Covid-19 Legal React
AbonamentePlatinum members

CCR. Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă este neconstituțională. UPDATE: Decizia motivată
27.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CCR, Covid 19 Legal React, Drept constitutional, Health & Pharma (Dreptul sănătății), Jurisprudență, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 27 octombrie 2021, Curtea Constituțională a României a dat publicității Decizia nr. 672
din 20 octombrie 2021 referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate a Hotărârii Parlamentului
României nr.5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor instituite prin Hotărârea Guvernului nr.394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

:: Decizia motivată

***

În ședința din data de 20 octombrie 2021, Curtea Constituțională a României, în cadrul controlului hotărârilor Parlamentului, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea formulată de 50 de parlamentari – deputați neafiliați și membri ai Grupurilor parlamentare ale Alianței pentru Unirea Românilor și Partidului Social Democrat și a constatat că este neconstituțională Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 pentru încuviințarea stării de alertă și a măsurilor institute prin Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit unui comunicat.

Pentru pronunțarea acestei decizii, Curtea a avut în vedere jurisprudența sa anterioară, respectiv Decizia nr. 457 din 25 iunie 2020, prin care a constatat neconstituționalitatea art. 4 alin. (3) și (4) din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Întrucât aceste din urmă dispoziții legale, care au constituit temeiul adoptării hotărârii parlamentare examinate, sunt neconstituționale, Curtea, aplicând prevederile art. 147 alin. (1) și (4) din Constituție, a reținut că Hotărârea Parlamentului României nr. 5/2020 este ea însăși neconstituțională, fiind lipsită de fundament constituțional.

Cu toate acestea, Curtea a precizat că Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind starea de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei Covid-19 continuă să producă efecte juridice și rămâne în vigoare în redactarea sa nemodificată prin dispozițiile Hotărârii Parlamentului României nr. 5/2020. Aceasta deoarece Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 este un act normativ de sine-stătător, asupra căruia Curtea Constituțională nu are competența a se pronunța, fiind adoptată în executarea art. 4 alin. (1) din Legea nr. 55/2020, iar prezenta decizie a Curții vizează exclusiv modificările și completările aduse acesteia prin art. unic al Hotărârii Parlamentului României nr. 5/2020.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti