Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Despăgubiri acordate polițiștilor în cazul producerii riscurilor specifice activității desfășurate în cadrul penitenciarelor
30.10.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept civil, Dreptul muncii, Dreptul securitatii sociale, Monitorul Oficial al României, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 1033 din 29 octombrie 2021 a fost publicată Hotărârea nr. 1.078/2021 privind condițiile de acordare a despăgubirilor privind viața, sănătatea și bunurile polițiștilor de penitenciare.

Despăgubirile constau în acordarea unei sume de bani pentru polițiștii de penitenciare, sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situația în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului, ale soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea.

Polițiștii au dreptul la despăgubiri și în situația în care au suferit, din culpa instituției, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuțiilor de serviciu. Despăgubirile se acordă dacă faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voința polițistului și în condițiile în care acesta a acționat cu respectarea normelor legale, a regulilor de conduită ori de protecție a muncii de la locul de desfășurare a activității. Unitățile din sistemul administrației penitenciare acordă despăgubiri în cazuri individuale, polițiștilor sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în caz de vătămare, invaliditate, deces sau pentru prejudicii aduse bunurilor acestora sau ale soțului/soției și ale copiilor aflați în întreținere.

Pentru invaliditate se acordă despăgubiri după cum urmează:
– pentru invaliditate de gradul I – 10.000 euro;
– pentru invaliditate de gradul al II-lea – 8.000 euro;
– pentru invaliditate de gradul al III-lea – 6.000 euro.

În situația decesului polițistului de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se acordă despăgubiri în cuantum de 20.000 euro, care se plătesc familiei polițistului de penitenciare decedat.

Intrare în vigoare: 29 octombrie 2021

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti