Secţiuni » Interviuri
Interviuri
WOMEN IN LAW

Interviu cu cel mai bun candidat la examenul de admitere în profesia de avocat, 2021. Mara-Corina Udrescu: Întotdeauna mi-a plăcut să ajut oamenii când au avut o anumită problemă
18.10.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Interviuri, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mara-Corina Udrescu

Mara-Corina Udrescu

Alina Matei: Mulțumesc, Mara, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru obținerea celui mai bun rezultat la examenul de primire în profesia de avocat 2021!!! Te așteptai să ai cel mai bun rezultat?

Mara-Corina Udrescu: Vă mulțumesc pentru invitație și pentru felicitări! Nu m-am așteptat să am cel mai bun rezultat, nici nu m-am gândit vreodată că se va întâmpla astfel, eram sigură că vor fi mulți alți canditați cu punctaje mai mari. Am știut că voi obține un punctaj de admitere, dar după examen nu am fost foarte sigură de rezultat. Surprinderea decurge din faptul că nu am mai atins nivelul acesta de performanță până acum. Deși am avut rezultate bune de-a lungul timpului, nu am ocupat prima poziție niciodată. Într-adevăr a fost un șoc pentru mine, dar sunt foarte fericită pentru că am depus ceva eforturi pentru acest examen, iar locul întâi vine ca o confirmare a eforturilor depuse.

Alina Matei: De când ai început să înveți pentru Barou?

Mara-Corina Udrescu: Anul acesta a fost unul dificil, având în vedere timpul pe care a trebuit să-l aloc pregătirii, dar și din cauza pandemiei. Timpul alocat studiului a fost semnificativ, iar perioadele care erau dedicate relaxării și socializării nu prea au existat din cauza pandemiei și restricțiilor aferente. După susținerea examenului de licență am ajuns într-un impas, nu am mai putut să mă concentrez și să asimilez informații, a fost o perioadă moartă și din acest motiv, de abia la începutul lunii august mi-am adunat gândurile și am început să recapitulez pentru Barou. Nu cred că aceste 2 luni au fost semnificative, întrucât pregătirea constantă a început din perioada facultății, am învățat susținut și cu interes în cei 4 ani, aici adăugându-se și studiul pentru examenul de licență, iar acest lucru m-a ajutat foarte mult, ultimele luni axându-se pe chestiuni controversate, „finețuri” și pe reluarea unor părți pe care simțeam că le uit mai repede. Consider că nu există o anumită perioadă fixă necesară pregătirii pentru acest examen, fiecare își cunoaște limitele și timpul pe care trebuie să-l aloce acumulării de informații, însă bagajul solid de cunoștințe juridice ar trebui să existe încă din perioada facultății pentru a putea asimila și înțelege logic informația, în acest fel și ținta fiind mai ușor de atins.

Alina Matei: S-a scris despre examenul de Barou din acest an că a fost cu muzică și cu drift-uri. Cum l-ai perceput tu? La OEPA am înțeles că au fost iarăși subiecte grele…

Mara-Corina Udrescu: Da, au existat multe discuții pe această temă, a ieșit un întreg scandal aș putea spune. În ceea ce mă privește, zgomotele de afară nu au reprezentant un factor în plus de stres sau un aspect care să ducă la pierderea capacității de concentrare, întrucât apucasem deja să trec prin toate grilele și, oricum, sunt obișnuită să mă concentrez chiar dacă în jurul meu este gălăgie… această chestiune este diferită în funcție de fiecare persoană – unii au nevoie de liniște pentru a putea fi eficienți și deplin focusați pe rezolvarea subiectelor, în timp ce alții au același nivel de randament indiferent de condițiile mediului în care se află. De asemenea, cred că a contat și faptul că am fost repartizată în pavilionul mai îndepărtat de zona în care se făceau drift-uri, întrucât am auzit că în pavilionul alăturat, zarva de afară s-a auzit mult mai tare. Oricum, chiar dacă fac parte din categoria persoanelor neafectate de cele întâmplate, sunt de părere că ar fi trebuit să fie asigurate condiții normale și adecvate pentru susținerea unui examen, pentru a nu exista consecințe negative asupra candidaților din cauza acestor factori externi.

În ceea ce privește examenul în sine, mi s-a părut unul decent, chiar mai ușor la unele materii față de anii anteriori – de exemplu, dreptul civil și  procedura civilă mi s-au părut foarte accesibile. Într-adevăr, toți avem părți preferate și mai bine fixate din materie, în cazul meu fiind vorba despre procedura civilă, în schimb, procedura penală a fost cea care mi-a dat bătăi de cap, grilele mi s-au părut mai greuțe, delicate față de anii trecuți; a fost partea care m-a surprins în mod special.

La OEPA, așa este, mulți candidați s-au plâns de dificultatea grilelor. Într-adevăr, subiectele nu au fost ușoare, majoritatea grilelor axându-se pe chestiuni punctuale din legislație. Personal, văzând că dificultatea subiectelor în ceea ce privește OEPA s-a modificat semnificativ față de anii precedenți, m-am axat destul de mult pe partea aceasta în ultimele zile dinaintea examenului și în felul acesta grilele nu au reprezentat un obstacol.

Alina Matei: Cum ai realizat ca avocatura este drumul tău profesional?

Mara-Corina Udrescu: A fost un an decisiv, un an al incertitudinilor și dacă este să fiu sinceră, este prea devreme ca să pot să-mi dau seama dacă avocatura va fi cu adevărat drumul meu profesional. La momentul actual, după cântărirea tuturor posibilităților, mi s-a părut cea mai potrivită alegere pentru că întotdeauna mi-a plăcut să ajut oamenii când au avut o anumită problemă. De când eram mică, încă din clasele primare, eram numită „avocatul clasei” și mereu îmi plăcea să rezolv disputele apărute. În plus, mereu mi-a plăcut ideea de a cerceta pentru a găsi o soluție la o problemă concretă, exact ca un puzzle pe care trebuie să-l rezolvi cu răbdare pentru a ajunge la rezultatul final așteptat. Acest lucru îmi dă o mare satisfacție, mai ales când simt că prin propriile argumente și soluții găsite ajut oamenii să-și rezolve problemele care îi macină.

Momentan, sunt foarte fericită cu alegerea pe care am făcut-o și cred că o să mi se potrivească această profesie, dar niciodată nu știi unde te duce viața și ce alegeri vei face pe parcursul carierei profesionale.

Alina Matei: Pentru ce crezi că te-a pregătit Facultatea de Drept?

Mara Corina Udrescu: Facultatea de Drept mi-a pus bazele în devenirea unui bun profesionist în viitoarea carieră prin formarea unei gândiri critici, structurate, necesară pentru rezolvarea problemelor cu care urmează să mă întâlnesc în practică. Contează foarte mult ca facultatea să te învețe să-ți creezi propriile argumente și raționamente juridice prin punerea la îndoială a aspectelor prezentate pentru că în acest fel te pregătește solid în încercarea de găsire a soluției pentru multitudinea de probleme/cazuri controversate ivite în practică.

Sunt foarte fericită că am ales această Facultate pentru că am avut oportunitatea să interacționez cu oameni deosebiți, profesioniști ai dreptului, de la care am avut multe lucruri de învățat și care, prin pasiunea lor pentru ceea ce fac, valorile morale și cunoștințele împărtășite, m-au pregătit semnificativ în atingerea celei mai bune variante ale mele.

Alina Matei: Consideri că sunt materii inutile la Drept?

Mara-Corina Udrescu: Cred că fiecare materie are frumusețea sa și că este necesar și util să ne însușim noțiuni din cât mai multe domenii pentru a ne da seama ceea ce ne pasionează cu adevărat. Nu știu dacă cuvântul potrivit este inutil, dar cred că ar trebui să se pună mai mult accent pe materii fundamentale în anul 4 de facultate (spre exemplu procedura penală nu mai este în programa aferentă anului 4) în locul altor materii mai puțin importante care ar putea fi predate în alți ani decât „cel de foc”, ani în care ești mai relaxat și nu axat pe promovarea unui examen. De asemenea, cred că pentru a putea acorda un nivel de interes similar fiecărei materii cu care te întâlnești în facultate ar trebui să existe un semestru în plus pentru materiile fundamentale, pentru că timpul este scurt, informațiile sunt complexe și tendința este să te axezi pe domeniile fundamentale cu care ști că te vei întâlni la examenul de licență sau la examenele de admitere în profesie (cel puțin în anul 4). Oricum, este imposibil să-ți placă tot, cu siguranță fiecare are materii din facultate mai puțin sau chiar deloc plăcute, dar, chiar și așa, niciodată nu știi dacă vei avea sau nu nevoie de ele, poate chiar vei ajunge să lucrezi cu ele și într-un final vei descoperi că-ți vor fi utile. 🙂

Alina Matei: Care sunt gândurile tale cu care începi perioada stagiaturii?

Mara-Corina Udrescu: Sunt foarte încântată și nerăbdătoare să aplic noțiunile abstracte prezentate în facultate la cazuri concrete. Nu mă consider o persoană strălucită, dar sunt de părere că ambiția de a-ți împlini visurile și scopurile și faptul de a lucra constant pentru ele sunt mult mai importante. Cred că cea mai bună calitate a mea este faptul că sunt o persoană muncitoare. Sunt deschisă la a învăța cât mai multe lucruri și chiar dacă este mai greu la început de drum, cu răbdare și pasiune lucrurile vor ieși întotdeauna bine.

Alina Matei: Am văzut pe Linkedin că ai fost cooptată în echipa de la DLA Piper. De ce ai ales DLA Piper?

Mara-Corina Udrescu: Am ales DLA Piper pentru că de-a lungul timpului am auzit numai lucruri bune despre ei, în special despre nivelul de performanță la care se lucrează și mediul plăcut din cadrul societății. Mi-a plăcut faptul că sunt o casă internațională de avocatură și că au o varietate de arii de practică. Acestea sunt câteva dintre aspectele care m-au determinat să mă îndrept către ei. Consider că într-o asemenea societate de avocatură am oportunitatea să mă dezvolt rapid și să acumulez multe cunoștințe datorită multitudinilor de probleme legale care apar.

Alina Matei: Litigii sau consultanță?

Mara-Corina Udrescu: Cred că sunt activități interdependente și nu pot fi separate în mod absolut, dar da, litigii. Pentru început de drum mi se pare extrem de util pentru că înveți câte ceva din toate, problemele care apar fiind destul de diversificate, spre deosebire de consultanță, unde te axezi mai mult pe un anumit domeniu. Într-adevăr, în general, elementul supriză și nivelul de stres sunt puțin mai ridicate, întrucât e un mediu mult mai dinamic față de consultanță, dar eu zic că merită. Ca avocat pe litigii ajungi să colaborezi cu aproape toate departamentele din cadrul firmei pentru găsirea unei soluții cât mai eficiente pentru client, ceea ce mi se pare extrem de interesant și provocator.

Alina Matei: Care va fi evoluția ta în următorii cinci ani?

Mara-Corina Udrescu: Cu siguranță voi fi o versiune mai bună a mea. Sunt o persoană muncitoare și îmi place să fiu cât mai bună la ceea ce fac. Călătoria mea sigur va fi definită de dorința asimilării cât mai multor cunoștințe și experiențe și voi lucra permanent la îmbunătățirea și dezvoltarea mea, atât din punct de vedere social, cât și profesional. Sper să fiu un avocat de succes, bine pregătit și instruit și să lucrez cu multă plăcere. În același timp, îmi doresc să găsesc un echilibru între viața socială și cea profesională; mi se pare un aspect foarte important. Sper să pot să ajut cât mai mulți oameni să-și rezolve problemele juridice pentru că în acest mod contribui nu numai la propria evoluție, cât și la dezvoltarea și armonia societății în ansamblu.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Mara-Corina Udrescu: Vă mulțumesc pentru că v-ați luat câteva momente pentru a citi o parte din gândurile mele sincere și multe felicitări echipei din spatele portalului JURIDICE.ro pentru conținutul de calitate al informațiilor.

Un mesaj care mă reprezintă și pe care aș vrea să-l împărtășesc este: „Be somebody who makes everybody feel like a somebody”.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Mara-Corina Udrescu: Mulțumesc si eu pentru această invitație deosebită!

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti