« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

CEDO. León Madrid v. Spain. Imposibilitatea derogării de la regula conform căreia copilul va purta numele de familie al tatălui urmat de cel al mamei este excesiv de rigidă și discriminatorie față de femei
26.10.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust ZRVP

Marți, 26 octombrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza León Madrid v. Spain.

În unanimitate, Curtea a reținut că a existat o încălcare a art. 14 din Convenție (interzicerea discriminării) coroborat cu art. 8 din Convenție (dreptul la respectarea vieții private și de familie), fapt pentru care Spania trebuie să plătească reclamantei 10.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 23.853 de euro pentru alte taxe.

Cauza se referea la cererea reclamantei de a inversa ordinea numelor de familie sub care era înregistrată fiica sa minoră (născută în 2005). La momentul respectiv, legea spaniolă prevedea că, în cazul unui dezacord între părinți, copilul va purta numele de familie al tatălui urmat de cel al mamei. Reclamanta a susținut că această reglementare este discriminatorie.

Caracterul automat al aplicării legii la momentul respectiv – care a împiedicat instanțele naționale să țină seama de împrejurările particulare ale situației în cauză – nu putea, în opinia Curții, să fie justificat în mod valabil în temeiul Convenției. Deși regula potrivit căreia numele de familie patern ar trebui să fie pe primul loc, în cazurile în care părinții nu erau de acord, s-ar putea dovedi necesară în practică și nu este neapărat în contradicție cu Convenția, imposibilitatea derogării de la aceasta este excesiv de rigidă şi discriminatorie faţă de femei. În plus, deși plasarea numelui de familie al tatălui ar putea servi în primul rând obiectivului securității juridice, același scop ar putea fi comunicat și prin plasarea numelui mamei în această poziție. Motivele invocate de Guvern nu au fost, așadar, suficient de obiective și rezonabile pentru a justifica diferența de tratament impusă reclamantei.

:: Hotărârea

 
Secţiuni: CEDO, Drept civil, Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Internațional | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
Concurs eseuri ZRVP

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD