Varia
JURIDICE

Bogdan Aurescu a găzduit și moderat evenimentul de lansare a Declarației privind promovarea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție
04.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 3 noiembrie 2021, Bogdan Aurescu, Ministrul afacerilor externe, a găzduit și moderat evenimentul de lansare a Declarației privind promovarea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție, potrivit unui comunicat.

Această inițiativă a României corespunde poziției constante a țării noastre de susținere fermă a valorificării instrumentelor de drept în sprijinul păcii și securității internaționale și de recunoaștere a rolului Curții Internaționale de Justiție (CIJ) ca promotor şi garant al supremației dreptului în relațiile internaționale și de consolidare a statului de drept la nivel internațional, înscriindu-se totodată în contextul marcării în acest an a 75 de ani de la ședința inaugurală a instanței internaționale de la Haga.

Bogdan Aurescu: „Dincolo de poziția mea actuală de ministru al afacerilor externe al României, sunt și profesor de drept internațional și membru al Comisiei de Drept Internațional, precum și fost Agent care a pledat în fața Curții Internaționale de Justiție. De aceea, pentru mine este mai mult decât natural să acord o mare importanță soluționării diferendelor pe cale pașnică, nu doar din perspectivă teoretică, dar și practică. Respectarea acestui principiu fundamental se plasează în inima politicii externe a României, împreună cu respectul pentru întregul corp al dreptului internațional și promovarea statului de drept la nivel internațional. Aceasta ar trebui să fie parte integrantă a politicii externe a absolut tuturor statelor din lume. Cred cu fermitate că una din căile concrete prin care putem atinge acest obiectiv constă în întărirea CIJ. Prin susținerea și alăturarea la această Declarație, statele își vor reconfirma angajamentul de a-și fundamenta deciziile de politică externă pe respectarea dreptului internațional, precum și disponibilitatea de a-și susține pozițiile naționale cu argumente juridice în fața principalei instanțe internaționale, ca modalitate de aplicare concretă a principiului soluționării pașnice a diferendelor internaționale, consacrat de Carta ONU.”

Textul Declarației privind promovarea jurisdicției Curții Internaționale de Justiție este disponibil aici.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti