Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Interviu cu cel mai bun candidat la examenul pentru dobândirea calității de practician în insolvență, 2021. Mihai Gubandru: Este mai ușor pentru un economist să parcurgă materia de drept decât pentru un avocat sau jurist să înțeleagă contabilitatea și fiscalitatea


04.11.2021 | Alina MATEI
Secţiuni: Insolvență, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Mihai Gubandru

Mihai Gubandru

Alina Matei: Mulțumesc, Mihai, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Felicitări pentru frumosul rezultat obținut la examenul de acces în profesia de practician în insolvență, 2021, respectiv cel mai bun rezultat – 9,43!!!! Primul gând când ai aflat că ești primul care a fost?

Mihai Gubandru: Mulțumesc pentru felicitări! După ce am aflat rezultatul am avut un sentiment de bucurie, de satisfacție, văzând că efortul depus și experiența acumulată s-au materializat într-un rezultat la care sincer nu mă așteptam (să fiu primul), dar la care speram.

Alina Matei: Ce faci în prezent și cum de ai ales să te faci practician în insolvență?

Mihai Gubandru: În prezent sunt director financiar la o societate, care trece prin procedura de insolvență, acum fiind în ultimul an de reorganizare. Mi s-a părut un proces foarte interesant, cu multe provocări, atât pe plan economic, cât și pe plan juridic, din care am învățat și experimentat foarte multe lucruri noi, lucruri cu care rareori te întâlnești în activitatea curentă a unei firme. Tocmai aceste noi provocări m-au îndemnat să dau examenul și să obțin certificarea de practician în insolvență.

Alina Matei: Deși este un singur examen, adică un test grilă, în realitate materiile de concurs sunt drept, contabilitate și fiscalitate. Pare mult de învățat…

Mihai Gubandru: Într-adevăr, este foarte multă materie de învățat. Pe mine, însă m-a ajutat foarte mult atât experiența profesională de peste 15 ani în domeniul economic, cât si faptul că am trecut efectiv, la societatea la care lucrez, prin procedura insolvenței. Îți este mult mai ușor să parcurgi materia pentru examen și mai ales să o înțelegi atunci când într-o mare măsură deja ai aplicat-o în practică. Totuși, legat strict de acest examen, personal cred că este mai ușor pentru un economist să parcurgă materia de drept decât pentru un avocat sau jurist să înțeleagă contabilitatea și fiscalitatea.

Alina Matei: Cum a fost examenul? Cum ai stăpânit emoțiile de dinainte și din timpul examenului?

Mihai Gubandru: Cred că este normal să ai emoții la un examen, mai ales înainte, mi s-ar părea chiar ciudat să nu ai. M-am prezentat la examen liniștit, fără să am vreo presiune din partea cuiva cu privire la rezultat. Din momentul în care am primit setul de întrebări, m-am concentrat strict asupra subiectelor și parcă am uitat de emoții.

Alina Matei: Faptul că examenul din acest an s-a ținut în Pandemie a creat așteptări din partea candidaților ca subiectele să fie mai accesibile față de alți ani?

Mihai Gubandru: Nu cred că pandemia a avut vreun impact în gradul de dificultate al subiectelor. Eu nu am avut nicio așteptare în acest sens și nu cred că subiectele au fost mai ușoare sau mai grele față de anii anteriori.

Alina Matei: Unde au fost cele mai ușoare/grele grile?

Mihai Gubandru: Atât în partea de contabilitate și fiscalitate, cât și în partea de drept au fost și grile ușoare și grile mai grele. Per ansamblu, având în vedere profesia mea de economist, grilele din partea de contabilitate și fiscalitate mi s-au părut mai ușoare, iar în partea de drept, mai ales întrebările punctuale din textul de lege, puțin mai dificile.

Alina Matei: Care dintre cele trei materii de examen este preferata ta?

Mihai Gubandru: Greu de spus. Fiecare dintre ele are atât parți frumoase și interesante, cât și parți mai dificile și anoste.

Alina Matei: De la 9.43 la punctajul maxim e cale de câteva mici erori. Le poți pune pe seama stresului specific oricărui examen sau interpretării date de organizatorii examenului? Știm că la examenele de admitere la INM sau avocatură, comisiile de contestații stabilesc că anumite întrebări sau răspunsuri stârnesc discuții aprinse și soluția este ca toți candidații să fie punctat la acea întrebare.

Mihai Gubandru: Da, se poate spune că anumite întrebări puteau fi ușor interpretabile, dar nu cred că acesta a fost motivul pentru care nu am obținut punctajul maxim. Mai degrabă factorul timp; ai aproximativ 1.7 minute pentru fiecare întrebare, timp în care trebuie să citești foarte atent enunțul, răspunsurile și să faci eventual și calcule, mai ales că unele întrebări au fost cu „dublă negație”. Oricum, la un test grilă cu atât de multă materie de studiu este destul de greu să iei punctajul maxim fără să ai și un dram de noroc.

Alina Matei: Ce ne poți spune despre lumea practicienilor în insolvență? S-ar putea face un serial asemănător lui Suits?

Mihai Gubandru: Aici cred că ține de imaginația fiecăruia. Până în prezent am avut un contact destul de limitat cu lumea practicienilor în insolvență, dar ce pot să vă spun este că am întâlnit oameni extrem de valoroși, profesioniști, cu vastă experiență, de la care cu siguranță ai foarte multe de învățat.

Alina Matei: Cum te-ai gândit să fie evoluția ta profesională?

Mihai Gubandru: Am ales să dau examenul pentru acces în profesia de practician în insolvență mai mult pentru testarea nivelului de cunoștințe în acest domeniu și din dorința de dezvoltare personală și profesională, însă nu m-am gândit exact când voi decide să practic efectiv această profesie. Ca și practician în insolvență poți avea contact cu mult mai multe spețe atât din zona economică-financiară, cât și juridică, la entități din aproape orice domeniu de activitate, unde pot aplica la un nivel mult mai extins, experiența acumulată până în prezent ca și director financiar.

Alina Matei: Un mesaj, te rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Mihai Gubandru: Vă mulțumesc încă o dată pentru apreciere și pentru oportunitatea de a relata experiența mea privind accesul în profesia de practician în insolvență și vă doresc atât vouă cât și cititorilor voștri, mult succes in toate!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ai stat de vorbă cu mine!

Mihai Gubandru: Și eu vă mulțumesc pentru invitație!

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti