« Secţiuni « Articole « RNSJOpiniiPovestim cărţi
Opinii

Despre puțină politică socială a Bucureștiului
11.11.2021 | Sanda ȘERBAN

Secţiuni: Dreptul muncii, Opinii, Selected | Toate secţiunile
JURIDICE - In Law We Trust
Sanda Șerban

Sanda Șerban

M-am confruntat zilele acestea cu o serie de neplăceri.

Persoana care îngrijea de mama, a luat salariul și a plecat cu 4 ore mai devreme de ora convenită. Mama nu mi-a spus, așa că de la birou, am trecut pe la piață pentru câteva cumpărături. Când am ajuns acasă, am găsit-o pe mama căzută în sufragerie.

Am rămas câteva zile acasă pentru a avea grijă de mama și pentru a găsi altă îngrijitoare.

Am lucrat cu mai multe firme de recrutare pe segmentul îngrijire la domiciliu, dar am rămas cu un gust amar.

Sunt firme care solicită 50%, 75%, 80% și chiar 100% din salariul pe o lună de zile al îngrijitoarei.

Unele firme solicită între 35 de lei/oră, altele 200 de lei/zi pentru un program de 8 ore / 5 zile pe săptămână.

Pentru interviu organizat chiar și în sistem online, firmele solicită între 100 și 200 de lei pentru prezentarea candidatelor.

Pretențiile financiare ale unei îngrijitoare variază între 2.500 și 3.000 de lei pe lună.

Printre altele, am constatat următoarele:

– nu toate îngrijitoarele sunt vaccinate, dar acceptă să poarte masca de protecție la locul de muncă;

– nu toate îngrijitoarele au un telefon mobil personal (unele solicită telefon mobil de la beneficiarul serviciilor de îngrijire);

– nu toate îngrijitoarele au experiență în baza unui certificat de pregătire în acest domeniu;

– nu toate îngrijitoarele sunt nefumătoare;

– nu toate îngrijitoarele au lucrat mai mult de 6 ani în acest domeniu, majoritatea având pregătire pe partea de secretariat, contabilitate primară, bucătăreasă, călcătoreasă, telecomunicații, muncitoare în fabrici desființate după 1990;

– nu toate îngrijitoarele sunt dedicate acestei specializări de îngrijire la domiciliu;

– deși sunt femei, nu toate îngrijitoarele știu să spele vasele și să pună cuțitul spălat la uscat, în așa fel încât, persoana care are nevoie de el să nu se taie involuntar;

– nu toate îngrijitoarele știu să vorbească ”la bloc”;

– nu toate îngrijitoarele știu să folosească un interfon sau acceptă să meargă cu liftul;

– nu toate îngrijitoarele respectă programul de liniște al persoanei vârstnice;

– nu toate îngrijitoarele conștientizează motivul pentru care se află lângă persoana vârstnică;

Pe de altă parte, sunt ”îngrijitoare” machiate (date cu ruj), în ciuda vârstei de 65 de ani, de exemplu. Alte ”îngrijitoare” se bucură la uleiul rămas în tigaie de la mici, pe care îl duce la ea acasă, la o sticlă goală de apă de 5 litri, tot pentru acasă, la o hârtie igienică cu trei straturi, iar lista poate continua.

Aș vrea să transmit autorităților publice centrale și locale faptul că, Bucureștiul nu înseamnă numai probleme legate de traficul rutier, parcări, măsuri de protecție sanitară, amenajări spații verzi, biciclete electrice, etc.

Bucureștiul are nevoie de o politică socială adecvată. Cei tineri vor deveni cei în vârstă, iar cei tineri, la rându-le, se vor confrunta cu aceeași problemă, pe care eu o resimt de cel puțin doi ani.

Pentru o societate democratică, omul nu înseamnă numai o resursă umană. Așa cum norma de drept este celula de bază a dreptului, tot astfel, omul reprezintă celula de bază a societății.

Omul, ca entitate fizică, asamblat cu drepturi și obligații dintre cele mai diverse, a participat și participă efectiv la bunul mers economic și social ce definește o societate mai mult sau mai puțin democratică.

Omul, ca ființă net superioară, participă în mod activ și constant la procesul de dezvoltare a științei și tehnologiei, a progresului în varii domenii structurate pe domenii de activitate economică.

Printr-o simplă atingere – touch screen -, omul reușește cu ajutorul tehnologiei avansate și a aplicațiilor multiple, nu numai să se autoperfecționeze, ci și să contribuie, zi de zi, la bunul mers al societății în care trăiește, obține diverse satisfacții și lasă urmașilor săi numeroase valori, care sunt însușite, apoi, de generațiile de viitor ale unei societăți democratice.

La ce folos toate acestea, dacă nu putem avea grijă de proprii noștri părinți, care ne-au educat, ne-au îngrijit, ne-au ferit de tot felul de rele, au făcut rate la bănci ca să ne trimită la școli prestigioase sau ca să ne cumpărăm case?

Vă adresez, dragii mei, o întrebare simplă: ce veți face când, bătrâni veți fi devenit, descendenții voștri se vor confrunta cu aceeași problemă ca și mine?

Sper că nu veți fi duși într-un cămin de bătrâni și uitați acolo din grabă, indisponibilitate, imposibilitate de rezolvare a acestei probleme sau din pură ignoranță.

Cu prietenie,

Sanda Șerban
Licențiată în științe juridice și în economie, specializarea marketing
Membru CCJ București, 2004

 
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD