Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

[ Cum a fost ] Codul de procedură civilă – aspecte teoretice şi practice, probleme de practică neunitară, astfel cum se reflectă în activitatea profesiilor juridice / 21-22 octombrie 2021
26.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Executori judecătorești, Procedură civilă, Sistemul judiciar, UNBR+INPPA+Barouri
JURIDICE - In Law We Trust

În zilele de 21-22 octombrie 2021, Curtea de Apel Târgu-Mureș, în colaborare cu Baroul Mureș, Camera Executorilor Judecătorești de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureș, Facultatea de Drept a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureș a organizat, online, conferința-dialog cu tema „Codul de procedură civilă – aspecte teoretice şi practice, probleme de practică neunitară, astfel cum se reflectă în activitatea profesiilor juridice (judecători, avocaţi, executori judecătoreşti)”, potrivit unui comunicat.

Au participat peste 70 de judecători, avocați și executori judecătorești, conferinţa desfăşurându-se în sistem mixt, incluzând atât prezentări teoretice şi practice ale unor aspecte subsumate temei, cât şi dialogul între participanţi.

Curtea de Apel Târgu-Mureș apreciază în mod deosebit prezentările susţinute de invitaţii la acest eveniment profesional: judecător dr. Delia Narcisa Theohari – Curtea de Apel Bucureşti, formator la Institutul Naţional al Magistraturii, avocat Traian Briciu – profesor univ. dr. la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti, executor judecătoresc Bogdan Dumitrache – Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti.

Prezentările şi dezbaterile au fost structurate în jurul unor aspecte ce suscită discuţii, prin raportare la aplicarea unor instituţii de drept procesual civil care au generat practică neunitară. E.g.: aspecte privind introducerea forţată în cauză a altor persoane; dificultăţi în abordarea practică şi teoretică a noţiunilor de opozabilitate, obligativitate şi autoritate de lucru judecat; analizarea, de către prima instanță, exclusiv a unui motiv de nulitate inserat în cererea de chemare în judecată, în temeiul căruia a admis-o – soluția în apel în ipoteza în care motivul de nulitate respectiv este găsit neîntemeiat de către instanța de control judiciar; excepții procesuale, motive de ordine publică și apărări de fond în calea de atac; cheltuieli de judecată – răspundere civilă delictuală obiectivă; soluția în apel în ipoteza în care prima instanță, în mod nelegal, nu a suspendat judecarea cauzei în temeiul art. 413 alin. (1) pct. 1 Cod procedură civilă; delimitare între decăderea de drept procesual, decăderea de drept substanțial și prescripția extinctivă a dreptului material la acțiune; efectele operării perimării executării silite cu privire la actele de executare care au dus la realizarea, în parte, a creanței cuprinse în titlul executoriu și a accesoriilor, efectuate ulterior momentului la care a operat perimarea; elemente vizând calificarea contestaţiei la executare [ca fiind contestaţie la executare propriu-zisă (art. 712 alin. 1 Cod procedură civilă) sau contestaţie cu privire la titlul executoriu (art. 712 alin. 2 Cod procedură civilă)]; valorificarea, în procedura contestaţiei la executare, a jurisprudenţei CJUE privind clauzele abuzive; competenţa materială de soluţionare a cererilor având ca obiect validarea popririi, prin raportare la Decizia nr. 2/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru soluţionarea recursurilor în interesul legii.

Curtea de Apel Târgu-Mureş adresează mulţumiri invitaţilor şi participanţilor la conferinţă pentru calitatea deosebită pe care, prin implicare, competenţă şi deschidere, au dat-o acestui eveniment profesional, devenit „de tradiţie” la instanţa noastră.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti