Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind căutarea persoanelor dispărute. UPDATE: Amendament privind implementarea un sistem informatic care să asigure transmiterea în timp real a informațiilor între instituții


22.10.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Lege 9, Proiecte legislative
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 22 octombrie 2021, Senatul României a informat că senatoarea Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din camera superioară a Parlamentului, a propus un amendament potrivit căruia Poliția Română va trebui să implementeze un sistem informatic integrat care să asigure transmiterea în timp real a informațiilor și comunicărilor în cazurile de dispariție de persoane, potrivit unui comunicat.

Sistemul informatic integrat va asigura comunicarea în timp real între STS (112), Poliția Română, Parchet și Instanța de Judecată. Crearea acestui sistem va elimina problemele de comunicare sau de altă natură susceptibile să determine tergiversarea demarării procedurilor specifice de căutare a persoanelor dispărute.

Acest sistem urmărește două scopuri principale:
– celeritatea transmiterii datelor, a obținerii autorizațiilor și a desfășurării activităților concrete în teren;
– respectarea cerințelor constituționale legate de protecția vieții private și prelucrarea datelor cu caracter personal, prin faptul că eventualele măsuri intruzive de căutare a dispăruților sunt dispuse de magistrați.
Implementarea sistemului ar putea reprezenta primul exemplu de digitalizare completă a unei activități desfășurată de mai multe instituții ale statului.

***

Sâmbătă, 2 octombrie 2021, Guvernul a aprobat proiectul de Lege privind căutarea persoanelor dispărute, care a fost transmis Parlamentului României pentru dezbatere în procedură de urgență, potrivit unui comunicat al MAI.

Proiectul vizează, în principal, constituirea de structuri specializate în cadrul Poliției Române pentru căutarea persoanelor dispărute și stabilește obligația oricărei unități de poliție de a primi sesizări privind dispariția unor persoane. De asemenea, unitățile de poliție se pot sesiza din oficiu cu privire la dispariția unei persoane în situațiile în care informațiile primite nu pot fi înregistrate ca sesizări.

Proiectul de lege urmează să fie transmis Parlamentului României pentru dezbatere în procedură de urgență.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro