Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţiProfesionişti

CEDO. Polonia trebuie să ia măsuri rapide pentru a soluționa lipsa independenței Consiliului Judiciar Național
09.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Jurisprudență, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 8 noiembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Dolińska-Ficek and Ozimek v. Poland.

În unanimitate, Curtea a reținut că a existat o încălcare a art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Polonia trebuie să plătească reclamanților câte 15.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

În această cauză, una dintre cele 57 de cereri formulate împotriva Poloniei cu privire la diverse aspecte ale reorganizării sistemului judiciar polonez inițiate în 2017, doi judecători au reclamat lipsa de independenţă şi de imparţialitate a Camerei de control extraordinar şi de afaceri publice din cadrul Curţii Supreme poloneze.

Curtea a constatat că procedura de numire a judecătorilor fusese influențată în mod nejustificat de puterile legislative și executive și că este incompatibilă cu CEDO, compromițând astfel legitimitatea acestei Camere a Curții Supreme. Aceasta a observat că revine statului Poloniei sarcina de a trage concluziile necesare din prezenta hotărâre și de a lua toate măsurile individuale sau generale, după caz, pentru a soluționa problemele care stau la baza încălcărilor constatate de Curte și pentru a preveni săvârșirea unor încălcări similare în viitor.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti