Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

[ Cum a fost ] Evaluarea Validităţii Declaraţiilor – program de formare intensiv pentru procurorii și psihologii români / 26-29 octombrie 2021


03.11.2021 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Mai puțin crezuți de autorități atunci când mărturisesc un abuz sexual, copiii vor avea cât de curând un aliat ferm de partea lor: dreptatea. Adevărul va putea fi mai ușor relevat judecătorilor chiar și atunci când în dosar nu există nimic mai mult decât declarația victimei și a agresorului. În România, 85% dintre plângerile de violență sexuală împotriva copiilor se clasează din lipsă de probe, înainte să ajungă pe masa unui judecător.

Pentru prima dată în România, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii, a organizat on-line, în perioada 26 – 29 octombrie 2021, un program de formare intensiv în Evaluarea Validităţii Declaraţiilor – EVD (Statement Validity Assessment – SVA), pentru 20 de procurori și psihologi români. Doi experți din Germania alături de doi coordonatori din România au facilitat învățarea acestui instrument științific menit să determine credibilitatea mărturiilor copiilor care au fost abuzaţi sexual, potrivit unui comunicat.

Proc. Marian Trușcă, formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii și procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București: „În urmă cu un an am început să caut, împreună cu psihologul George Visu-Petra, experți germani cu care să studiem latura practică în aplicarea acestei metode. Am beneficiat de un program de pregătire de patru zile cu două experte consacrate în această disciplină de nișă, pentru că tot ceea ce știam până acum era din literatura de specialitate și din câteva hotărâri ale instanțelor germane. Este un prim contact. Suntem departe de a ne socoti experți în această metodă și punem deja la cale următorii pași în consolidarea acestei rețele care s-a format de psihologi și procurori specializați în instrumentarea cauzelor de abuzuri sexuale comise asupra minorilor.“

George Visu-Petra, expert în cadrul Institutului Național al Magistraturii și psiholog al Curții de Apel Cluj Napoca: „O să putem utiliza și în practică această metodă, anul viitor. Am beneficiat de programul de formare intensiv, dar urmează și alte etape în această direcție, de supervizare, intervizare. Vom avea din nou contact direct cu experții germani pentru a verifica stadiul nostru de pregătire înainte să punem pe piață această tehnică. Sperăm că vom trece prin aceste etape cât mai curând posibil și începutul este foarte bun. Am identificat o serie de noi cunoștințe care ne-ar sprijini în practica judiciară. Tehnica de evaluare a validității declarațiilor este axată pe analiza conținutului verbal, dar este mai mult decât atât. Este și un mod de a înțelege dosarul pornind de la rezultate științifice din alte domenii ale literaturii de specialitate care se referă, de exemplu, la contextul primei dezvăluiri, la mărturiile false și la o mulțime de astfel de noțiuni esențiale pentru practicieni“

Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, împreună cu Asociația Zi de Bine, construiește o infrastructură națională de spații dedicate audierii copiilor în cadrul proiectului „Loc de Bine“. În februarie 2021, au fost amenajate primele trei camere de audiere în parchetele de pe lângă tribunalele Constanța, Vrancea și Vâlcea, dar misiunea noastră merge mai departe. Lucrăm la Sibiu, Pitești și Târgu Mureș și continuăm până când vom avea măcar o cameră de audiere pentru minori în fiecare reședință de județ din România. Mai mult decât atât, cu sprijinul Institutului Național al Magistraturii, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale va continua extinderea, la nivel local, a mijloacelor științifice pentru intervievarea copiilor victime sau martori ai infracțiunilor, precum și pentru evaluarea validității declarațiilor obținute în dosarele penale.

Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale: „Ca și spațiile dedicate audierii copiilor în parchete, deși pare o inovație pentru România, EVD este o soluție sigură pentru alte sisteme de justiție. Această echipă restrânsă de procurori și psihologi devine, din acest moment, ținta așteptărilor noastre pentru o schimbare majoră în domeniul investigării infracțiunilor sexuale împotriva copiilor. Așteptarea noastră este ca utilizarea acestui instrument de investigație – EVD să revoluționeze modul de instrumentare a dosarelor de violență sexuală cu la fel de vizibile și puternice efecte precum realizarea unei infrastructuri dedicate copiilor în parchete. Și pentru aceasta le suntem îndatorați partenerilor și sponsorilor noștri. Construim în continuare. E foarte mult Loc de Bine, însă de aici încolo putem să ne preocupăm mai puțin de justiție și mai mult de recuperarea și vindecarea acestor copii.“

Evaluarea Validităţii Declaraţiilor este cel mai utilizat instrument de determinare a veridicităţii conţinuturilor verbale și este acceptat ca probă în instanțele din Germania, Suedia și Olanda. În Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Canada, unde EVD nu este acceptată ca probă în instanță, este utilizată frecvent în cadrul cercetării penale.

***

În premieră pentru România, Asociația pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale, în parteneriat cu Institutul Național al Magistraturii, organizează on-line, în perioada 26 – 29 octombrie 2021, un program de formare intensiv în Evaluarea Validităţii Declaraţiilor – EVD (Statement Validity Assessment – SVA), pentru 20 de procurori și psihologi români. Doi experți din Germania alături de doi coordonatori din România vor facilita învățarea acestui instrument științific menit să determine credibilitatea mărturiilor copiilor care au fost abuzaţi sexual, potrivit unui comunicat.

Proc. Marian Trușcă, formator în cadrul Institutului Național al Magistraturii și procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București: „În majoritatea cazurilor având ca obiect abuzurile sexuale comise asupra minorilor nu există alte probe decât cele care rezultă din declarația victimei. Practic, copilul este singurul actor care poate oferi probe directe în ceea ce privește abuzul la care a fost supus. În acest context, evaluarea credibilității mărturiei copilului cu mijloace fundamentate științific se impune cu necesitate.”

85% dintre sesizările privind infracțiuni sexuale împotriva copiilor se clasează în România, din cauza faptului că autoritățile nu pot recunoaște adevărul din mărturiile victimelor. În statisticile de anul trecut ale Ministerului Public apăreau în instrumentare nu mai puțin de 9.500 dosare de viol, act sexual cu minor, racolare în scopuri sexuale, corupere sexuală, pornografie infantilă. Mai puțin de 15% dintre sesizări pleacă în instanță, deși dacă ne raportăm la studii, e posibil ca 7.500 dintre aceste acuzaţii să fi fost reale.

George Visu-Petra, expert în cadrul Institutului Național al Magistraturii și psiholog al Curții de Apel Cluj Napoca: „În investigarea infracțiunilor sexuale comise asupra minorilor, credibilitatea declarației copilului este crucială. Evaluarea Validității Declarațiilor este o metodă care se bazează pe conținutul verbal al declarației pentru a analiza credibilitatea acesteia. Pentru ca această metodă să funcționeze optim, audierea copiilor victime se realizează după principii științifice prin utilizarea unui protocol de interviu, cum este protocolul NICHD. De asemenea, această metodă integrează în analiză și alte informații din contextul infracțiunii identificate în literatura științifică ca fiind relevante pentru înțelegerea cazului, cum ar fi contextul primei dezvăluiri realizată de copil. Astfel, EVD reprezintă un demers complex, bazat pe testarea de ipoteze și fundamentat empiric.“

Evaluarea Validităţii Declaraţiilor este cel mai utilizat instrument de determinare a veridicităţii conţinuturilor verbale și este acceptat ca probă în instanțele din Germania, Suedia și Olanda. În Marea Britanie, Statele Unite ale Americii și Canada, unde EVD nu este acceptată ca probă în instanță, este utilizată frecvent în cadrul cercetării penale.

Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale: „Intenționăm să reducem povara pe care sistemul de justiție și chiar cel de protecție socială o pun, în acest moment, pe umerii victimelor. Este ca și cum funcționarii statului, oameni buni în afara programului de lucru, empatici și dornici să ajute, uită, când sunt la serviciu, că au contact cu persoane vulnerabile, copii care au trecut prin experiențe traumatice și că reacțiile lor nu pot fi încadrate în tipare obișnuite, expeditive. În realitate, de rutină în multe locuri din România, un copil care și-a găsit puterea să mărturisească un abuz este direcționat spre un test poligraf.”

Psiholog Diana Vasile, președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei: „Traumatizarea sexuală a copiilor există, iar vindecarea consecințelor ei este posibilă. Dacă luăm în serios acest fenomen, atunci este necesar să îi pregătim pe toți cei implicați direct în procesul de identificare a traumatizării: procurori, psihologi, părinți, profesori. Cursul acesta oferă informații și formează abilități procurorilor și psihologilor pentru a sprijini copilul în cel mai adecvat mod, facilitând astfel identificarea abuzului, a consecințelor acestuia în psihicul și corpul copilului, a strategiei de abordare a procesului legal, precum și a strategiei de tratament psihologic. Procurorii vor deveni mai eficienți, copiii mai încrezători că pot spune adulților ce se întâmplă cu ei, iar psihologii vor putea interveni mai rapid și mai potrivit. Astfel, copiii sunt mai protejați și recuperarea este mai rapidă.”

Formatorii programului sunt doi psihologi judiciari, experți ai Academiei Germane pentru Judecători și Academiei Germane pentru Psihologie:

– Dipl. Psih. Claudia Wendorf Expert, psiholog judiciar;

– Dipl. Psih. Christina Gröpler Expert, psiholog judiciar.

Acest seminar are ca scop nu doar pregătirea grupului pilot de specialiști, ci și pregătirea de experți pentru formarea altor profesioniști în utilizarea EVD (SVA). Astfel, pe lista de participanți au fost selectați procurorii cu cele mai bune rezultate în anchete prin utilizarea protocolului NICHD (National Institute for Child Health and Development), precum și psihologi doctoranzi sau cu studii post-universitare (post-doctorale), activitate academică și practică în două domenii de nișă: evaluare și expertiză psihologică și detecția comportamentelor simulate.

Evenimentul este susținut financiar de sponsorii: MPR Partners, Schoenherr, Țuca Zbârcea & Asociații. Împreună, contribuim la dezvoltarea sistemului de justiție din România, în scopul protejării celor mai vulnerabile victime.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti