« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti
POPOVICI NITU STOICA & ASOCIATII
 

Criterii europene privind caracterul auxiliar al unor servicii de investiții în instrumente financiare derivate ref. mărfuri și certificate de emisii
25.10.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust
DPO Lives
Secţiuni: Afaceri transfrontaliere, Asigurări, Corporate, Cyberlaw, Drept comercial, Dreptul mediului, Dreptul Uniunii Europene, Fiscalitate, Infrastructură, Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, Piața de capital, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 372 din 20 octombrie 2021 a fost publicat Regulamentul delegat (UE) 2021/1833 al Comisiei din 14 iulie 2021 de completare a Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului prin precizarea criteriilor pe baza cărora se stabilește când o activitate trebuie considerată ca fiind auxiliară în raport cu activitatea principală la nivelul grupului.

Regulamentul se referă la servicii de investiții în instrumente financiare derivate pe mărfuri, certificate de emisii și în instrumente financiare derivate referitoare la acestea. Ideea centrală a noii reglementări este că, pentru a stabili dacă persoanele efectuează tranzacții pe cont propriu sau dacă furnizează servicii ca o activitate auxiliară în raport cu activitatea lor principală, evaluarea ar trebui să se efectueze la nivel de grup.

Evaluarea ar trebui efectuată sub forma a trei teste alternative. Dacă rezultatul oricăruia dintre aceste teste confirmă că activitatea de tranzacționare a unei persoane este auxiliară, activitatea respectivă ar trebui considerată ca fiind auxiliară în raport cu activitatea principală în sensul articolului 2 alineatul (1) litera (j) din Directiva 2014/65/UE.

Conform primului test alternativ, activitatea unei persoane ar trebui să fie auxiliară activității principale dacă valoarea netă a expunerii sale noționale existente în ceea ce privește instrumentele financiare derivate pe mărfuri sau certificatele de emisii sau instrumentele derivate pe acestea pentru decontare în numerar tranzacționate în Uniune, cu excepția instrumentelor financiare derivate pe mărfuri sau a certificatelor de emisii sau instrumentelor derivate pe acestea tranzacționate într-un loc de tranzacționare, se situează sub pragul anual de 3 miliarde EUR („testul privind pragul de minimis”).

Al doilea test alternativ compară dimensiunea activității de tranzacționare a unei persoane cu activitatea globală de tranzacționare a grupului în Uniune („testul privind tranzacționarea”).

Al treilea test alternativ este testul privind capitalul angajat, pentru a se ține seama de realitatea economică a grupurilor eterogene. Acestea trebuie să evalueze dacă activitatea lor de tranzacționare este auxiliară în raport cu activitatea lor principală, inclusiv a grupurilor care efectuează investiții de capital importante, comparativ cu dimensiunea lor, de exemplu în crearea de infrastructuri, de instalații de transport și de instalații de producție, precum și a celor care efectuează investiții care nu pot fi acoperite cu ușurință împotriva riscurilor pe piețele financiare.

Potrivit Regulementului, toate testele ar trebui să fie metode în egală măsură adecvate, alternative și independente pentru a stabili dacă activitatea de tranzacționare este auxiliară în raport cu activitatea principală a unui anumit grup, astfel încât dacă rezultatul oricăruia dintre aceste teste confirmă că activitatea de tranzacționare a unei persoane este auxiliară, atunci activitatea respectivă ar trebui să fie auxiliară în raport cu activitatea principală.

Noul Regulament detaliază modul în care se realizează testele, ajustarea în timp a modalităților de testare și efectele rezultatelor testelor.

Noul Regulament abrogă vechea reglementare, Regulamentul delegat (UE) 2017/592. Trimiterile la Regulamentul delegat (UE) 2017/592 se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa la prezentul regulament.

Noul Regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.