Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO. Dragnea v. România. Aspectul penal al dreptului la un proces echitabil nu se aplică într-o cauză privind contestația la executare a unei hotărâri de condamnare
07.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 4 noiembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Dragnea v. România.

În unanimitate, Curtea a declarat cererea inadmisibilă. Decizia este finală.

Cauza privește o contestație la executare a unei hotărâri prin care Liviu Dragnea (fostul președinte al Camerei Deputaților și fostul președinte al Partidului Social Democrat) fusese condamnat la doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pentru abuz în serviciu în timpul campaniei electorale.

În procedura în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție, Liviu Dragnea a formulat o contestație împotriva executării hotărârii prin care a fost condamnat, întrucât doi dintre cei cinci judecători ai completului de 5 judecători de la ÎCCJ nu au semnat hotărârea și s-au pensionat înainte de redactarea motivării. Președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a înlocuit semnătura celor doi judecători în cauză cu semnătura sa, în conformitate cu Codul de procedură penală.

În cadrul procedurii CEDO, Liviu Dragnea s-a plâns de respingerea de către ÎCCJ a contestației sale privind executarea hotărârii. El s-a întemeiat pe articolul 6 (dreptul la un proces echitabil) din Convenţie.

Curtea a observat că, în speță, ÎCCJ nu s-a pronunţat în fapt asupra justeţei acuzaţiei în materie penală, ci doar a reţinut că motivul invocat de Liviu Dragnea pentru a contesta aplicarea condamnării sale nu a fost de natură să împiedice executarea sentinţei definitive.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti