Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Ploiești. Spălare de bani și evaziune fiscală. Achitare – faptele nu există
18.10.2021 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

Referitor la acuzația privind săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 656/2002, în lipsa oricăror probe privind săvârșirea infracțiunii predicat din care provin bunurile supuse spălării, nu există bază probatorie pentru a reține infracțiunea de spălare a banilor. Infracțiunea de spălare a banilor este o infracțiune autonomă, nefiind condiționată de existența unei soluții de condamnare pentru infracțiunea din care provin bunurile. Mai mult, în această situație, instanța învestită cu soluționarea cauzei privind infracțiunea de spălare de bani nu trebuie doar să suspecteze că bunurile provin din activitate infracțională, ci și să aibă certitudini în acest sens (Decizia nr. 16/2016- Î.C.C.J. – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept). Dar certitudinea vizează, la nivel minim, o acuzație, în sensul unei învinuiri confirmate de o situație probată, aspect ce lipsește în cauză.

Instanța de fond a constatat corect că banii obținuti din ascunderea sursei inițiale nu au primit o schimbare efectivă și nu s-au materializat în alte bunuri cu aparență de proveniență licită, ci au fost folosiți la plata inculpaților, fiind consumați efectiv pentru traiul zilnic, nefiind întrunită cerința transformării acestora în alte bunuri, aceștia nemaiexistând ca atare. Comiterea singurului prejudiciu – cel provenit din evaziune (dar în modul constatat de Curte), în sensul că sumele cuvenite bugetului de stat ca obligație fiscală datorată au fost însușite de către inculpați, nu poate fi însă sancționată penal din cauza unui viciu de structură calitativă a rechizitoriului. (Curtea de Apel Ploiești, Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, Decizia nr. 903 din 29 iulie 2021)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti