Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

Ștefan Deaconu: Educația este un element esențial pentru fiecare dintre noi și recomand tuturor să investească în educația lor în mod continuu


08.11.2021 | Robert WILLIAMS
Secţiuni: Drept constitutional, Interviuri, Selected, UNIVERSITARIA
JURIDICE - In Law We Trust
Robert Williams

Robert Williams

Ștefan Deaconu

Ștefan Deaconu

Robert Williams: Stimate domnule Ștefan Deaconu, cine sunteți dumneavoastră?

Ștefan Deaconu: Îmi place să mă consider un om obișnuit care își face meseria cu pasiune și bună-credință. După finalizarea studiilor universitare la Facultatea de Drept a Universității din București m-am specializat continuu atât în țară, cât și în străinătate. Am profesat meseria de jurist atât în calitate de profesor, cât și în calitate de jurist și avocat. În momentul de față sunt avocat în Baroul București, profesor de drept constituțional la Facultatea pe care am absolvit-o și de 6 ani îndeplinesc și funcția de președinte a Curții de arbitraj comercial internațional de pe lângă Camera de Comerț și Industrie a României. De-a lungul timpului am îndeplinit și alte funcții, unele publice (consilier prezidențial pe probleme juridice al Președintelui României între 2005-2012), iar altele private (președinte al Comisiei de arbitraj din cadrul Comitetului național ICC între 2016-2018).

Robert Williams: Sunteți profesor pentru o disciplină fundamentală funcționării statului, cum vedeți contextul ultimilor ani în materie de constituționalitate?

Ștefan Deaconu: Da. Așa cum spuneam, sunt profesor de drept constituțional la Facultatea de Drept a Universității din București de peste 20 de ani și îmi place ceea ce fac. Faptul că în ultimii ani se tot discută despre Constituție, ca lege fundamentală, are atât o parte pozitivă, cât și o parte negativă. Partea pozitivă constă în faptul că oamenii au înțeles că într-o democrație legile trebuie să fie cele care primează și nu voința individuală a unei persoane sau grup de persoane. Partea negativă este reprezentată de faptul că legile nu sunt totdeauna respectate și, mai grav, nu sunt respectate de către cei care le fac.

Robert Williams: De curând ați promovat o carte în care ați pus ani de studiu și cercetare, ce așteptări aveți de la cei care o vor citi?

Ștefan Deaconu: Da, într-adevăr, cartea Președintele României în jurisprundența Curții Constituționale este cea mai recentă carte a mea dintr-o serie ce are în vedere analiza întregii jurisprudențe a Curții Constituționale în cei 30 de ani de existență ai instituției și coincide fericit și cu împlinirea a 30 de ani de la adoptarea actualei Constituții a României. Scriu în mod constant, mai ales pe teme de constituționalitate și de funcționare a instituțiilor fundamentale ale statului. O fac și prin prisma calității mele de profesor și de cercetător în domeniul dreptului. Am relații de cooperare și cu alți colegi de-ai mei profesori din alte țări și consider că prin ceea ce publicăm noi juriștii, putem atrage atenția decidenților asupra necesității îmbunătățirii legilor și asupra nevoii cetățenilor de a avea legi clare și previzibile.

Robert Williams: Aveți atâtea generații de studenți, cum credeți că vor aplica legea, vor înțelege funcționarea statului și nu vor genera alte crize ca în prezent?

Ștefan Deaconu: Sunt optimist că noile generații de juriști vor învăța din greșelile făcute de cei dinaintea lor. A greși este omenește, a persevera în greșeală este un lucru grav (Errare humanum est, perseverare diabolicum). Constat că noile generații de tineri sunt mult mai implicate în viața societății și iau atitudine ori de câte ori consideră că intervin derapaje în modul de funcționare a statului. Așa că, acest optimism al meu sper să se și concretizeze în plan practic.

Robert Williams: Care este media de vârstă a studenților dumneavoastră?

Ștefan Deaconu: Cursurile pe care eu le predau sunt în special la anul I de facultate, iar majoritatea studenților de anul I abia au terminat liceul. Așa că, media de vârstă a lor este 18-20 de ani. Este vârsta la care tinerii se formează, își stabilesc bazele și principiile pentru rolul pe care și-l vor asuma în societate, dar și vârsta la care cred că visele lor pot deveni realitate. De aceea, cred că este important ca la această vârstă să le fie cultivată încrederea în ei, în forțele lor și să fie încurajați să facă ceea ce le place. Când faci o meserie cu plăcere și pasiune, rezultatele vor veni cu siguranță.

Robert Williams: Revenind la arbitraj, cum este perceput și accesat ori înțeles de către mediul economic acest concept?

Ștefan Deaconu: Arbitrajul este o modalitate alternativă la instanțele de judecată statale de soluționare a litigiilor. El este utilizat cu precădere de către mediul de afaceri pentru că presupune o justiție rapidă și care asigură confidențialitate părților din litigiu. Este des utilizat mai ales în relațiile comerciale internaționale, dar nu numai. Mă bucură faptul că în ultimii ani, mediul de afaceri românesc a înțeles utilitatea arbitrajului comercial apelând la acest serviciu, mai ales că la nivel global utilizarea arbitrajului comercial reprezintă o constantă în ceea ce privește soluționarea litigiilor care derivă din modul de executare și derulare a contractelor comerciale.

Robert Williams: Care sunt cauzele crizelor continue din mediul politic, instituțional, financiar, din România în opinia dumneavoastră?

Ștefan Deaconu: Cred că nu doar România trece printr-o perioadă de criză, ci și alte state din Europa și din lume. Într-un proces continuu și alert al globalizării, practic, și crizele devin globale. Așadar, crizele din România sunt legate și de crizele globale sau regionale prin care trec alte țări. De asemenea, tipurile de crize sunt multiple. De la crize politice, la crize economice, sociale, de migrație, crize sanitare sau ale forței de muncă, toate acestea s-au suprapus în momentul de față în mai multe țări ale lumii creând o nesiguranță cetățenilor. Cred că este nevoie de lideri politici care să ofere oamenilor, în astfel de momente, încrederea că măsurile pe care statele le iau în rezolvarea crizelor sunt cele necesare și corecte. Încrederea joacă un rol cheie în rezolvarea crizelor.

Robert Williams: Credeți că mediul academic ar trebui să se reinventeze, să găsească soluții în crearea unei elite pentru a preveni și îndrepta problemele actuale ale statului și a societății?

Ștefan Deaconu: Da. Cred că și mediul academic poate juca un rol important în soluționarea marilor probleme cu care se confruntă societatea. Prin soluțiile pe care le pot propune, prin oamenii care să se implice în procesul decizional, prin oferirea unor bune practici și prin afirmarea unor personalități educate și de caracter, mediul academic trebuie să-și arate această fațetă de elită a societății. Oamenii de rând se uită către aceste elite și preiau modelul lor ca fiind un model de succes. Mediul academic trebuie să cultive încrederea, speranța și dreptatea oamenilor într-o viață mai bună.

Robert Williams: Este educația universitară neaplicată în funcționarea statului și a instituțiilor ori a autorităților centrale și locale?

Ștefan Deaconu: Consider că învățământul, în general, ar trebui să fie mult mai adaptat realităților sociale. Există în momentul de față o ruptură între cerințele pieței muncii și învățământ. Acest lucru este arătat și de Comisia Europeană în evaluarea pe care o face periodic sistemului educațional din statele Uniunii Europene. Cauzele aceste rupturi pot fi multiple. De la unele reforme eșuate sau neduse până la capăt în domeniul învățământului, până la rigiditatea sistemului de învățământ de a se schimba și a veni cu o programă școlară adaptată nevoilor copiilor și tinerilor. În ceea ce privește educația universitară trebuie înțeles că o simplă diplomă nu își oferă cunoștințele și abilitățile necesare solicitate de piața muncii.

Robert Williams: Diploma este un criteriu în accesarea unui job sau o demnitate, dumneavoastră domnule profesor ce soluții ați găsit pentru o educație elitistă și cu rezultate pe măsura așteptărilor?

Ștefan Deaconu: Educația este un element esențial pentru fiecare dintre noi și recomand tuturor să investească în educația lor în mod continuu. Diploma este un accesoriu al procesului educational. Nu diploma, ci calitatea și cantitatea informațiilor și a cunoștințelor dobândite sunt elementele care contează. Eu investesc în mod continuu în educația mea. Există desigur și funcții pentru accederea cărora ai nevoie de o diploma, dar caracterele oamenilor se formează prin educație și nu prin diplome. Cred că România are nevoie de oameni cu caracter și nu de oameni cu diplome.

Robert Williams: Stimate domnule prof. univ. dr. Ștefan Deaconu, Agenția Britanică de Știri News247WorldPress vă mulțumește pentru timpul acordat și vă invită să fiți o prezență permanentă în interviurile noastre.

Ștefan Deaconu: Și eu mulțumesc de invitație și vă doresc să aveți cât mai mulți cititori sănătoși și educați!

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro