« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

Activitate parchete / 25-29 octombrie 2021
29.10.2021 | JURIDICE.ro

Drept Timisoara
Secţiuni: Comunicate parchete, Drept penal | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
JURIDICE - In Law We Trust

I. Activitatea Direcției Naționale Anticorupție

1. DNA – Serviciul Teritorial Suceava. Constituire a unui grup infracțional organizat. Luare de mită. Trafic de influență.

Un dosar privind fapte de corupție legate de eliberarea de permise de conducere de către Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) Suceava, cauză mediatizată prin comunicatul nr. 820 din 27 noiembrie 2020, a fost finalizat de către procurorii din cadrul Serviciului teritorial Suceava. În acest dosar au fost trimiși în judecată 34 de inculpați, între care angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI), instructori și intermediari ai școlilor de șoferi care, în schimbul unor sume de bani, ar fi permis fraudarea probei teoretice a examenului de obținere a permisului de conducător auto unui număr de 235 de candidați, în cursul anului 2020.
Acest dosar a fost disjuns având în vedere dimensiunea infracțională și numărul mare de persoane implicate în întreaga procedură de examinare, astfel încât, pentru fapte legate de fraudarea probei practice a examenului, urmărirea penală continuă într-un dosar separat.
Reamintim că, în legătură cu prezenta cauză, alte două dosare au fost anterior trimise spre judecare, în legătură cu protecția activităților de corupție privind eliberarea permiselor auto, de către oficiali ai unor instituții cu atribuții de depistare a practicilor ilegale în rândul personalului din cadrul M.A.I, vezi comunicate aici și aici.
Într-un alt dosar privind fapte de corupție legate de înmatriculări auto se desfășoară în continuare acte de urmărire penală față de mai multe persoane.

În prezentul dosar, privind strict fraudarea probei teoretice, au fost trimiși în judecată, sub control judiciar, următorii inculpați:
O.R.I., comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– luare de mită în formă continuată,
– trafic de influență, în formă continuată,

P.G.I., la data faptelor agent de poliție în cadrul M.A.I. – Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la trafic de influență în formă continuată,
– complicitate la luare de mită în formă continuată,

B.P.A., la data faptei personal contractul (inginer de sistem la Compartimentul Informatic) în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat,

R.D.I., la data faptelor personal contractual în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– luare de mită în formă continuată,

5 persoane fizice, (administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracțiuni de: constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată,

și în stare de libertate, a inculpaților:
D.L.G., la data faptelor șef al Biroului Prinderi în Flagrant din cadrul Brigăzii Operațiuni Speciale Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– complicitate la trafic de influență,

24 persoane fizice, (administratori ai unor școli de șoferi, instructori auto, etc.), pentru comiterea unor infracțiuni de: constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență, în formă continuată, complicitate la luare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

Începând cu luna ianuarie a anului 2020, în calitate de comisar șef și coordonator al Compartimentului examinări permise de conducere, inculpatul O.R.I. împreună cu inculpatul P.G.I., agent de poliție în cadrul aceleiași instituții, și cu un administrator al unei școli de șoferi, ar fi constituit un grup infracțional organizat, din care ar fi făcut parte și inculpații B.P.A. și R.D.I., dar și alți instructori auto și administratori de școli de șoferi, precum și persoane fără o calitate specială. S-ar fi urmărit astfel ca, printr-o acțiune concertată, să se fraudeze, în schimbul unor sume de bani primite cu titlu de mită, examenele teoretice pentru obținerea permisului de conducere.
Concret, inculpatul O.R.I. ar fi pretins și primit de la elevi/cursanți, prin intermediul unor administratori, instructori sau persoane fără calitate specială, în numele său personal, diverse sume de bani, cu titlu de mită, cuprinse între 600 euro și 5.500 euro. În schimb, inculpatul O.R.I. ar fi înlesnit fraudarea, de către candidații interesați, a examenului teoretic pentru obținerea permisului de conducere, eludând dispozițiile legale imperative cu privire la organizarea și promovarea acestuia.
Ceilalți membri ai grupului care, de regulă aveau calitatea de instructori, trebuiau să acționeze drept extensii ale inculpatului O.R.I. și aveau rolul de a racola candidați care, nereușind să atingă standardul minim solicitat pentru promovarea probei teoretice, erau dispuși să plătească sume de bani.
Pentru a evita expunerea, inculpatul O.R.I. ar fi apelat la inculpatul P.G.I., persoană cu multiple conexiuni și cunoștințe în rândul instructorilor auto, cu rol de interfață în relația cu restul membrilor grupării.
Fraudarea examenului teoretic s-ar fi făcut prin două metode:

1. Metoda clasică, ce era cunoscută în rândul membrilor grupării infracționale sub numele de „Șopteala”, constând în comunicarea directă, pe un ton scăzut și în mod conspirat, a răspunsurilor corecte către candidat, de către O.R.I..
2. Metoda „Vesta de blugi”, constând în utilizarea de echipamente tehnice de comunicare ori înregistrare audio-video (candidatul era echipat cu o cască și o vestă specială, care avea disimulate sisteme de comunicare audio-video la distanță, iar răspunsurile corecte aferente chestionarului erau comunicate de către unul dintre inculpați plasat în afara sălii de examen), activitatea desfășurându-se cu acordul și sub atenta coordonare a inculpaților O.R.I. și P.G.I..
În funcție de gradul de pregătire al candidatului sau de suma de bani disponibilă pe care candidatul era dispus să o remită cu titlu de mită, ajutorul se concretiza în comunicarea tuturor răspunsurilor aferente chestionarului electronic de către O.R.I. sau în comunicarea parțială a răspunsurilor.
Suma de bani percepută de către grupare ar fi fost de 100 de euro pentru fiecare întrebare, sumă din care liderul grupării primea cea mai mare parte, restul fiind împărățit între alți membri ai grupării implicați în fraudarea examenului.
Existau anumite categorii de candidați (cei care proveneau din alte județe decât Suceava ori persoane cu educație precară) în cazul cărora sumele de bani percepute și primite cu titlu de mită erau sensibil mai mari.

În cauză a fost dispusă măsura sechestrului asigurător asupra mai multor sume de bani, ridicate de la cinci dintre inculpați, printre care și P.G.I. și R.D.I., în valoare totală de: 443.785 euro, 60.635 lire sterline, 4.526 dolari americani și 815.977 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.

:: Sursa: www.pna.ro

2. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Reținere.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 octombrie 2021, a inculpatului

D.V., consilier evaluare – examinare în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Serviciul Corp Control, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2020, inculpatul D.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, printr-un intermediar, de la administratorul unei societăți comerciale, un autoturism de lux, în valoare de aproximativ 80.000 de euro.
Folosul necuvenit menționat mai sus, ar fi fost pretins și primit de inculpat pentru a nu constata nereguli ce ar fi atras sancțiuni, inclusiv suspendarea contractelor pe care una dintre societățile comerciale administrate de omul de afaceri le avea încheiate cu două primării din țară. Aceste contracte de execuție lucrări erau finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (P.N.D.L.).

Inculpatului D.V. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară în continuare acte de urmărire penală.

:: Sursa: www.pna.ro

3. DNA – Secția de combatere a corupției. Luare de mită. Propunere de arestare preventivă.

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 914/VIII/3 din 27 octombrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus extinderea acțiunii penale față de inculpatul D.V., consilier evaluare – examinare în cadrul Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – Serviciul Corp Control, și pentru aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de influență

În aceeași cauză, s-a mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar pe o durată de 60 de zile față de un om de afaceri, pentru infracțiunea de dare de mită (în legătură cu fapta descrisă în comunicatul anterior).

În ordonanța de extindere a procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În luna iunie 2021, inculpatul D.V., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ar fi primit suma de 50.000 lei, prin intermediar, de la omul de afaceri, susținând că are influență asupra unor funcționari publici din cadrul Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) și ar fi promis că îi va determina pe aceștia să admită o contestație formulată de firma la care omul de afaceri era director executiv, ca urmare a excluderii de la o licitație la care firma participase, contestație care a fost admisă.

Inculpatului D.V. i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 27 octombrie, inculpatul D.V. a fost prezentat Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, propunere care a fost admisă de instanță.

:: Sursa: www.pna.ro

II. Activitatea Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism

1. DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița. Trafic de droguri de risc și de mare risc. Control judiciar. Reținere.

La data de 24.10.2021 și 25.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Dâmbovița au dispus reținerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a unui număr de trei inculpați, în vârstă de 43 de ani, 31 de ani și 17 ani, iar față de un alt inculpat, a fost dispusă măsura controlului judiciar, pe o perioadă de 60 de zile, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și de mare risc.

La data de 24.10.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Dâmbovița au organizat o acțiune de prindere în flagrant, pe raza județului Argeș, în urma căreia unul dintre inculpați a fost surprins, în timp ce deținea asupra sa, cantitatea de 500 grame de cocaină.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpatul, în vârstă de 43 ani, a introdus în țară, din Belgia, droguri de risc, pe care, ulterior, le-a distribuit către consumatori, prin intermediul celorlalți inculpați.
Din investigațiile efectuate în cauză, s-a constat faptul că, inculpatul a desfășurat mai multe activități de comercializare de droguri de risc (cannabis) și de mare risc (ecstasy, cocaină, heroină), pe care le-a depozitat în pământ, prin săparea de gropi și însemnarea acestora pentru o recunoaștere ulterioară în momentul distribuției. De asemenea, s-a stabilit și faptul că, același inculpat, a înființat o cultură de cannabis, în scopul comercializării de droguri de risc.
La data de 24.10.2021 și 25.10.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Dâmbovița împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O Ploiești și S.C.C.O. Dâmbovița au efectuat un număr de 7 percheziții domiciliare, pe raza județului Dâmbovița, în urma cărora au fost găsite şi ridicate, o pipă metalică, mai multe resturi de materie vegetală, 3 arme supuse autorizării, o armă letală, 53 de cartușe cu proiectil, 25 de cartușe G.F.L., 380 de cartușe fără proiectil, 6 plicuri autosigilante, susceptibile a conține cannabis, 1 plic autosigilant, susceptibil a conține cocaină, 3 comprimate ecstasy, arme albe, materiale pirotehnice și suma de 2.800 de euro.
La data de 25.10.2021, cei trei inculpați reținuți au fost prezentați Tribunalului Dâmbovița cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile, instanța dispunând măsura arestului la domiciliu pentru inculpatul minor, respectiv arestarea preventivă, pentru ceilalți doi inculpați.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul cadrelor de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

2. DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinți. Trafic de droguri de risc. Reținere.

La data de 24.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, în vârstă de 35 de ani, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc.

În cauză, s-a reținut faptul că, la data de 23.10.2021, în jurul orei 19:40, inculpatul a fost oprit şi depistat în trafic de către organele de poliţie, în timp ce conducea un autoturism, pe bulevardul Nicolae Iorga din municipiul Drobeta Turnu Severin.
Inculpatul a fost testat cu aparatul DrugTest, ocazie cu care s-a indicat rezultatul pozitiv la droguri din categoria cannabis (THC), motiv pentru care a fost condus la o unitate medicală, în vederea recoltării probelor biologice pentru prezenţa substanţelor psiho-active.
Cu ocazia efectuării controlului asupra autovehicului, în torpedoul autoturismului, a fost identificat un grinder şi un cântar electronic ce prezentau urme de substanţe verde olive cu miros înţepător, susceptibile a fi cannabis, iar în spaţiul de frânare a fost identificată o borsetă şi un borcan de sticlă gol ce emana un miros înţepător.
De asemenea, s-a procedat la controlul bagajelor aflate pe bancheta din spatele autovehiculului, ocazie cu care au fost identificate două borcane confecţionate din sticlă, care conțineau 400 de grame de cannabis, respectiv 800 de grame de cannabis.
Totodată, au fost găsite sumele de 100.695 lei şi 1290 euro.
La data de 25.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Mehedinți împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Mehedinți și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București, au efectuat o percheziție domiciliară pe raza municipiului București, în urma căreia au fost identificate și ridicate aproximativ 3 kilograme de cannabis, 13 comprimate ecstasy, 3 telefoane mobile, un laptop și înscrisuri.

La data de 24.10.2021, Tribunalul Mehedinți a dispus măsura arestării preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

3. DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea. Act sexual cu un minor. Pornografie infantilă. Reținere.

La data de 26.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Tulcea au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunilor de act sexual cu un minor în formă continuată şi pornografie infantilă în formă continuată.

În cauză s-a reținut faptul că, în perioada 2020 – 2021, inculpatul, în vârstă de 60 de ani, bibliotecar și coordonator al unui ansamblu folcloric de copii, a întreținut relații sexuale cu două persoane vătămate minore, de sex feminin, în vârstă de 13, respectiv 15 ani, în scopul producerii de materiale pornografice.
La data de 18.10.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Tulcea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Tulcea au efectuat un număr de 3 percheziții, una dintre ele având loc la sediul unei instituţii publice, în urma cărora au fost ridicate mai multe sisteme informatice ce conțineau materiale pornografice înfățișând persoanele vătămate minore.
În cursul zilei de astăzi, Tribunalul Tulcea a dispus arestarea preventivă a inculpatului, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor din cadrul SAS al IPJ Tulcea.

:: Sursa: www.diicot.ro

4. DIICOT – Structura Centrală. Destructurarea unui grup infracţional organizat. Organizarea ilegală a jocurilor de noroc. Proxenetism. Trafic de persoane. Act sexual cu un minor. Furt calificat. Tăinuire. Luare de mită. Dare de mită. Delapidare cu consecințe deosebit de grave. Instigare la abuz în serviciu. Fals material în înscrisuri oficiale. Fals intelectual. Fals în înscrisuri sub semnătură privată. Uz de fals. Fals informatic. Fals în declarații. Conducerea unui vehicul fără permis de conducere. Nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Camătă. Acces ilegal la un sistem informatic. Percheziții domiciliare.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul  Direcției de Investigații Criminale,  efectuează un număr de 42 de percheziții domiciliare pe raza  municipiului București și a județelor Giurgiu, Brăila, Argeș, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de organizarea ilegală a jocurilor de noroc, proxenetism, trafic de persoane, act sexual cu un minor, furt calificat, tăinuire, luare de mită, darea de mită, delapidare cu consecințe deosebit de grave, instigare la abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, fals în declarații, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, camătă și acces ilegal la un sistem informatic.

În fapt s-a reţinut că, începând cu anul 2018 și până în prezent, la nivelul municipiului Giurgiu, s-a restructurat și își desfășoară activitatea o grupare infracțională, grupare ce prezintă un grad de pericol social ridicat din punct de vedere al infracțiunilor comise, al numărului membrilor, al influenței pe care o exercită la nivel local, al capacității de a acționa precum și al sumelor mari de bani obținute din activități ilicite.

O parte a grupării a fost documentată de către procurorii DIICOT în cursul anilor 2017 și 2018, fiind probată activitatea infracțională a aproximativ 40 de membri pentru constituire a unui grup infracțional organizat, în scopul săvârșirii infracțiunilor de proxenetism, camătă, spălare de bani, trafic de persoane, trafic de droguri de mare risc, dosarele fiind în diverse faze de judecată în fața instanțelor judecătoreşti.

Astfel, din probele administrate în cauză a rezultat faptul că, după ce au fost trimiși în judecată, o parte a membrilor s-au regrupat și și-au reluat îndeletnicirile infracționale, acţionând pe mai multe paliere de criminalitate organizată în judeţul Giurgiu dar și în alte zone ale țării precum și în țări ale Uniunii Europene, urmărind obținerea rapidă a unor sume mari de bani din activități ilegale, care ulterior să fie introduse în circuitul financiar licit prin diferite modalități, membrii săi săvârșind aproape orice fel de infracțiune dacă exista oportunitatea obținerii unui câștig.

Grupul infracțional a acționat pe mai multe paliere, principalele fiind:

– realizarea de lucrări de construcţii (asfaltări, drumuri și poduri etc), la standarde necorespunzătoare, folosind în acest scop persoane juridice controlate de către aceștia, prin subcontractarea de lucrări de execuție de la diverse unități administrativ teritoriale prin proiecte cu finanțare prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), câștigate direct de aceștia sau de asociați ai acestora, finanțarea acestora realizându-se cu sume de bani provenite din infracțiuni care erau reintroduse în circuitul financiar licit, iar profiturile astfel obținute fiind însușite în scopuri personale, delapidând în acest demers societățile comerciale tampon folosite.

– săvârșirea unor infracțiuni de proxenetism, fiind identificate mai multe situații și referiri la persoane de sex feminin aflate în diverse țări din vestul Europei care se prostituează în beneficiul direct al membrilor grupării infracționale, dar și situații în care membrii grupării înlesnesc practicarea prostitutiției pe teritoriul României, prin identificarea de persoane interesate să beneficieze de servicii sexuale plătite.

– obținerea unor servicii, avantaje sau alte beneficii necuvenite în diferite demersuri întreprinse în relația cu instituții publice din municipiul Giurgiu, prin folosirea influenței de care se bucură la nivel local liderul grupării dar și de membrii care sprijină gruparea.

– disimularea deținerii dreptului de proprietate asupra bunurilor mobile și imobile obținute prin mijloace ilicite, prin înscrierea acestora în acte cu sprijinul unor interpuși și efectuarea unor transferuri de proprietate fictive în vederea ascunderii originii reale ale acestora precum și pentru evitarea aplicării unor măsuri de confiscare asupra acestora, prin comiterea de infracțiuni de fals.

– deținerea și portul cu diferite ocazii, fără drept, a mai multor arme letale cu glonț de către lider, dar și de eșalonul de comandă al grupării de criminalitate organizată și persoanele de încredere, în scopul intimidării membrilor altor grupări infracționale sau altor persoane față de care aveau diverse interese.

– pregătirea săvârșirii unor infracțiuni de înșelăciune constând în utilizarea unor mijloace și metode de trișare la jocurile ilegale de noroc organizate în diferite orașe ale țării la care participă membrii grupării.

– asocierea în vederea realizării infracțiunii de contrabandă cu țigarete din Bulgaria, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct cât și prin interpuși.

– asocierea în vederea realizării infracțiunii de contrabandă cu monede din aur din Turcia, ce urmau a fi valorificate pe teritoriul României, atât direct cât și prin interpuși.

La activități, participă polițiști din cadrul Poliției Capitalei, Direcției de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Direcției Arme Explozivi și Substanțe Periculoase și Institutului Național de Criminalistică – Poliția Română.

La sediul DIICOT-Structura Centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 51 de persoane.

Acțiunea este sprijinită de jandarmi ai Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei din cadrul I.G.J.R.

:: Sursa: www.diicot.ro

5. DIICOT – Biroul Teritorial Vaslui. Trafic de droguri de risc. Reţinere.

La data de 26.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vaslui au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de risc.

În fapt, s-a reţinut că, începând cu luna februarie 2021 și până în prezent, inculpaţii, în vârstă de 37 de ani, respectiv 66 de ani, au înființat o cultură de cannabis outdoor și au desfășurat activități de depozitare și vânzare a drogurilor către consumatori de pe raza municipiului Huși, contra sumei de 50 lei doza.
La data de 26.10.2021 procurorii DIICOT- Biroul Teritorial Vaslui împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vaslui au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare pe raza municipiului Huși și a unei localitați limitrofe, în urma cărora au fost descoperite și ridicate peste 3.600 de grame cannabis, precum și suma de 6350 lei.
În cursul zilei de 27.10.2021 Tribunalul Vaslui a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor, pentru o perioadă de 30 zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui și a Inspectoratului de Jandarmi Județean Vaslui.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția de Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

6. DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani. Constituire a unui grup infracțional organizat. Cultivare, deținere, transport și vânzare de droguri de risc, fără drept. Reținere.

La data de 27.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Botoșani au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 2 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și cultivare, deținere, transport și vânzare de droguri de risc, fără drept.

S-a reținut faptul că, grupul infracțional organizat a avut ca scop înființarea unei culturi de cannabis, pe raza comunei Hudești, județul Botoșani, cei doi inculpați având rolul de a recolta, prepara, porționa și comercializa drogurile de risc, către diferiți consumatori.
La data de 27.10.2021, procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Botoșani împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul SCCO Botoșani au efectuat un număr de 5 percheziții domiciliare, pe raza municipiului Dorohoi și a comunei Hudești, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 450 de grame de cannabis.
În cursul zilei de astăzi, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului Botoșani cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și al jandarmilor din cadrul IJJ Botoșani

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

7. DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Constituire a unui grup infracțional organizat. Trafic de droguri de risc şi de mare risc. Introducere în ţară de droguri de risc şi de mare risc. Deţinerea de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu. Furt calificat cu consecinţe deosebit de grave. Reținere.

La data de 28.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea au dispus reținerea, pentru o perioadă de 24 de ore, a unui număr de 4 inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc şi de mare risc, introducere în ţară de droguri de risc şi de mare risc, deţinerea de droguri de risc şi de mare risc în vederea consumului propriu şi furt calificat cu consecinţe deosebit de grave.

În fapt s-a reţinut că, în prima parte a anului 2021, inculpaţii au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop introducerea în România de droguri de mare risc, respectiv cocaină, pe care ulterior o comercializau persoanelor interesate de pe raza judeţelor Vrancea și Bacău.
De asemenea, în aceeași perioadă, s-a conturat o linie infracțională distinctă, ce urmărea valorificarea în țară a unor bunuri sustrase din diverse state europene.
Astfel, la data de 23 octombrie 2021, inculpaţii au sustras sustras 22 de biciclete, aparţinând lotului naţional al Italiei de ciclism, ce participa la o competiție în Franța, cu o valoare a prejudiciului de aproximativ 600.000 euro.
La data de 28 octombrie 2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați – Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare pe raza judeţului Vrancea în urma cărora au fost identificate și ridicate 21 de biciclete dintre cele 22 sustrase de pe teritoriul Franței, 8 ecrane interactive, un DVR, mai multe grame de haşiş şi suma de 13 850 lei şi 2800 euro.
În timpul cercetărilor efectuate în cauză a fost identificat şi producătorul celor 22 de biciclete, o societate comercială din Italia, care şi-a identificat bunurile sustrase.

În cursul zilei de astăzi, cei 4 inculpați vor fi prezentați Tribunalului Vrancea cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

:: Sursa: www.diicot.ro

8. DIICOT – Serviciul Teritorial Iași. Trafic de droguri de risc în forma cultivării, vânzării și a introducerii în țară. Reținere.

La data de 28.10.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au dispus reținerea pe o perioadă de 24 de ore a unui număr de 8 inculpaţi, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc în forma cultivării, vânzării și a introducerii în țară.

În cauză s-a reținut faptul că, inculpaţii au abordat diferite modalități de procurare a drogurilor, procedând fie la cultivarea, atât indoor cât și outdoor, fie la importul din afara țării, iar, ulterior, drogurile astfel obținute le-au oferit spre vânzare.
De asemenea, o parte dintre inculpaţi au alimentat piețele de cannabis de pe raza județului Iași, dar și a altor județe limitrofe, de mai mult timp, realizând astfel profituri substanţiale.
La data de 28.10.2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Iași împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Iași au efectuat un număr de 14 percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate aproximativ 10 kilograme de muguri de cannabis, 2,7 kilograme de rezină de cannabis (hașiș), 460 de plante cannabis totalizând 99 de kilograme de fragmente de plante de cannabis, 5 cântare de precizie, zeci de aparate folosite la înființarea și întreținerea culturilor indoor şi fertilizanți, precum și sumele de 54.000 de euro, 61.000 de lei.
În cursul zilei de astăzi, inculpaţii vor fi prezentați Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava, al lucrătorilor de poliție din cadrul IPJ Iași, al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și IJJ Iași și al polițiștilor de frontieră din cadrul ITPF Iași.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

:: Sursa: www.diicot.ro

III. Activitatea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție

1. PICCJ – Continuarea urmăririi penale față de 11 suspecți. Cauza incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în continuarea comunicatelor din  14.11.2020, 15.11.2020, 16.11.2020, 17.11.2020 și 5.10.2021, este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală au dispus, în ziua de 25 octombrie 2021, în cauza privind incendiul de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de 10 suspecți persoane fizice și față de persoana juridică Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, după cum urmează:

1. Continuarea urmăririi penale față de 6 persoane fizice care au îndeplinit succesiv, pentru diferite perioade de timp,  funcția de manager interimar, sub aspectul comiterii infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal și de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal.

Din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în exercitarea atribuţiilor de manageri interimari ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 31.03.2020-17.11.2020, în contextul epidemiei COVID 19 şi declarării unităţii sanitare ca unitate suport COVID, ar fi organizat impropriu activitatea specifică la nivelul spitalului prin aceea că nu ar fi realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă, produsă la nominalizarea Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ în categoria spitalelor suport COVID 19.

Această schimbare a inclus adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi. Suspecții nu ar fi stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii, cu consecința incendierii salonului 240 ATI care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

2. Continuarea urmăririi penale față de două persoane fizice pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal și de nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că în ziua de 14.11.2020, în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu în calitate de asistente medicale în salonul 240 al Secției ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, în care acordau îngrijiri bolnavilor pozitivi Covid 19 cărora li se administra oxigenoterapie, ar fi folosit și lăsat fără supraveghere o sursă de foc deschis – o lumânare tip candelă, în contextul agoniei unui pacient.

Această lumânare tip candelă ar fi constituit sursă de inițiere a focului cu consecința incendierii salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic , degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

3. Continuarea urmăririi penale față de o persoană fizică pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal, de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuţiilor de medic şef al Secţiei ATI, nu ar fi luat măsuri de procedurare a unor activități apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale. Consecința lipsei măsurilor a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

4. Continuarea urmăririi penale față de persoana anterior menționată și față de o altă persoană fizică, medic la secția ATI din cadrul Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, pentru săvârşirea infracţiunilor de favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 din Codul penal, fals intelectual, prev. de art. 321 din Codul penal și uz de fals, prev.de art. 323 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 1 şi 2 din Codul penal, constând în aceea că, în exercitarea atribuțiilor de medic șef al Secției ATI, respectiv de medic la aceeași secție din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, ar fi întocmit și subscris o adresa din data de 18.06.2021, care conține mențiuni false privind îngrijirile acordate pacienților în timpul manifestării incendiului.

Această adresă au folosit-o prin transmiterea la Serviciul Judeţean de Medicină Legală Neamț, unde a fost avută în vedere la efectuarea lucrărilor medico-legale privind decesul a două persoane, în scopul de a îngreuna urmărirea penală.

5. Continuarea urmăririi penale față de persoana juridică Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pentru săvârşirea infracţiunilor de ucidere din culpă, prev. de art. 192 alin. 1, 2 şi 3 din Codul penal, de vătămare corporală din culpă, prev. de art. 196 alin. 2, 3 şi 4 din Codul penal și de distrugere din culpă în formă calificată, prev. de art. 255 alin. 1 şi 2 din Codul penal, cu aplicarea art. 38 alin. 2 din Codul penal, constând în aceea că, în contextul epidemiei COVID 19 şi realizarea activității de unitate sanitară suport COVID, a organizat impropriu activitatea specifică prin aceea că:

– nu a realizat o revizuire a riscurilor privind securitatea şi sănătatea în muncă, urmare a schimbării condiţiilor de muncă care s-a produs la nominalizarea sa în categoria spitalelor suport COVID 19 şi adoptarea unei terapii care presupune creşterea cantităţii de oxigen administrată pacienţilor COVID 19, implicit creşterea concentraţiei de oxigen în atmosfera încăperilor unde sunt trataţi aceşti bolnavi, şi nu a stabilit măsuri de prevenire care să asigure securitatea şi sănătatea la Secţia ATI în noile condiţii;

– nu a luat măsuri de procedurare a unor activități, apte să conducă la o ventilaţie în saloanele ATI, care să asigure securitatea în muncă şi sănătatea personalului medical şi a pacienţilor, precum și la o asistență medicală suport în cazul întreruperii alimentării cu gaze medicinale;

Consecința acestor măsuri a constituit-o incendierea salonului 240 ATI, care a avut ca urmări moartea a 9 pacienți, vătămarea corporală a unui medic și a unei asistente medicale, degradarea salonului, distrugerea instalațiilor de fluide medicale, aer comprimat și electrică, a echipamentelor de ventilație mecanică, precum și a altor echipamente medicale.

Suspecților  li s-au adus la cunoștință, în cursul zilei de 28 octombrie 2021, atât calitatea procesuală cât și acuzațiile.

Sursa: www.mpublic.ro

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.