Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Toplak and Mrak V. Slovenia. Discriminarea unor persoane cu dizabilităţi
26.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 26 octombrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Toplak and Mrak V. Slovenia.

Cauza se referă la lipsa de măsuri adecvate care să permită reclamanților, care sufereau de distrofie musculară, să voteze în alegerile din 2019 pentru Parlamentul European și în referendumul național din 2015, precum și la pretinsa lipsă de remedii eficiente în această privință.

Invocând art. 13 (dreptul la o cale de atac efectivă), art. 14 (interzicerea discriminării), art. 3 din Protocolul nr. 1 (dreptul la alegeri libere) și art. 1 din Protocolul nr. 12 (interzicerea generală a discriminării), reclamanții s-au plâns de lipsa unor mijloace judiciare eficiente prin care ar fi putut solicita în prealabil o secție de votare accesibilă. Aceștia s-au plâns, de asemenea, de lipsa unei căi de atac eficiente prin care să solicite compensații pentru faptul că au fost discriminați atunci când au vrut șă-și exercite dreptul de vot.

Prin urmare, Slovenia trebuie să plătească fiecărui reclamant 3.200 de euro de euro cu titlu de prejudiciu moral (primul reclamat a decedat în cursul procedurii judiciare, așa încât cele două fiice vor primi câte 1.600 de euro) și 3.000 de euro pentru alte taxe (1.500 fiicelor reclamantului decedat și 1.500 celui de-al doilea reclamant).

:: Hotărârea

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti