Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Monument istoric reinaugurat la Chișinău cu sprijinul Guvernului României și la inițiativa unui avocat. UPDATE: Poziția MAE
01.11.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Sâmbătă, 30 octombrie 2021, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) și-a exprimat dezacordul ferm față de poziția Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la ceremonia dedicată, la 25 octombrie 2021, de Ziua Armatei Române, reinaugurării și sfințirii monumentului dedicat Eroilor Armatei Române din Primul Razboi Mondial – „Cișmeaua general George P. Ion” din Chișinău, potrivit unui comunicat.

MAE român notează cu regret insistența MAE al Federației Ruse de a întreține retorica neconstructivă cu privire la evenimente istorice și de a le instrumentaliza în scopuri propagandistice.

MAE subliniază că evenimentul a fost dedicat reinaugurării și sfințirii unui monument de război românesc de pe teritoriul Republicii Moldova, în condițiile în care există o practică internațională clară și consolidată cu privire la monumentele de război și comemorarea tuturor soldaților căzuți la datorie.

MAE face un nou apel la MAE al Federației Ruse, în continuarea celor lansate până în prezent, să accepte ca problemele de natură istorică să fie dezbătute de istorici în cadrul Comisiei comune româno-ruse de istorie.

***

De Ziua Armatei Române, luni, 25 octombrie 2021, a fost reinaugurat şi sfinţit monumentul „Cişmeaua General Georgescu P. Ion” din parcul „Valea Morilor”, Chişinău.
Slujba de sfințire a fost oficiată de ÎPS Mitropolit Petru al Basarabiei și PS Episcop Veniamin al Basarabiei de Sud.

La eveniment (de la care pot fi vizionate imagini aici) a participat Ministrul Culturii din Republica Moldova, Sergiu Prodan, care a spus: „E un exemplu demn de urmat și pentru alte grupuri statuare dispărute sau pierdute în sensul restaurării adevărului istoric și culturii naționale, fiind și una dintre prioritățile Ministerului Culturii.”

Ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, prezent și acesta la manifestare, a evidențiat că faptele ostaşilor români au contribuit la edificarea României moderne şi a armatei de astăzi: „Vreau să folosesc acest prilej pentru a adresa felicitări militarilor Armatei Române, celor care se află în serviciu activ, veteranilor, celor în retragere, precum şi eroilor Armatei Române, fără de contribuţia cărora, România nu ar fi fost astăzi un stat membru şi respectat al Uniunii Europeană şi al NATO, un stat care este mereu alături de Republica Moldova pe calea sa europeană.”

Monumentul, potrivit Radio Chișinău, a fost ridicat de către Generalul Ion Pavel (Pion) Georgescu în anul 1937, la celebrarea a 20 de ani de la victoriile purtate de Armata Regală Română în luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti.
În prezent acesta comemorează și victimele regimului stalinist, fiind ridicat de Asociația „Monumentum” şi de ASCOR Iași, cu sprijinul Primăriei Chişinău şi al Guvernului României, și restabilit în baza unei fotografii de arhivă, care s-a păstrat din 1942.

Inițiativa refacerii și reinaugurării acestui important monument al spiritualității românești a aparținut Avocatului Iulian Rusanovschi din Baroul Chișinău, autor al cărții „Războiul monumentelor”, lansată acum trei ani, și laureat, în anul 2019, al „Premiului pentru inițiativă civică”, ce i-a fost acordat de TVR Moldova pentru susținuta sa activitate dedicată reconstituirii memoriei istorice și restaurării a peste 20 de monumente din perioada României Mari (un interviu cu Avocatul Iulian Rusanovschi poate fi vizionat aici).
Amintim că, în urmă cu doi ani, acesta a refăcut și bustul Judecătorului Vespasian Erbiceanu, primul Preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, cel care a instituit Limba Română ca limbă oficială în instanţele judecătoreşti din Basarabia după Marea Unire.

Secţiuni: Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO