« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Curtea de Apel Ploiești. Judecătorul este ținut de obiectul judecății. Acuzație suplimentară/diferită situației de fapt din rechizitoriu. Achitare
29.10.2021 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB

JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

În ceea ce privește acuzațiile afirmate prin rechizitoriu, Curtea reține că instanța de fond a prezentat doar în parte, printr-o analiză logică, situația de fapt și baza probatorie a acuzației confirmate. Conform Codului de procedură penală, dacă probatoriul administrat în cursul judecății ar releva o acuzație suplimentară/diferită situației de fapt afirmate, nu mai există cadrul legal pentru extinderea acuzației penale. Astfel, judecătorul este ținut de obiectul sesizării, neputând schimba acuzația. Firește că un astfel de aspect denotă un viciu puternic în construcția actului de acuzare ce derivă din urmărirea penală și care ține de neregularitatea actului de sesizare, dar care nu mai poate fi remediat, odată cu încheierea definitivă a camerei preliminare.

Această acuzație suplimentară/diferită (evaziunea fiscală relevată), situației de fapt afirmate, nu poate fi constatată de Curte în sensul „hotărârii asupra învinuirii aduse inculpatului” conform art. 396 alin. 1 C.proc.pen., deoarece obiectul sesizării este diferit ca acuzație concretizată în rechizitoriul formulat. În raport și de faza procesului penal în care a avut loc această constatare, nu există un remediu procesual, singura soluție legală fiind aceea de a pronunța o hotărâre de achitare în raport de toți inculpații sub aspectul acuzațiilor de evaziune fiscală din rechizitoriu (forma autoratului sau complicității) în baza art. 16 alin. 1 lit. a) C.proc.pen. Soluția se impune inclusiv cu privire la inculpații, ce au fost condamnați pentru evaziune fiscală, în urma judecății în procedura simplificată, urmare a efectului extensiv al apelului prev. de art. 419 C.proc.pen. În mod evident există un consortium litis, inculpații fiind în aceeași situație juridică. (Curtea de Apel Ploiești, Secția penală și pentru cauze cu minori și de familie, Decizia nr. 903 din 29 iulie 2021)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

 
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență, Jurisprudență Curți de Apel, Selected | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD