Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Avocații francezi denunță un declin istoric al dreptului la apărare. O scurtă trecere în revistă a celui mai spinos proiect de lege care privește justiția în Franța
27.10.2021 | Cristina MATEI

Secţiuni: Opinii, Selected, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust
Cristina Matei

Cristina Matei

Proiectul de lege privind încrederea în sistemul judiciar, poreclit de jurnaliștii francezi Dupond-Moretti, după numele inițiatorului, a trecut profesia de avocat din Franța de la extaz la agonie.

25 mai 2021. Extaz. În proiectul legislativ privind încrederea în sistemul judiciar secretul profesional este recunoscut inclusiv pentru activitățile de consultanță în materie fiscală

Inițial a fost un proiect bine primit, chiar neașteptat pentru avocați, care și-au văzut profesia apărată chiar de către un fost coleg devenit Ministru al Justiției, Eric Dupond-Moretti. Presa franceză a relatat la acel moment că proiectul de lege a fost examinat într-o ședință lungă care s-a încheiat în noaptea de 20 spre 21 mai, iar votul solemn a fost dat în după-amiaza zilei de marți, 25 mai, cu majoritate de voturi – 342 (105 voturi împotrivă și 96 de abțineri).

A urmat o euforie în rândul avocaților, după ce deputații au votat în Adunarea Națională proiectul de lege într-o formă care întărea secretul profesional prin recunoașterea protecției schimburilor dintre avocat și client inclusiv la activitățile de consultanță în materie fiscală. Reușita a fost cu atât mai savurată de avocați, cu cât venea după o luptă strânsă împotriva transpunerii directivei DAC6, care impunea avocaților obligația de a depune anumite declarații fiscale care contravin secretului profesional.

Un alt punct forte pentru profesie a fost considerată prevederea cum că percheziția unei firme de avocatură va trebui autorizată de către un judecător de drepturi și libertăți.

Avocații au obținut o victorie simbolică pe un punct foarte sensibil pentru profesie, pe care îl revendicau de mult timp.

21 Octombrie 2021. Agonie. Politica spălării banilor șterge cu buretele victoria  avocaților

Cinci luni mai târziu, în Comisia Mixtă de senatori și deputați s-a ajuns la un compromis politic indezirabil, care de data aceasta a stârnit furia profesiei de avocat.

Consiliul Național al Barourilor din Franța, vocea celor aproximativ 70 de mii de avocați francezi, consideră că votul din 21 octombrie este un declin istoric al dreptului la apărare.

Avocații din Baroul Paris au reclamat că dispozițiile din proiectul legislativ sunt slab redactate și imprecise, iar avocații și justițiabilii vor fi primele victime.

A urmat însă un lobby puternic împotriva protecției schimburilor avocat-client, iar în cele din urmă politica spălării banilor a șters cu buretele victoria temporară obținută de avocați în Adunarea Națională.

Autoritățile fiscale s-au opus întăririi secretului profesional al avocaților, titra Le Figaro în 14 septembrie, prefigurând poate votul final al parlamentarilor[1] din comisia mixtă.

În ciuda insistențelor organismelor profesionale de la nivel internațional și european asupra faptului că secretul profesional este placa turnantă a relației avocat-client și garanția unei bune apărări, numeroase voci au continuat să-l trateze ca pe un moft sau o imunitate a avocaților, nu ca pe un drept al cetățenilor.

Documentul final, în forma adoptată de Comisia Mixtă Paritară de șapte deputați și șapte senatori, nu a fost publicat încă pe site-ul oficial[2]. Există doar un document circulat de Consiliul Național al Barourilor din Franța care arată:

Consultări, documente sau documente schimbate între un avocat și clientul său, referitoare la activitatea de consultanță a avocatului, care stabilesc în mod clar „dovada utilizării lor în scopul comiterii sau facilitării comiterii” fraudelor fiscale, acte de finanțare a unei companii teroriste, corupție , traficul de influență sau spălarea de bani a acestor infracțiuni, nu ar trebui să fie acoperite de acest secret (conform viitorului art. 56-1-2 din cod). Aceste prevederi vor viza percheziții în afara unei firme de avocatură (C. drept penal, viitor art. 56-1-1)[3].

Avocații au cerut Guvernului să depună un amendament pentru a salva secretul profesional atunci când Comisia Mixtă Paritară va citi proiectul de lege în 15 noiembrie, în Adunarea Națională.

O altă speranță a avocaților francezi este Consiliul Constituțional.

Rămâne de văzut însă cât de oportun va fi un astfel de demers, în condițiile în care în 2015 o decizie a CC statua că nu există nicio dispoziție constituțională care să stabilească în mod specific un drept la secretul corespondenței avocaților și un drept la secretul surselor jurnaliștilor[4].


[1] Disponibil aici
[2]Disponibil aici
[3] Disponibil aici
[4] Disponibil aici


Cristina Matei

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti