Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

ANSPDCP. Operator sancționat pentru transmiterea unor contracte de servicii la adrese eronate de e-mail
11.11.2021 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, Cyberlaw, Data protection, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 11 noiembrie 2021, Autoritatea Națională de Supraveghere a anunțat că a finalizat o investigație la operatorul VODAFONE România S.A., potrivit unui comunicat.

Operatorul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 7.421,25 lei, pentru încălcarea dispozițiilor art. 32 alin. (1) lit. b) și alin. (2) din RGPD și 7.000 lei pentru încălcarea dispozițiilor art. 3 alin. (1) și alin. (3) lit. a) și b) din Legea nr. 506/2004.

Investigația a fost demarată ca urmare a transmiterii de către operator a mai multor notificări de încălcare a securității datelor cu caracter personal în temeiul Regulamentul General privind Protecția Datelor sau al Regulamentului (UE) nr. 611/2013.

În ceea ce privește încălcările de securitate notificate în temeiul RGPD, Autoritatea națională de supraveghere a constatat că operatorul nu a implementat măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a asigura faptul că orice persoană fizică care acționează sub autoritatea operatorului sau a persoanei împuternicite de operator și care are acces la datele cu caracter personal nu le prelucrează decât la cererea operatorului cu excepția cazului în care această obligație îi revine în dreptul Uniunii sau dreptului intern și în vederea asigurării unui nivel de securitate corespunzător riscului prelucrării, incluzând capacitatea de a asigura confidențialitatea datelor.

Această situație a condus la divulgarea neautorizată și/sau accesul neautorizat la datele cu caracter personal ale unui număr de 6 persoane fizice, în perioada 16 noiembrie 2020 – 18 mai 2021 (transmiterea unor contracte de servicii la adrese eronate de e-mail, accesul neautorizat al angajaților operatorului la datele cu caracter personal ale clienților Vodafone fără a exista solicitări din partea acestora).

Cu privire la încălcările de securitate notificate în temeiul Regulamentului (UE) nr. 611/2013, Autoritatea națională de supraveghere a constatat că operatorul nu a implementat măsuri tehnice și organizatorice adecvate în vederea asigurării securității prelucrării datelor cu caracter personal, care să garanteze că datele cu caracter personal pot fi accesate numai de persoane autorizate în scopurile autorizate de lege și să protejeze datele cu caracter personal stocate sau transmise împotriva prelucrării, accesării ori divulgării ilicite.

Astfel, operatorul a prelucrat datele cu caracter personal a 64 persoane fizice prin accesarea neautorizată a datelor acestora de către angajații operatorului în perioada 4 noiembrie 2020 – 22 iunie 2021.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti