Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Tradiția juridică în economie: The Economic Consequences of Legal Origins, de Rafael La Porta, Florencio Lopez-de-Silanes și Andrei Shleifer
19.10.2021 | Astrid BOLEA

Secţiuni: Opinii, Povestim cărți, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Astrid Bolea

Astrid Bolea

The Economic Consequences of Legal Origins[1] este urmarea, publicată în 2008, a studiului inițial, publicat în perioada 1997-1998, al cvartetului LLSV (Rafael La Porta, Florencio Lopez-de-Silanes, Andrei Shleifer și Robert Vishny), pe subiectul protecției investitorilor și consecințelor acesteia observate la nivelul diverselor jurisdicții din sistemele juridice. Începând cu publicarea inițială și până la consacrarea teoretică în 2008, teoria originilor juridice a stârnit o serie de controverse și a propulsat un volum mare de cercetare suplimentară. Avantajul evident al acestora este de a pune la îndemâna publicului cititor, jurist, economist sau sociolog, un studiu, de o amplitudine apropiată monografiilor, dedicat teoriei originilor juridice, observată predominant de-a lungul dreptului comercial (dreptul societar și dreptul insolvenței), dar cu impact și în ramuri, precum dreptul muncii. Rămâne la rang de discuție dacă inferioritatea dreptului de tip civil (continental), inferioritate ce reiese din observațiile lui La Porta et al., cu corelativul superiorității common-law-ului, reprezintă un veritabil dezavantaj, în special din perspectiva celor care se opun vehement ideilor lansate de LLSV.

TOP 3 CITATE

When common and civil law were transplanted into much of the world through conquest and colonization, the rules, but also human capital and legal ideologies, were transplanted as well. Despite much local legal evolution, the fundamental strategies and assumptions of each legal system survived and have continued to exert substantial influence on economic outcomes[2].

In other studies, we have found that common law is associated with lower formalism of judicial procedures (…) and greater judicial independence (…) than civil law. These indicators are in turn associated with better contract enforcement and greater security of property rights. Assuming that this evidence is correct, it raises an enormous challenge of interpretation. What is the meaning of legal origin[3]?

Common law countries are quite capable of civil law solutions, and vice versa. Nonetheless, the empirical prediction of the Legal Origin Theory is that the differences between legal origins are deep enough that we observe them expressed in the different strategies of social control of economic life even after centuries of legal and regulatory evolution[4].

CE MI-A PLĂCUT:

Abordarea stratificată, fără limitare la o abordare strict economică: de la istorie la reformă politică

Nucleul originar al teoriei originilor juridice a fost reprezentat codificarea protecției investitorilor, observată prin ceea ce La Porta et al. numeau cuantificarea normelor naționale de drept societar și drept al insolvenței și observarea acestora la nivelul diverselor jurisdicții fie din common-law sau din legislația statelor de drept continental. Cercetarea nu s-a rezumat la o abordare strict economică (și financiară), însă concluzia preponderentă a fost în sensul reținerii protecției investitorilor ca un bun indicator al dezvoltării economice. Valoarea empirică a acestor studii a constat în documentarea efectivă a tipurilor de norme și observarea gradului mai ridicat de protecție la nivelul common-law decât în statele cu sisteme juridice inspirate din dreptul francez. Specificul acestor studii ale La Porta et al. este explicat și structurat în articolul publicat în 2008, poate cu avantajul unei clarități mai mari aduse dacă nu argumentelor primare ale teoriei originilor juridice, atunci măcar stratificării acesteia. Articolul din 2008 permite observarea abordării de tip stratificat, argumentele provenind din sfere multiple, precum istorie, politică, politici de guvernare, reglementare, evaluări economice de tipul alocării resurselor.

Pentru exemplificare, un tip de teză din spatele teoriei propune ca tradiția juridică (ceea ce, în limbajul La Porta et al., se identifică în mare parte cu originea juridică) se transmite prin cuceriri și colonialism, amprenta familiei juridice putând fi remarcată în particularitățile istorice ale, spre exemplu, sistemului juridic bazat pe dreptul roman, utilizând legi și coduri. Un alt exemplu este prezentarea contrastului drept continental v. common-law din perspectiva divergenței fundamentale de abordare a celor două sisteme. Dacă dreptul continental este orientat spre implementarea politicilor publice și aplicarea legii, în common-law abordarea predominantă este una de piață; dacă strategia de control social în Regatul Unit al Marii Britanii este cea de încurajare a manifestărilor și consecințelor individuale pe piață (private market outcomes), în Franța, aceste manifestări și consecințe individuale sunt înlocuite cu unele așteptări publice, preconizate la nivel de stat (state-desired outcomes).

Clădind pe această abordare pluristratificată și invocând volumul mare de documentație economică, juridică și socială dezvoltată cel puțin de la momentul primei lor încercări de propulsare a teoriei, La Porta et al. au încheiat cu patru propoziții, care alcătuiesc scheletul teoriei originilor. Normele juridice diferă sistematic de la stat la stat, iar aceste diferențe pot fi măsurate și cuantificate. Aceste diferențe se datorează, în mare măsură, originilor juridice ale statului, respectiv apartenenței la o tradiție juridică sau la alta. Divergențele istorice între tradițiile juridice (predominant common-law v. drept continental) explică de ce normele de drept diferă la nivelul statelor. Diferențele astfel observate și cuantificate sunt relevante din punct de vedere economic și social.

CE NU MI-A PLĂCUT

În ciuda volumului mare de cercetare empirică utilizat și analizat, cauzalitatea între consecințele economice (acea relevanță economică, dar și socială, menționată în cea de-a patra propoziție a teoriei) și teoria originilor juridice nu pare, cel puțin la nivelul studiului din 2008, suficient de aprofundată. Utilizarea diverselor studii conexe, predominant cea a transplantării „infrastructurilor juridice” (câteva alte exemple celebre ar fi discuțiile despre varietățile capitalismului distingând între economiile de piață liberale și coordinate – Hall & Soskice, doctrina Zweigert & Kötz despre sistemele juridice în abordarea comparatistă, concluziile lui Hayek sau Pistor în contextul libertății) respectiv a instituțiilor, ideologiilor, codurilor sau principiilor nu este suficient de limpede. Acest lucru nu se remarcă neapărat la nivel metodologic, ci chiar la nivelul analizei „de fond”, în încercarea de fundamentare a unei legături cauzale (care pare a fi dezideratul spre care s-au îndreptat LLSV) între teoria originilor juridice și unele consecințe economice predilecte ale sistemelor juridice care, în ciuda anilor de evoluție juridică și economică, precum și de reglementare, nu pot „dezminți” amprenta tradiției.


[1] Rafael La Porta, Florencio Lopez-de-Silanes, Andrei Shleifer, The Economic Consequences of Legal Origins, Journal of Economic Literature, Vol. 46, nr. 2, 2008, disponibil aici.
[2] „Când common law-ul și dreptul continental au fost transplantate în majoritatea lumii prin cuceriri și colonizare, atât normele, cât și capitalul uman și ideologiile juridice au fost transplantate la rândul lor. În ciuda evoluțiilor juridice locale, strategiile fundamentale și prezumțiile fiecărui sistem juridic au supraviețuit și au continuat să exercite o influență substanțială asupra consecințelor economice.” – p. 286.
[3] „În alte studii, am identificat asocierea common-law-ului cu un formalism diminuat al procedurilor judiciare și cu o mai mare independență judiciară decât dreptul continental. Acești indicatori sunt, la rândul lor, asociați cu o mai bună executare a contractelor și o certitudine mai mare a drepturilor de proprietate. Presupunând că datele sunt corecte, se ridică o provocare esențială de interpretare. Care este importanța originii juridice?”– p. 286.
[4] „Statele cu sisteme de common-law au capacitatea de a furniza soluții specifice dreptului continental și vice versa. Cu toate acestea, predilecția empirică a Teoriei Originilor Juridice este că diferențele dintre originile juridice sunt atât de puternice, încât le observăm manifestându-se în cadrul diferitelor strategii de control social a vieții economice, chiar și după secole de evoluție juridic[ și de reglementare.” – p. 309.


Drd. Astrid Bolea

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti