Varia
JURIDICE

S-a stins Aurel Vainer, fost deputat și Președinte de Onoare al FCER
02.11.2021 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Federația Comunităților Evreiești din România (FCER), Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România (CSIER) „Wilhelm Filderman”, Familia Regală a României, Institutul Național de Statistică (INS) și Academia Română au anunțat cu profund regret și mare tristețe că duminică, 31 octombrie 2021, s-a stins din viața Ec. Dr. Aurel Vainer, Președinte de Onoare al FCER, începând din anul 2020, și Președinte al acesteia în perioada 2005-2020.

S-a născut la 10 ianuarie 1932, la Ștefănești, județul Botoșani, și a trecut, împreună cu familia, prin persecuțiile antisemite din timpul Holocaustului, căruia i-a supraviețuit.

După război, a absolvit Academia de Studii Economice (1953) şi a devenit Doctor în Economie (1966). A urmat, la Paris, mai multe cursuri de specializare în Marketing, Studierea Pieţei (1968) și Medierea Diferendelor Comerciale (2003).

Înainte de 1989, Aurel Vainer a activat în domeniul comerţului, statisticii şi construcţiilor și a fost cercetător ştiinţific principal gradul II şi gradul I la Institutul de Cercetări Comerciale şi la Institutul pentru Cercetarea Comerţului Interior şi al Comerţului.

După înlăturarea regimului comunist, a făcut parte din conducerea Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti: Vicepreşedinte (1990-1996), Prim-Vicepreşedinte (1996-2002), Vicepreşedinte (2002-2004) și membru în Colegiul de Conducere (1990-2005).

A fost membru în Comitetul Director al Asociaţiei Române de Marketing (1996-2004), Vicepreşedinte al Societăţii Române de Statistică (2004) și, totodată, Profesor asociat la Universitatea „Spiru Haret”, Facultatea de Finanţe şi Contabilitate din Câmpulung Muscel (2000-2008).

În perioada 2004-2016, Aurel Vainer a fost ales, pentru trei mandate, Deputat din partea minorităţilor naţionale – FCER.
În toate cele trei legislaturi a exercitat funcția de Vicepreşedinte al Comisiei pentru politică economică, reformă şi privatizare din Camera Deputaţilor.

A deținut calitățile de membru în Comitetul Executiv al Congresului Evreiesc European (2005-2007), Președinte al Inițiativei Central-Europene – Dimensiunea Parlamentară (2005) și Preşedinte Onorific al Asociaţiei Culturale de Prietenie România-Israel (2005).

A desfăşurat şi o bogată activitate publicistică în cercetare (economia comerţului, marketing) și a publicat studii şi articole pe teme economice și istorice, precum şi cărţi de comerţ interior, de marketing și istorice.

Este autor, între altele, al volumelor „Marketing – de la concepţie, prin cercetare, la acţiune” (2001), „Federaţia comunităţilor evreieşti din România. Şaptezeci de ani de existenţă” (2008), „Mărturii şi imagini despre Holocaust în România” (2013) ș.a.

Aurel Vainer a fost decorat în anul 2013 cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Ofiţer, iar Preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit în 2016 Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Comandor, în semn de „apreciere pentru înalta ţinută morală şi profesională de care a dat dovadă de-a lungul întregii cariere, pentru contribuţia determinantă pe care a avut-o în conservarea moştenirii iudaice şi în îmbunătăţirea dialogului interreligios, pentru implicarea deosebită în combaterea antisemitismului, xenofobiei, rasismului şi a negării Holocaustului, precum şi pentru consolidarea legăturilor româno-israeliene şi promovarea imaginii României în lume”, se arată în Decretul semnat de Preşedintele României.

I s-au decernat titlurile de Membru de Onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (2012) și de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Titu Maiorescu” (2015) și al Universităţii din Petroşani (2020).
În 2018 i-a fost acordat titlul de Cetăţean de Onoare al Capitalei, în 2019 fiind decorat de Forumul Democrat al Germanilor din România (FDGR) cu Medalia de Onoare a acestei organizaţii.

Aurel Vainer a fost, totodată, decorat cu Ordinul Naţional al Legiunii de Onoare în grad de Cavaler, conferit de Republica Franceză (2009), și a fost distins cu Crucea de Merit în rang de Ofiţer a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania (2019).

Ceremonia de înmormântare va avea loc astăzi, 2 noiembrie 2021, ora 14:00, la Cimitirul Evreiesc ”Filantropia” din București.

Odihnească-se în pace! Să îi fie amintirea binecuvântată!

Secţiuni: Comunicare profesională, VARIA (alte surse) | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO