« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept comercial
CRAZNIC
 

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. unele prevederi din OUG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații
20.10.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 998 din 19 octombrie 2021 a fost publicată Decizia nr. 311/2021 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a prevederilor art. 23 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Sergiu Dorel Drincu, Letiția Pureca, Adrian Rachieru, Carmen Mihaela Mircea, Adrian Mihai Marian și Diana Iovanovici într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Timiș – Secția I civilă.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie dispozițiile art. 23 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 39 din 31 ianuarie 2000, prevederi care au următoarea formulare: „(2) Hotărârile adunării generale, contrare legii, actului constitutiv sau dispozițiilor cuprinse în statut, pot fi atacate în justiție de către oricare dintre membrii asociați care nu au luat parte la adunarea generală sau care au votat împotrivă și au cerut să se insereze aceasta în procesul-verbal de ședință, în termen de 15 zile de la data când au luat cunoștință despre hotărâre sau de la data când a avut loc ședința, după caz.”

Prevederile legale criticate au fost modificate prin art. I pct. 15 din Legea nr. 276/2020, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.166 din 2 decembrie 2020. Însă, având în vedere Decizia Curții Constituționale nr. 766 din 15 iunie 2011, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 549 din 3 august 2011, Curtea urmează să exercite controlul de constituționalitate asupra prevederilor criticate, întrucât acestea continuă să își producă efectele juridice în cauză.

În opinia autorilor excepției de neconstituționalitate dispozițiile legale criticate încalcă prevederile constituționale ale art. 1 alin. (5) în componenta sa privind calitatea legii, ale art. 16 alin. (1) privind egalitatea în fața legii, precum și ale art. 21 privind accesul liber la justiție.

În motivarea excepției de neconstituționalitate autorii acesteia arată că textul legal criticat este neconstituțional, întrucât din interpretarea gramaticală a acestuia rezultă că termenul de 15 zile curge de la data luării la cunoștință despre existența hotărârii asociației, iar nu despre conținutul acesteia, fapt care conduce la crearea unui regim juridic distinct și nejustificat între asociații participanți la ședința la care s-a aprobat hotărârea și cei care nu au luat parte la ședință, aspect care, în final, duce la atingerea accesului liber la justiție pentru membrii care nu au participat la ședință.

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că, pe de o parte, aspectele semnalate de autorii excepției de neconstituționalitate privesc chestiuni de interpretare și aplicare a legii de către instanța de judecată și, pe de altă parte, rezultă că se solicită și modificarea și completarea dispozițiilor legale criticate, în sensul în care membrii asociați care nu au luat parte la adunarea generală să poată ataca în justiție hotărârile adunării generale în termen de 15 zile de la data când au luat cunoștință despre conținutul hotărârii. Or, potrivit prevederilor art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 807 din 3 decembrie 2010, „Curtea Constituțională se pronunță numai asupra constituționalității actelor cu privire la care a fost sesizată, fără a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului”. Așadar, Curtea va constata că aspectele criticate nu reprezintă o problemă de constituționalitate, soluționarea acestora excedând competenței Curții Constituționale.

Astfel, Curtea decide:
Respinge, ca inadmisibilă, excepția de neconstituționalitate a prevederilor art. 23 alin. (2) din Ordonanța Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații.

 
Secţiuni: CCR, Drept comercial, Drept constitutional, Jurisprudență, Monitorul Oficial al României | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD