Secţiuni » JURIDICE NEXT » Universitaria
Universitaria
GrileDezbateriCărţiStudenţi

Stagiul de vară DLA Piper Romȃnia 2021. Primul pas către maturitatea profesională pentru studenţii la Drept
18.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust

Biroul local DLA Piper a continuat şi anul acesta tradiţia organizării unui stagiu de vară adresat studenţilor din anul III la Drept, un demers generos, menit a le oferi aspiranţilor la avocatură ocazia de a experimenta “pe viu” provocările care apar zilnic în viața unui avocat dintr-o companie internațională.

Fiecare ediție a stagiului de vară DLA Piper generează un interes deosebit în rândul studenților, iar 2021 nu a făcut excepție de la regulă, în ciuda restricțiilor impuse de pandemie. Cei cinci studenți recrutați pentru a lua parte la stagiul coordonat de către Monica Brusalis, HR Advisor DLA Piper, au fost Miruna Mărăcine, Iulia Mitrache, Roxana Pascu, Andreea Nilă şi Raul Aramă.

Unii dintre ei erau deja familiarizaţi cu DLA Piper, în urma evenimentului Insights, organizat anual de către Asociaţia Studenţilor în Drept, moment în care au fost impresionaţi, după cum mărturiseşte Raul, “de căldura biroului […] un mediu prietenos și oportun pentru a lucra, precum și de avocații care ne-au prezentat ariile de practică într-o manieră atât de atrăgătoare și fascinantă. Această primă impresie m-a făcut să îmi doresc să mă reîntorc într-o bună zi la DLA Piper ”.

Organizarea acestor stagii de practică încă din anul 2009 și implicarea în diverse proiecte alături de asociațiile studențești au făcut ca DLA Piper să se situeze în topul caselor de avocatură în care studenții își doresc să-și înceapă cariera în drept (“DLA Piper are un feedback foarte bun în ceea ce privește interacțiunea cu și dintre oamenii care lucrează acolo, având deja o reputație că fiind deschiși și primitori, și, desigur, profesioniști.” – Roxana).

Încă la început de drum, studenții acceptați în program au arătat maturitate și perseverență în opțiunile și motivațiile pentru care au ales să aplice la stagiul de vară, din varietatea alegerilor personale detașȃndu-se profilul internațional al DLA Piper și oferta bogată de arii de practică: “mi s-a părut că este o firmă mare, în care aș putea experimenta mai multe arii de practică ale dreptului pe care alte firme nu le oferă, de exemplu partea de Pharma” – Andreea; “Cel mai mult mi-au plăcut entuziasmul și deschiderea, sentimentul că pot explora, că pot să încerc să lucrez în domenii în care n-am mai lucrat niciodată, precum pharma, dar și că pot aprofunda ceva ce deja mă pasiona, şi anume employment.” – Iulia.

Pe lângă șansa de a lua contact cu diverse practici, stagiul de vară le-a oferit studenților oportunitatea de a se implica într-o variate de proiecte și de a intra în contact cu clienți de renume ai companiei, aşa cum mărturiseşte Miruna: “Am apreciat foarte mult implicarea de care au dat dovadă avocații, fiecare încercând să ne implice cât mai mult posibil în proiectele pe care le aveau în desfășurare. Ne-au primit cu brațele deschise în echipă și ne-au transmis cu fiecare ocazie energia lor.”

Sprijinul acordat celorlalţi, una dintre valorile fundamentale înrădăcinate în cultura organizaţională a DLA Piper, a însemnat un suport resimțit permanent de studenți pe durata stagiului de vară, ei primind îndrumări din partea avocaților aflați pe toate palierele de senioritate (“Oamenii cu care am lucrat au fost în mod constant dispuși să răspundă la întrebări și curiozități cu privire la activitatea unui avocat și au încercat să ofere orice sfaturi ori opinii au considerat ca fiind utile în acest sens.” – Roxana).

Pe lângă traininguri și îndrumare profesională, studenții au apreciat și feedbackul primit de la avocații coordonatori: “Timp de două luni s-a putut observa un efort activ din partea tuturor de a îmi da task-uri utile și interesante, de a se asigura că înțeleg și că primesc feedback” – Roxana.

Mediul de lucru cald a dat ocazia studenților de a-și exprima propriile personalități și de a căuta răspunsuri la provocările profesionale (“eram tratați de la egal la egal și încurajați să ne spunem părerile proprii, să dezbatem, să discutăm, să explorăm” – Iulia).

Stagiul de vară DLA Piper a adus argumente în plus în decizia studenților de a urma cariera de avocat (“experiența la DLA mi-a confirmat că este o profesie potrivită pentru mine” – Roxana) și chiar de a identifica departamentul în care vor să activeze (“această experiență m-a făcut să îmi consolidez decizia nu numai cu privire la carieră, cât și la aria de practică în care mi-ar plăcea să profesez” – Raul).

Acest program implică un mod de lucru profesionist şi le insuflă studenţilor o disciplină absolut necesară în practica avocaturii (“Organizarea mi se pare o calitate vitală în profesia de avocat şi stagiul acesta m-a ajutat să devin o persoană mai atentă la detalii şi la organizarea taskurilor astfel încât să fiu cât se poate de eficientă” – Andreea). Educaţia practică se extinde şi către formarea unei abordări cerebrale şi meticuloase (“să nu mă grăbesc și să iau lucrurile step-by-step fără a sări vreo etapă importantă” – Raul), precum şi un simţ al lucrurilor cu adevărat importante (“am învățat cum să ajung la informațiile esențiale relevante” – Iulia) şi al rolului individual în cadrul grupului de lucru (“să îmi adaptez stilul de lucru în funcție de cei cu care lucrez” – Miruna). Nu în ultimul rȃnd, stagiul de practică DLA Piper le-a oferit studenţilor o doză suplimentară de încredere (“să am curajul să pun mai multe întrebări pentru a înțelege cât mai bine contextul problemei” – Miruna) şi ocazia de a-şi dezvolta unele abilităţi necesare în profesia de avocat (“Cred că mi-am îmbunătățit mult abilitățile de research, în special în ceea ce privește selectarea surselor relevante și capacitatea de a distinge informațiile cu adevărat utile.” – Roxana).

Acest an, poate mai mult decât oricare altul, a arătat, prin restricţiile impuse de pandemie, importanţa practică a relaţionării directe, valoarea pe care lucrul fizic, în echipă, o aduce la formarea personalităţii tinerilor avocaţi. Este esenţial ca viitorii practicieni să aibă un contact nemijlocit cu profesioniştii de azi – o experienţă sine-qua-non, nu doar un corolar al pregătirii teoretice –, subtilitate surprinsă şi în cuvintele studenţilor noştri: “dreptul este despre societate, iar pentru a fi un bun practician al dreptului, nu este suficient să fii un bun teoretician, ci trebuie să înțelegi și mecanismul de funcționare al societății, în general, şi al business-ului clientului, în caz particular” – Raul.

La final, Monica Brusalis, HR Advisor DLA Piper, omul care s-a aflat în spatele fiecărei ediţii a stagiului de vară DLA Piper, a declarat: “Prezența celor cinci studenți selectați pentru a participa la stagiul de pregătire organizat în 2021 a reprezentat o infuzie de energie, entuziasm și bună dispoziție în aceste vreme tulburi. M-am bucurat mult să văd că au valorificat la maximum de această ocazie formidabilă pentru ei de a se exprima liber, de a-și susține propriile puncte de vedere, de a veni cu soluții îndrăznețe la probleme de Drept, acest stagiu reprezentȃnd primul lor pas în avocatura de business, alături de echipa noastră, recent desemnată <<Cea mai inovatoare firmă de avocatură>> din Europa, conform Financial Times”.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti