Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Cum s-a restricționat accesul în incinta bibliotecilor – invocarea eronată a Hotărârii de Guvern nr. 1130/2021
01.11.2021 | Alina ZORZOANĂ

JURIDICE - In Law We Trust
Ionela-Alina Zorzoană

Drd. Alina Zorzoană

În contextul apariției HG nr. 1130/2021[1], ne-au atras atenția anunțurile de pe site-urile Bibliotecii Naționale a României[2] și Bibliotecii Centrale Universitare[3] care, la unison, au decretat faptul că, accesul în incinta bibliotecii[4] este permis doar:

Utilizatorilor care prezintă Certificatul verde sau care se află în una dintre următoarele situații:

a) sunt vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2,

c) prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore.

Măsurile au fost luate în conformitate cu HOTĂRÂREA GUVERNULUI ROMÂNIEI pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. (Hotărâre publicată în Monitorul Oficial nr. 1.130/ 22.10.2021).

Nu mică ne-a fost mirarea la vederea acestor anunțuri, ca să nu spunem frustrarea, în condițiile în care nici până la momentul apariției HG nr. 1130/2021 – 25 octombrie 2021 nu erau cozi la intrarea în biblioteci iar românu’ citește mai bine de pe rețelele de socializare, pentru că nu-i așa, e mai cool să postăm, să distribuim, să ne dăm cu părerea, chiar și să ne informăm (că tot e la modă termenul), decât să intrăm într-o sală de lectură.

Revenim, pentru că textul se dorește a veni în sprijinul celor care totuși își doresc câteva ore de liniște într-o sală de lectură și, totuși, nu li se permite, sau să spunem, le este condiționat accesul de cele deja trei celebre situații.

Deci, ce spune norma juridică?

Din punct de vedere legal, cele două comunicate au pornit de la o premisă greșită.

Se poate observa că în cuprinsul lor este menționată HG nr. 1130/2021, ÎNSĂ a fost omis faptul că actul menționat este, în realitate, de modificare a HG nr. 1090/2021[5], prin urmare de la acesta trebuie pornit pentru a înțelege litera, scopul și poate chiar și spiritul normei juridice.

Potrivit art. 1 pct. 5 al Anexei nr. 3Măsuri pentru diminuarea impactului de risc din HG nr. 1090/2021, cu modificările și completările ulterioare, activităţile instituţiilor muzeale, bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producţie de film şi audiovizuală, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, şcolilor populare de artă şi meserii, precum şi evenimentele culturale în spaţii închise sau deschise se pot desfăşura numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art. 44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, la pct. 6, se menționează expres care sunt activitățile al căror acces este condiționat/permis doar în anumite situații în condiţiile pct. 5, organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte în spaţii închise sau deschise sunt permise cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii, emis în temeiul art.  44 şi al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare.

Din cuprinsul acestor texte legale, rezultă două aspecte:

activitatea bibliotecilor NU se regăsește prin activitățile condiționate de deținerea unui certificat verde;

– ambele text fac trimitere la ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății.

Ordinul comun al ministrului culturii și al ministrului sănătății nr. 3.245/1.805/2020[6] privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi pentru asigurarea desfăşurării activităţilor în condiţii de siguranţă sanitară în domeniul culturii, cu modificarile ulterioare este actul ce reglementează inclusiv accesul în incinta bibliotecilor, și nu numai.

Ne atrage atenția un articol nou introdus Articolul 1^1, potrivit căruia Activităţile prevăzute în anexa la prezentul ordin se organizează şi se desfăşoară cu respectarea prevederilor din hotărârea Guvernului privind instituirea/prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, în condiţiile stabilite prin prezentul ordin. Iată din nou, se face referire la condițiile stabilite în cuprinsul ordinului.

Astfel, în cuprinsul Anexei la Ordinul nr. 3.245/1.805/2020, găsim Capitolul II – Măsuri și reguli privind activitatea bibliotecilor. La pct.2 sunt menționate măsurile privind accesul publicului în incinta bibliotecilor, neregăsindu-se niciuna dintre condițiile din anunțurile aflate pe site-urile celor două biblioteci. Astfel, se poate constata că nici din normele juridice în vigoare și aplicabile pe perioada stării de alertă, nu rezultă că accesul în incinta bibliotecilor este sau ar putea fi condiționat.

În final, reamintim și dispozițiile art. 33 din Constituția României[7]Accesul la cultură

(1) Accesul la cultură este garantat, în condiţiile legii.

(2) Libertatea persoanei de a-şi dezvolta spiritualitatea şi de a accede la valorile culturii naţionale şi universale nu poate fi îngrădită.

(3) Statul trebuie să asigure păstrarea identităţii spirituale, sprijinirea culturii naţionale, stimularea artelor, protejarea şi conservarea moştenirii culturale, dezvoltarea creativităţii contemporane, promovarea valorilor culturale şi artistice ale României în lume.

Art. 33 se regăsește în cuprinsul Titlului II – Drepturile și libertățile fundamentale.

Acum stingem lumina și mergem liniștiți la somn. Oricum nu se îmbulzea nimeni să dea iama în sălile de lectură.


[1] Pentru modificarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.090/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1013/22.10.2021
[2] Disponibil aici
[3] Disponibil aici
[4] Pentru că am auzit multe situații, cele ce urmează sunt valabile și pentru accesul în librării (evident cele care nu sunt în incinta centrelor comerciale).
[5]privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 10 octombrie 2021, precum și stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 962/07 octombrie 2021.
[6] Publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 986/26 octombrie 2020.
[7] Disponibil aici pentru o opinie detaliată privind dreptul la cultură.


Doctorand Alina Zorzoană, Universitatea Nicolae Titulescu – Facultatea de drept

Secţiuni: Covid 19 Legal React, Dreptul sanatatii, Opinii, Selected, UNIVERSITARIA | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO