« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CtCEO: Slovacia vinovată de încălcarea libertății de exprimare a unui jurnalist
18.10.2021 | Gianina CLOP

Drept Timisoara
Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional, Jurisprudență, Media & Publicitate, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Gianina Clop

Gianina Clop

La 23 septembrie 2021, în cauza Ringier Axel Springer Slovakia c. Slovaciei, CtEDO a decis că s-a încălcat art. 10 din CEDO cu privire la libertatea de exprimare în cazul unei edituri care a fost amendată pentru difuzarea unor declarații privind consumul său de droguri de către o celebritate.

În anul 2012 o societate multimedia a furnizat un interviu cu un cunoscut cântăreț slovac care a spus că este recunoscător pentru „buruienile verzi inspiraționale”. Societatea a fost amendată de Consiliul Audiovizualului pe motiv că unul dintre jurnaliștii săi ar fi minimalizat sau justificat declarațiile făcute de vedetă, cu privire la marijuana și a încălcat interdicția de promovare a consumului de droguri. Societatea multimedia a contestat în justiția slovacă, dar a pierdut și apoi s-a adresat Curții de la Strasbourg.

CtEDO reține faptul că, în virtutea funcției esențiale pe care presa o îndeplinește într-o democrație, articolul 10 din CEDO oferă jurnaliștilor protecție atunci când acționează cu bună-credință, furnizând informații exacte și fiabile în conformitate cu principiile jurnalismului responsabil. Sancționarea unui jurnalist pentru că a asistat la difuzarea declarațiilor făcute de o altă persoană într-un interviu ar afecta grav contribuția presei la discutarea unor chestiuni de interes public și nu ar trebui avută în vedere decât dacă există motive deosebit de puternice pentru a face acest lucru. CtEDO a decis că reacția autorităților naționale la programul elaborat de societatea reclamantă era disproporționată în raport cu scopul legitim urmărit și, prin urmare, nu era necesară într-o societate democratică.

Gianina Clop, Membru VeDem Just

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.