot fi considerate practic același oraș fiind despărțite doar de râul Tisa și frontieră, cu majoritatea locuitorilor din aceste două orașe având familie și rude de cealaltă parte a râului Tisa și a frontierei, existând un du-te vino constant între cele două localități.

Cu toate acestea, de la începutul acestei situații medicale extraordinare singurul stat care a oferit vaccin direct pentru locuitorii orășelului Slatina (pe lângă ce a mai primit Ucraina din donații) a fost Ungaria care o organizat transport gratuit până la punctul de trecere cu Ungaria pentru a vaccina pe cei doritori fără nici o discriminare de natura juridică sau de altă natură, fie că ești cetățean ucrainean de etnie maghiară, română sau ucraineană, ai posibilitatea sa beneficiezi gratuit de transport și vaccin din partea statului maghiar.[1]

Contrastul cu ceea ce a făcut și face România în acest sens este atât de diferit, încât azi este prima zi în care îmi este rușine că sunt român. Să refuzi vaccinarea pe criteriul cetățeniei unei persoane dintr-o categorie de risc care s-a prezentat fizic la spitalul cel mai apropiat (deși în altă țară), este un lucru rușinos și nedemn. Am ajuns și eu azi să zic resemnat că „Asta e România”. Din păcate nu am niciun argument să refuz această vorbă azi. „Asta e România” și toate prostiile pe care le face intern și extern mi se datorează și mie în calitate de cetățean, dar și celorlalți concetățeni, deoarece noi toți împreună nu suntem capabili să facem o schimbare. Cred ca sunt și oameni competenți și cinstiți pe undeva ascunși prin sistem, dar care nu ies la lumina sau mai rău emigrează resemnați în afara țării sau în interiorul lor. Din păcate aceștia nu decid mare lucru sau dacă o fac, o fac la scara prea mica.

Astfel că acestea fiind spuse, putem sta liniștiți, România se descurcă bine, a salvat o doză de vaccin pentru un cetățean român care preferă să refuze să se vaccineze, ca să aibă statul ce să arunce, mai exact 750.000 de doze de vaccin conform HotNews, că doar este format din aceiași cetățeni care preferă mai bine să arunce dozele de vaccin decât să le dea celor care au nevoie. Acești cetățeni români au abdicat de la responsabilitatea lor civică, așa cum România a abdicat azi încă odată, de la a fi o societate și o țară normală care nu își abandonează pentru a nu știu câta oară etnicii români și responsabilitățile. Pot doar sa închei aceste scurte note cu un cuvânt pe care-l știm cu toții „Rușine”.


[1] Disponibil aici


Vasile Țiple

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro