Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul Uniunii Europene
Dreptul Uniunii Europene
DezbateriCărţiProfesionişti

Hotărârea Senatului ref. instituirea și funcționarea unui mecanism de evaluare și monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.053/2013
21.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul Uniunii Europene, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1004 din 20 octombrie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 121/2021 referitoare la Propunerea de Regulament al Consiliului privind instituirea și funcționarea unui mecanism de evaluare și monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.053/2013 – COM (2021) 278 final.

Astfel, hotărârea adoptată de Senatul României în ședința din 18 octombrie 2021:

1. Constată că:
– propunerea de Regulament al Consiliului privind instituirea și funcționarea unui mecanism de evaluare și monitorizare în vederea verificării aplicării acquis-ului Schengen și de abrogare a Regulamentului (UE) nr. 1.053/2013 – COM (2021) 278 final – respectă principiile subsidiarității și proporționalității.

2. Consideră:
– excesivă perioada acordată statelor membre pentru punerea în aplicare a recomandărilor (2 ani), fapt ce poate submina eficiența mecanismului;
– îngrijorătoare eliminarea domeniilor de evaluare, întrucât domeniul evaluărilor Schengen nu este limitat în mod expres la acquis-ul Schengen, iar discuțiile despre conexiunea Schengen și azil a arătat poziții divergente între statele membre;
– necesar tratamentul egal în implementarea diverselor metode de evaluare, prin indicarea expresă a domeniilor în care nu se pot efectua decât vizite la fața locului, deoarece organizarea vizitelor neanunțate aduce riscul obținerii unei imagini fragmentate asupra situației din statul evaluat și unei plusvalori relative.

3. Apreciază că:
– în propunerea de Regulament se menționează explicit că pentru statele deja evaluate pozitiv nu ar trebui lansată o nouă procedură de verificare.

4. Salută:
– propunerile de eficientizare a cadrului juridic actual în domeniul mecanismului de evaluare și monitorizare Schengen, în principal în ceea ce privește necesitatea eficientizării procesului, de la ritmul de adoptare a rapoartelor la îmbunătățirea etapei de monitorizare ulterioară a evaluărilor.

5. Recomandă:
– înlocuirea sintagmei spațiul Schengen, utilizată deja la art. 1 alin. 1, cu sintagma spațiul fără controale la frontierele interne.

6. Susține:
– necesitatea implementării instrumentelor de securitate agreate la frontierele externe ale statelor membre pentru finalizarea reformei Schengen;
– adoptarea raportului și a recomandărilor într-un document unic, indiferent de tipul de evaluare;
– aplicarea unei mai mari transparențe în relația cu statele membre și Parlamentul European și un rol sporit al CONS în procesul de monitorizare, care nu este vizibil în propunere.

7. Subliniază că:
– mai multe state membre au continuat în ultimii cinci ani prelungirea controalelor la frontierele interne, iar pe fondul pandemiei de COVID-19, tot mai multe au reintrodus controale la frontierele interne, încălcând limitarea acestora la o perioadă de 2 ani prevăzută în Codul frontierelor Schengen;
– în pofida evaluărilor pozitive referitoare la gestionarea frontierelor externe, la cooperarea polițienească și la Sistemul de informații Schengen, precum și în pofida unei evaluări generale care a arătat că statele membre pun în aplicare acquis-ul Schengen în mod adecvat, mecanismul nu pare să genereze suficientă încredere în rândul statelor membre.

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti