Secţiuni » Interviuri
Interviuri

Ștefan Naubauer: Proiectele pe care le-am gândit în politica profesiei de avocat au devenit, în bună măsură, realitate
05.11.2021 | Robert WILLIAMS

Drept Timisoara
Secţiuni: Interviuri, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: ,
JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Ștefan Naubauer

Ștefan Naubauer

Robert Williams: Stimate domnule avocat dr. Ștefan Naubauer, acesta este primul interviu pe care acceptaţi să îl acordaţi după o lungă perioadă. Mai exact din ianuarie 2014, când aţi răspuns întrebărilor adresate de JURIDICE.ro referitoare la unele propuneri controversate de modificare şi completare a Legii Avocaţilor, dezbătute la acea vreme în forul profesiei dvs. Până la urmă au fost adoptate?

Ștefan Naubauer: Aşa este, la începutul anului 2014 a apărut un proiect legislativ în sensul obligării avocaților definitivi să susţină examen pentru a-şi putea exercita profesia la instanțele judecătorești superioare tribunalului, precum și în fața Curții Constituționale. Din comisia examinatoare se preconiza să facă parte cel puțin un judecător de la instanța corespunzătoare „rangului” profesional ce urma a fi obținut de candidat. Am ţinut să reamintesc în cadrul interviului evocat de dvs. că această concepție legislativă de cooptare a judecătorilor în comisiile de examinare a avocaților a fost abandonată încă din anul 1940. Nu ştiu dacă remarca mea de ordin istoric a influenţat atunci parcursul respectivei propuneri de completare a Legii 51/1995. Cert e că anacronica iniţiativă a fost retrasă la scurt timp după publicarea interviului.

Robert Williams: Sunteţi recunoscut ca autor al celei mai ample opere individuale în doctrina organizării și exercitării profesiei de avocat. În această toamnă aţi publicat la prestigioasa editură Universul Juridic două cărţi privind legea şi statutul avocaturii, o performanţă impresionantă. Consideraţi că actualul cadru legislativ corespunde nevoilor profesionale ale avocaţilor din România?

Ștefan Naubauer: A fost un efort susţinut prin care am reuşit să aduc în lumina tiparului ediţia a doua revăzută şi mult îmbogăţită a unei lucrări publicate în anul 2013 ce tratează majoritatea aspectelor importante reglementate de Legea nr. 51/1995, succedată de recenta apariţie a primei ediţii critice adnotate a Statutului profesiei de avocat. Deşi cadrul normativ al avocaturii este periodic adaptat schimbărilor intervenite în societate, membrii Corpului relevă în mod constant necesitatea perfecţionării legislaţiei primare şi secundare a profesiei de avocat. Într-adevăr, intervenţiile punctuale asupra textelor din actele normative ale breslei nu sunt întotdeauna corelate şi se dovedesc uneori insuficiente pentru problemele ce se ivesc în practică. De altfel, în cele două lucrări menţionate am făcut numeroase recomandări de rectificare, reformulare, modificare, completare şi chiar abrogare a unor dispoziţii ce nu mai corespund, în opinia mea, realităţilor cu care se confruntă avocaţii în exercitarea profesiei.

Robert Williams: Aveţi calitatea de cadru didactic universitar de aproape două decenii şi formator încă de la începuturile funcţionării Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor. Care este viziunea dvs. referitor la metoda pregătirii tinerilor jurişti?

Ștefan Naubauer: În activitatea de pregătire a studenţilor, masteranzilor şi stagiarilor am fost dintotdeauna preocupat ca, în contextul explicaţiilor teoretice, să le transmit informaţii aplicate, prin filtrul experienţei acumulate de-a lungul anilor în profesia de avocat. Cred că cel mai important succes al muncii unui profesor/formator este ca generaţiile care au studiat Dreptul sub îndrumarea lui să redescopere în practică, în timp util, acel „spre exemplu …” discutat şi lămurit cândva, la curs ori la seminar. Dincolo de note şi calificative, acesta este rezultatul real ce face diferenţa după absolvire, îndeosebi în prima parte a vieţii profesionale de jurist.

Robert Williams: Din anul 2008 v-aţi implicat în conducerea profesiei de avocat: aţi îndeplinit funcțiile de director executiv adjunct al Institutului Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor în mandatul 2008-2012 și șef al Departamentului de studii, cercetări juridice și cooperare internaţională al aceluiaşi institut în perioada 2012-2017; în anul 2015 aţi fost ales de Congresul avocaților în Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România și reales pentru al doilea mandat (2019-2023); din anul 2019 sunteţi membru al Consiliului Baroului București și vicepreședinte al Curții de Arbitraj Profesional a Avocaților, ales în aceste demnităţi pentru câte un mandat de 4 ani. Retrospectiv, aţi reuşit să realizaţi ceea ce v-aţi propus pentru Corpul profesional al avocaţilor?

Ștefan Naubauer: Mecanismul democraţiei profesionale poate fi descurajant. Nu de puţine ori ai sentimentul neputinţei. În anii amintiţi de dvs. au existat, inevitabil, momente dificile când m-am regăsit în „anticamera” resemnării, reflectând inclusiv asupra ideii de a renunţa la mandatul ce mi-a fost încredinţat. Din fericire, au prevalat gândul la încrederea acordată de avocaţi şi realitatea – de care am fost întotdeauna conştient – că şansele de a obţine adoptarea propunerilor formulate în interesul Corpului profesional scad pe măsură ce te îndepărtezi de forul decizional. Zic din fericire întrucât, rămânând „pe baricade”, proiectele pe care le-am gândit în politica profesiei au devenit, în bună măsură, realitate.

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.