Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Departamentul de Drept Penal din cadrul ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP). Despre muncă, dosare și clienți
28.10.2021 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust

Deși prin tradiție dreptul penal a fost apanajul avocaților ce practică avocatura în forme individuale de organizare, în ziua de azi, unul dintre cele mai importante departamente ale unei societăți civile profesionale de top este, fără îndoială, cel de drept penal, apărut ca urmare a nevoii de a oferi clienților un suport complet pentru nevoile de servicii juridice specializate.

JURIDICE.ro si-a propus să realizeze o mică incursiune în culisele Departamentului de Drept Penal din cadrul ZAMFIRESCU RACOȚI VASILE & PARTNERS (ZRVP). Iată ce a aflat:

OBIECTIVELE DEPARTAMENTULUI DE DREPT PENAL – ZRVP ÎN ACTUALUL CONTEXT PANDEMIC

Obiectivele pentru anul în curs ale echipei de avocați ce alcătuiesc Departamentul de Drept Penal de la ZRVP sunt consolidarea segmentului de clientelă din zona persoanelor juridice și extinderea mandatelor în aria investigațiilor ce țin de malpraxisul medical, spălarea banilor, legislația mediului și a securității și sănătății în muncă, ca urmare a cererilor în constantă creștere pe aceste segmente.

Avocatul Doru Cosmin Ursu, managing associate ZRVP, estimează o creștere a numărului de mandate în litigiile de natură penală, rezultatele obținute în cadrul colaborărilor cu clienți persoane juridice fiind o bună recomandare în vederea extinderii portofoliilor deja încredințate. Prioritară este și menținerea practicii dreptului penal din cadrul ZRVP în primul palier (Tier 1) al clasamentului realizat de prestigioasa publicație Legal 500.

MANDATELE GESTIONATE ȘI MODUL DE LUCRU

Echipa de avocați a Departamentului de Drept Penal este implicată atât în proiecte ce țin de asistența juridică în fața instanțelor penale și a organelor de poliție și parchet, cât și în proiectele de conformare și prevenție pe care alte departamente din cadrul ZRVP le desfășoară cu clienții persoane juridice.

Numărul de cauze gestionate de echipa de avocați ZRVP este de peste 60 de litigii penale aflate pe rolul instanțelor judecătorești și mai mult de 100 de dosare aflate în faza de urmărire penală, la care se adaugă participările punctuale în proiecte multidisciplinare.

ZRVP a dezvoltat o practică de lucru și o procedură aparte în acest domeniu de practică al dreptului penal, prin formarea unor echipe multidisciplinare pe proiectele care impun cunoștințe extrapenale, tocmai pentru a răspunde nevoilor clienților săi în legătură cu probleme și dosare de drept penal, într-o manieră de lucru și de contact cu clientul similară procedurilor interne pe care ZRVP le întrebuințează în general în materia litigiilor.

Avocatul Doru Cosmin Ursu ne-a declarat că ”factorii diferențiatori ai ZRVP sunt dați atât de existența sub umbrela aceleași case de avocați a mai multor departamente specializate pe diferite arii de practică, care însă dispun de posibilitatea unei comunicări directe și rapide, precum și de angrenarea membrilor departamentului de drept penal stict în proiecte ce țin de domeniul dreptului penal, situație care nu este des întâlnită la nivelul marilor societăți de avocatură din România.

Ca procedură de lucru, în funcție de durata proiectului, se țin una sau mai multe ședințe cu participare multidisciplinară, în cadrul cărora se conturează strategia de lucru în cauză, se împart sarcini punctuale de documentare și realizare a materialelor scrise, pentru fiecare arie de practică, iar în final informațiile sunt consolidate de către membrii echipei de drept penal. În proiecte complexe avem situații în care inclusiv în instanță ne prezentăm doi avocați, tocmai pentru a maximiza șansele reușitei proiectului, fiind cunoscută în practică abordarea destul de aridă a chestiunilor prealabile extrapenale de către instanțele specializate în penal.”

Deși suntem în al doilea an de Pandemie, segmentul de litigii al ZRVP a crescut spectaculos, inclusiv în aria dreptului penal, problematica generată de întreruperea unor contracte/neonorarea obligațiilor asumate de părți generând numeroase litigii la granița interferenței sferei răspunderii civile cu cea a răspunderii penale.

”S-a implementat forțat ceea ce estimăm că vom fi capabili să realizăm abia peste 3-5 ani: audieri și asistență juridică asigurată prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la distanță, video conferințe cu clienții în locul clasicelor întâlniri face to face, transmiterea de cereri și chiar plângeri penale exclusiv prin email, lucrul de la distanță și folosirea serviciilor tip cloud. Din fericire, la nivelul echipei de drept penal a ZRVP eram familiarizați și aveam implementate tehnologii actuale de lucru, motiv pentru care schimbările cauzate de Covid nu ne-au perturbat ci chiar ne-au creat un avantaj competitiv”, ne-a mărturisit av. Doru Cosmin Ursu.

Fiecare soluție favorabilă aduce satisfacții profesionale avocaților din Departamentul de Drept Penal ZRVP, indiferent de miza financiară a speței, însă pentru aceștia de referință este ”închiderea definitivă a uneia dintre putinele investigații derulate de autoritățile române în materia tranzacțiilor cu opțiuni binare pe teritoriul țării noastre. Dosarul a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, iar clienții, un cetățean israelian și societatea acestuia cu sediul în Belize, erau suspectați de spălarea banilor, ca urmare a unor tranzacții în domeniul opțiunilor binare de peste 11 milioane de dolari, derulate în perioada noiembrie-decembrie 2013, cu un cetățean din Singapore. Dosarul a reprezentat, de asemenea, o premieră în ceea ce privește cooperarea internațională în materie penală cu autoritățile din Singapore, în plus față de colaborările am putea spune deja tradiționale cu colegi din Israel, Singapore și Statele Unite ale Americii.”

Pentru a obține soluția de clasare cu privire la infracțiunea de spălare a banilor și ridicarea măsurilor asigurătorii, avocații ZRVP au beneficiat inclusiv de ajutorul unor experți în domeniul culegerii de informații, la dosar fiind depuse inclusiv informații comunicate de Federal Bureau of Investigation (FBI) și alte autorități din Statele Unite ale Americii, informații furnizate de The International Criminal Police Organisation (Interpol), de autoritățile competente din Israel și din Singapore.

ROLUL ECHIPEI ȘI COMUNICAREA AVOCAT-CLIENT

Echipa de avocați din cadrul Departamentului de Drept Penal al ZRVP este o echipă sudată în mai mulți ani de activitate, neafectată de schimbarea componenței membrilor săi, ce poate gestiona în mod flexibil, prin colaboratorii permanenți, proiecte pe întregul teritoriu național, cu rezultate foarte bune.

”Proiectele penale gestionate de ZRVP impun prezența în echipele de lucru a unor avocați cu cel puțin 5 ani de experiență, motiv pentru care atragerea unor avocați care să se integreze în structura actualei echipe nu este un task foarte ușor. Avem o mare flexibilitate în a forma echipe de lucru în funcție de nevoile proiectelor gestionate, prin urmare nu există la nivelul ZRVP un risc sistemic în cazul reorientării unora dintre colegi spre alte forme de colaborare, modul în care sunt ținute dosarele cât și colaborările permanente permițând asigurarea asistenței juridice fără apariția unor sincope.”, ne-a declarat avocatul Doru Cosmin Ursu.

În privința relației cu clienții, ZRVP a avut dintotdeauna o abordare transparentă a onorariilor practicate pe baza fișelor de activități realizate de avocați, societatea nefiind confruntată cu solicitări privind reducerea onorariilor pentru prestațiile realizate, întrucât se conturează încă de la început o imagine cât mai clară a dimensiunilor proiectelor, iar clienții știu la ce să se aștepte.

ROLUL AI

Deși aplicațiile informatice cu algoritmi de AI care pot fi folosiți de avocați în practica dreptului penal sunt puține, iar volumul de lucru nu justifică achiziția unor astfel de programe, Doru Cosmin Ursu ne-a mărturisit că: ”Avem în vizor o astfel de aplicație, pentru a ne ajuta în analiza și confruntarea transcrierii înregistrărilor telefonice sau ambientale din dosarele pe care le gestionăm. Beneficiem însă de rezultatele lucrului cu astfel de aplicații prin prisma colaborărilor permanente pe care le avem cu societăți de detectivi sau de analiză financiară, lucrând în mod frecvent cu scheme relaționale sau diagrame de fluxuri financiare.”

Pentru JURIDICE.ro, av. Alina Matei

Secţiuni: Drept penal, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO