Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Avocatul – participant sau tolerat în justiție?
22.10.2021 | Iuliana CIOLCĂ

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Iuliana Ciolcă

Iuliana Ciolcă

Motto: ”Nu sunt de acord cu punctul dumneavoastră de vedere, dar mă voi lupta mereu ca să vi-l puteți susține”.
(Voltaire)

Dacă o invitație la dezbatere este prin ea însăși o provocare, când mai are și un nume cu implicații dihotomice, ea este mai mult decât atât, este un privilegiu; privilegiu de a exprima câteva considerații rezultate dintr-o longa diuturna inveterata consuetudo.

Nu de puține ori s-a invocat lipsa unei ”colaborări efective între profesiile juridice”, deși la nivel formal aceasta există și produce efecte, dar și atitudini considerate depreciative cu privire la avocați și munca acestora, care au generat disensiuni la nivelul corpurilor profesionale juridice.

Personal, cred că unul dintre răspunsurile la întrebarea firească ”De ce?” ține de specificul procesului de justiție, adică acel loc și/sau timp unde nu se întâlnesc doar instituții, ci și oameni care nu au doar calități procesuale și nu numai, dar și emoții, orgolii, sensibilități structurale sau conjuncturale. Oameni care trebuie să se respecte, să se asculte, să comunice, dar, mai ales, să aibă mai multă încredere unii în ceilalți și să pornească de la prezumția de bună credință în evaluări și analize.

Și poate astfel, sintagma ”conchideți, domnule avocat nu va mai fi interpretată doar ca nerăbdare, ci și ca depășirea limitelor cauzei care se judecă (art. 388 alin. 4 Cod proc.pen.), după cum, o atitudine sobră, rezervată, nu doar în sala de judecată, ci și în afara ei, va fi considerată nu aroganță, ci manifestare a obligației de rezervă, impusă de statutul profesiei.

Asupra problemei în discuție nu se va ajunge în curând la un numitor comun, pe principiul quod capita tot sententiae, dar poate tocmai asta ar fi de dorit, ca și în moto-ul de mai sus, să avem puterea, curajul și înțelepciunea ca atunci când nu suntem de acord cu un anumit punct de vedere, să ne luptăm ca și acesta să poată fi susținut.

Jud. Iuliana Ciolcă, Curtea de Apel București

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Avocatul – Participant sau Tolerat în Justiție?, ediția 489, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti