Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Timpul de muncă în timpurile noastre
27.10.2021 | Raluca DIMITRIU

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Raluca Dimitriu

Raluca Dimitriu

În ceea ce privește timpul de muncă, ne găsim în fața unei rigidități care se accentuează în cascadă: avem o directivă din 2003, care din start are o anumită doză de inflexibilitate, interpretată prin decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene într-o manieră care îi amplifică rigiditatea, transpusă cu încă un plus de rigiditate în legislația internă, care la rândul ei este încă și mai rigid aplicată…

Bunăoară, asigurarea repausului săptămânal constituie una dintre pietrele de încercare în organizarea programului de lucru. Pe de o parte, el nu se poate reporta de la o săptămână la alta – cu minora excepție a autorizării acordate de inspecția muncii – pe de altă parte, el are o durată în dreptul intern mult mai îndelungată decât cea consacrată în directivă. Directiva din 2003 prevede un minim de 24 de ore pe săptămână, Codul românesc al muncii prevede 48 de ore. Tot astfel – repausul zilnic este de 11 ore în Directivă, dar de 12 ore în dreptul românesc.

Problema se complică exponențial atunci când avem în vedere cumulul celor două tipuri de repaus. Directiva prevede că la repausul săptămânal de 24 de ore ar trebui adăugat și repausul zilnic de 11 ore. Ar trebui să considerăm, în dreptul intern, că la repausul săptămânal de 48 de ore ar trebui adăugat repausul zilnic de 12 ore? Dacă, de exemplu, repausul săptămânal este acordat în weekend, ar putea salariatul să solicite 60 de ore de repaus neîntrerupt, afirmând că ar avea dreptul la odihnă și după ziua de vineri, mai înainte de a începe repausul săptămânal? Mai mult decât atât, ce ne facem cu salariatul care lucrează 12/24: ar avea acesta dreptul la un repaus de 24 de ore, după ultima zi lucrată, la care să se adauge cele 48 de ore de repaus săptămânal? Iată cât de mult ne-am îndepărtat de prevederile directivei, care nu prevede în fond decât că trebuie să i se asigure salariatului un minim de 35 de ore timp neîntrerupt de odihnă săptămânal.

Prof. univ. dr. Raluca Dimitriu, Academia de Studii Economice

* Opinie susținută în legătură cu dezbaterea Timpul de muncă în timpurile noastre, ediția 491, organizată de Societatea de Științe Juridice (SSJ)

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti