Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Litigiu de muncă al personalului auxiliar din instanțe. Competența materială și teritorială
09.11.2021 | Alina MATEI

Secţiuni: Dreptul muncii, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în situația în care reclamantul este personal auxiliar de specialitate în cadrul unei instanțe într-un litigiu de dreptul muncii, acestuia nu îi sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, ci beneficiază de un statut special, în principal fiind aplicabile dispoziţiile de drept comun din Codul muncii, inclusiv în ceea ce priveşte competenţa jurisdicţiei muncii şi asigurărilor sociale (art. 269 alin. 1 şi 2 din Codul muncii: Judecarea conflictelor de muncă este de competenţa instanţelor judecătoreşti, stabilite potrivit legii. Cererile referitoare la cauzele prevăzute la alin. 1 se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul sau reşedinţa ori, după caz, sediul.” Art. 208 din Legea nr. 62/2011 a dialogului social, actualizată: „Conflictele individuale de muncă se soluţionează în primă instanţă de către tribunal„.). Instanța supremă a constatat că acţiunea promovată de reclamant are ca obiect, în principal, recunoaşterea stării de discriminare în care se află reclamantul raportat la personalul auxiliar din cadrul Curţii de Apel Bacău, Curţii de Apel Bucureşti, Curţii de Apel Târgu Mureş şi Curţii de Apel Ploieşti care depăşesc limita prevăzută de art. 25 din Legea nr. 153/2017, beneficiind de sporuri de 45%, care depăşeşte limita prevăzută de art. 25 din Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, mod de calcul recunoscut ca fiind corect de către Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale prin adresa nr. x/28.02.2018 şi agreat de reprezentanţii Curţii de Conturi a României, în ceea ce priveşte cuantumul sporurilor aplicate, dar care nu a fost aplicat şi la nivelul maxim prevăzut pentru anul 2022. Înalta Curte apreciază că tribunalul este instanţa competentă material să soluţioneze prezenta cauză. Cum reclamantul îşi are domiciliul pe raza judeţului Bihor, iar începând cu data de 31 decembrie 2019 este grefiuer detaşat în cadrul Curţii de Apel Oradea, în conformitate cu prevederile art. 127 alin. (3) raportat la alin. (1) din acelaşi articol al C. proc. civ., Tribunalul Timiş este instanţa competentă material şi teritorial să soluţioneze prezenta cauză. (Decizia nr. 896 din 16 februarie 2021, pronunțată de Secția de contencios administrativ și fiscal a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti